Στην επιτροπή πολιτικών ελευθεριών του ΕΚ ο Μουζάλας

Διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα διαχειρίζεται το προσφυγικό, έδωσε σε μια μακρά συνεδρίαση της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Έλληνας υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

"Ποτέ δεν είπα ότι στην Ελλάδα τα κάναμε όλα, ενώ η Ευρώπη δεν τα έκανε. Αντίθετα, είπα ότι αργήσαμε και έχουμε ελλείψεις. Δεν κάνω μετατόπιση ευθύνης στην Ευρώπη. Στον βαθμό που η Ευρώπη μας βοηθούσε,

εμείς ανταποκρινόμασταν. Όταν είχαμε 12 μηχανήματα μόνο για την καταγραφή, ότι και να κάναμε 12,000 την ημέρα καταγράφαμε".

"Όταν πήραμε 100,000 μηχανήματα, καταγράφαμε 100,000. Η αλληλεγγύη και η ευθύνη αλληλοσυμπληρώνονται. Τώρα γίνεται το 98% των καταγραφών. Βοήθησε η Ευρώπη, ολοκληρώθηκε η καταγραφή. Ολοκληρώθηκε η καταγραφή, βοηθήθηκε η Ευρώπη".

"Ο υπεύθυνος της FRONTEX είπε ότι τα κράτη μελή δεν δίνουν ανθρώπους και ότι έχει μόνο το 20% των ανθρώπων που χρειάζεται. Αντί να στέλνουν στην FRONTEX για να βοηθήσουν στα εξωτερικά σύνορα, τα έστελναν στα Σκόπια για μονομερείς ενέργειες".

Σε σχέση με την Ειδομένη υπουργός είπε ότι "είναι μία βίαιη κατάσταση. Είναι ντροπή. Και η Ευρώπη δεν πρέπει να είναι περήφανη. Η Ειδομένη είναι αποτέλεσμα μονομερών ενεργειών. Δεν αρνιόμαστε να πάρουμε ευθύνη. Κάνουμε μεγάλες προσπάθειες. Με άλλη τεχνογνωσία θα το αντιμετώπιζε η Γερμανία πχ. Η Ελλάδα το αντιμετώπισε με καθυστέρηση. Το ίδιο είχε συμβεί στην Μυτιλήνη το Σεπτέμβριο με 30,000 ανθρώπους και το λύσαμε σε 20 μέρες. Στην Μυτιλήνη έχουμε πια απόλυτα αξιοπρεπείς δομές για 5,000-6,000 ανθρώπους αλλά χρειαζόμαστε βοήθεια. Η Ειδομένη είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα".

"Είμαστε χώρα transit" εξηγησε ο Γ.Μουζάλας. "Πόσους να κρατήσουμε στην Ελλάδα; Περίπου 23,000 θα κρατήσαμε. Μάλλον το ποσό θέλει αλλαγές και ίσως είναι λίγο μεγαλύτερο από αυτό που μας αναλογούσε. Εννοείται θα κρατήσουμε πρόσφυγες και θα τους αφομοιώσουμε. Αλλά το μερτικό μας θα πάρουμε. Δεν θα κρατήσουμε στην Ελλάδα όλους του πρόσφυγες της Ευρώπης".

"Η Ενεργοποίηση πολίτικης προστασίας άργησε αλλά έγινε. Τι πήραμε; Το 20% από αυτά που ζητήσαμε και στο πιο φτηνό του είδος: 80% κουβέρτες και 30% sleeping bags. 60% σκηνές, 0% κοντέινερ, 0% ασθενοφόρα. Πριν από 10 μέρες κάναμε ενεργοποίηση και ενός εκτάκτου planγια την ανθρωπιστική κρίση. Μέσα σε 15 μέρες έχουμε πάρει το 8% μέχρι στιγμής. Εκφράζω την βαθύτατη ευγνωμοσύνη για όποιο κράτος μας έστειλε έστω και μία κουβέρτα".

Σε σχέση με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις σημείωσε ότι "το συζητήσαμε και με την Κομισιόν και τον κ. Στυλιανίδη. Είναι έκτακτο ποσό, ελπίζουμε να το δούμε γιατί υπάρχει δυσκολία στην εκταμίευση. Επειδή η Ελλάδα δεν είναι Σομαλία πρέπει να έρθουν οι ΜΚΟ και να κουμπώσουν πάνω στο κράτος. Να αναλάβουν οι ΜΚΟ τον εθνικό σχεδιασμό. Με βάση τον κρατικό σχεδιασμό και τις τοπικές κοινωνίες".

Αναφερόμενος στο στην Συνθήκη του Δουβλίνου είπε: "η ζωή το Δουβλίνο το κατήργησε, η Ελλάδα έχει προτάσεις και συμφωνούμε ότι πρέπει να ξανά-νομοθετηθεί. Μία απειλή είναι για την Ελλάδα σήμερα και την Ιταλία αύριο. Δηλαδή, θα μας στείλουν -πέρα από τους 2,000 που μπαίνουν κάθε μέρα από την Τουρκία- και 1,000 από τις άλλες χώρες που έφυγαν από Ελλάδα;"

Ερωτηθείς για το αν και κατά πόσο επαρκούν οι κοινοτικοί πόροι που έρχονται στην Ελλάδα από την Ευρώπη για να καλύψουν τις ανάγκες που δημιουργεί το μεταναστατευτικό απάντησε ότι μακροπρόθεσμα δεν φτάνουν και βραχυπρόθεσμα "δεν μπορούμε να τους πάρουμε".

"Οι πόροι έχουν αργό ρυθμό εκταμίευσης", επεσήμανε ο υπουργός "και αυτό δημιουργεί προβλήματα", συμπλήρωσε.

Εξήγησε μάλιστα ότι "αυτά δεν είναι χρήματα που δόθηκαν για το προσφυγικό πρόβλημα τώρα αλλά δόθηκαν στην Ελλάδα στις αρχές του 2015 και υπήρχε προγραμματισμός πενταετίας για το μεταναστευτικό. Είναι αυτό που λέγεται επιλέξιμοι πόροι. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με την Επιτροπή και έχουμε δημιουργήσει την αντίστοιχη αρχή στην Ελλάδα και επισπεύδουμε τις διαδικασίες. Αλλά οι διαδικασίες είναι αργές και δεν βοηθάνε. Ελπίζω τα έκτακτα οικονομικά κονδύλια να τα πάρουμε πιο γρήγορα".

Αίσθηση προκάλεσε μάλιστα η δήλωσή του ότι "δεν ήμασταν σύμφωνοι με την ανθρωπιστική βοήθεια του κ. Στυλιανίδη που θα δοθεί σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις".

"Αυτός ήταν ένας τρόπος να δοθούν παραπάνω χρήματα αλλά θα προτιμούσαμε να ήταν αλλιώς. Ωστόσο είμαστε σε φάση ανάγκης και τα χρειαζόμαστε. Βρήκαμε συμπαράσταση από επιτροπή. Δεν θα παίρνουν χρήματα οι ΜΚΟ για να κάνουν ότι θέλουν, αλλά ΜΚΟ και κρατικοί μηχανισμοί που το εθνικό σχέδιο προβάλει. Έτσι, θα κουμπώνουν σε εθνικό σχέδιο", επισημαίνει.

Κληθείς να απαντήσει πόσοι πρόσφυγες θα μετεγκασταθούν στην ΕΕ, απάντησε πως συμμερίζεται την ανησυχία των Ευρωβουλευτών και τόνισε ότι "για να πιέσετε τις κυβερνήσεις σας είμαι εδώ".

"Το μονό νούμερο είναι 6,000 τον μήνα με διαβεβαίωση του κ. Αβραμόπουλου. Λογικός αριθμός μακάρι να μπορέσει να εφαρμοστεί. Γιατί ανέβηκε το ρεύμα την άνοιξη; Την άνοιξη o ISIS κατέλαβε την Παλμύρα κ μετά έπεσε το Χαλέπι. Τον Ιούνιο καταπέφτει το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθεια του ΟΗΕ. Κλείνουν τα σχολεία. Κόπηκε η βοήθεια των Σεπτέμβριο που φτάσαμε στο peak. Υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν την μορφή του".

Αναφερόμενος στη δημιουργία νομίμων οδών μετανάστευσης είπε: "αν δεν δημιουργήσεις νόμιμο δρόμο μετανάστευσης και ροής θα αυξηθούν οι παράνομες. Μείωσε την νόμιμη μετανάστευση με μονομερείς ενέργειες η Ευρώπη. Όλες η χώρες της Ευρώπης κτίζουν κι ένα φράκτη. Η Ελλάδα δεν θα ενθαρρύνει τέτοια είδη παράνομης μετανάστευσης. Δεν θα πυροβολούμε και δεν θα τους δέρνουμε. Αλλά δεν θα μεταφέρουμε το πρόβλημα στης γειτονικές μας χώρες".

Σε σχέση με τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είπε χαρακτηριστικά ότι δεν πρέπει να ακολουθηθεί το παράδειγμα της Αυστραλίας που βουλιάζει βάρκες και βάζει τους μετανάστες "εξορία σε ξερονήσια".

Συνέχισε δε, δίνοντας εξηγήσεις για τη φύλαξη των συνόρων : "η FRONTEX φυλάει τα ελληνικά σύνορα. Όσοι λένε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να τα φυλάξει, εννοούν η FRONTEX δεν μπορεί να τα φυλάξει. Η Ελληνική ακτοφυλακή συλλειτουργεί με FRONTEX. Στην θάλασσα δεν μπορείς να κάνεις `push back`. Επιβάλει η συνθήκη της Γενεύης να κάνεις διάσωση. Η μόνη στεριά είναι η δική μας για να τους βγάλουμε. NATO= κίνητρα για Τουρκία, να γίνεται η διάσωση στα τουρκικά χωρικά ύδατα και να βγαίνουν οι πρόσφυγες στην Τουρκία και να μειωθεί η ροή. Οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να ξεκινήσει από την μείωση της ροής", εξήγησε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στα Hotspot εξήγησε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να αποφασίσει και να ιδρύσει ένα νόμιμο δρόμο μετεγκατάστασης μέσα από "relocation και resettlement" (μετεγκατάσταση και επαναπροώθηση). "Να υιοθετήσει επιστροφές και επανεισδοχές. Θέλουμε αυτά που ψήφισε τον Σεπτέμβρη και η Τούρκικη συμφωνία εκεί εντάσσεται".

Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί και στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας: "Τα μνημόνια και η πολιτική λιτότητας δημιουργούν τεράστια προβλήματα. Πληρώνουμε ξενόφοβες πρακτικές αλλά η Ευρώπη πρέπει να τις αντιμετωπίσει.

Τέλος σε σχέση με την επιδιωκόμενη συμφωνία με την Τουρκία ανέφερε ότι "ή θα είναι μέρος του προβλήματος ή μέρος της λύσης". "Έχετε δίκαιο να αμφιβάλλετε για το πώς θα την εφαρμόσουν", είπε στους ευρωβουλευτές. "Πρέπει να οργανώσουμε μία συμφωνία σε αυτές τις αδρές γραμμές που χαράχτηκαν στο περασμένο συμβούλιο διασφαλίζοντας τις νόμιμες διαδικασίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα