Ο Λούλα αναλαμβάνει υπουργική θέση στην Κυβέρνηση Ρουσέφ

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα θα αναλάβει θέση προσωπάρχη στην κυβέρνηση υπό τη διάδοχό του στην προεδρία, τη Ντίλμα Ρουσέφ, σε μια κίνηση με τον στόχο να αποκρουστεί το ενδεχόμενο αποπομπής της προέδρου από το Κογκρέσο, που παράλληλα αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες η Βραζίλια να απομακρυνθεί από τις πολιτικές λιτότητας.

Τον διορισμό στον θώκο αυτό επιβεβαίωσε η προεδρία σε ανακοίνωση που εξέδωσε, έπειτα από μια συνάντηση που είχαν νωρίτερα η Ρουσέφ, ο Λούλα και κορυφαίοι υπουργοί.

Η

κίνηση προσφέρει άμεσα στον Λούλα έναν βαθμό προστασίας από τους εισαγγελείς, που του προσάπτουν νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και απάτη.

Το επικοινωνιακό χάρισμα του Λούλα και οι πολιτικές διασυνδέσεις του αναμένεται να προσφέρουν βοήθεια στη Ρουσέφ καθώς η πρόεδρος προσπαθεί να ξεπεράσει μια πολιτική κρίση που απειλεί την επιβίωση της κυβέρνησής της.

Παράλληλα, η επάνοδός του πρώην προέδρου (2003-2010) στην κυβέρνηση ενδέχεται να σημάνει την μεταστροφή της οικονομικής πολιτικής. Ο Λούλα έχει επικρίνει ανοικτά τα μέτρα λιτότητας, καλώντας αντιθέτως να προκριθούν μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες για την αντιμετώπιση της βαθύτερης ύφεσης των τελευταίων δεκαετιών στη Βραζιλία.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Βραζιλίας Αλεσάντρε Τομπίνι ενδέχεται να παραιτηθεί εάν η επιστροφή του Λούλα οδηγήσει πράγματι σε μείζονα αλλαγή της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής, δήλωσε κορυφαίο στέλεχος της οικονομικής ομάδας της κυβέρνησης Ρουσέφ, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η συναλλαγματική ισοτιμία του βραζιλιάνικου νομίσματος υποχώρησε κατά σχεδόν 2% και κατά 7% συνολικά μέσα στην εβδομάδα, καθώς η σεναριολογία για την επιστροφή του Λούλα στην κυβέρνηση, που επιβεβαιώθηκε, είχε οδηγήσει τους επενδυτές να προεξοφλήσουν αλλαγή της οικονομικής πολιτικής.

Εξάλλου ο οίκος αξιολόγησης Moody's εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προβλέπει πως ο διορισμός του Λούλα θα πλήξει τις προσπάθειες της Μπραζίλιας να εφαρμόσει πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στη σημερινή συνάντηση με τη συμμετοχή του Λούλα συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών Νέλσον Μπαρμπόσα, σύμφωνα με δημοσιογράφους στο προεδρικό μέγαρο.

Η Ρουσέφ προσπαθεί να παραμερίσει το τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς που συνεχίζει να κλυδωνίζει την κυβέρνησή της και να εκμεταλλευθεί το πολιτικό αισθητήριο του Λούλα και την πολυετή εμπειρία και τις σχέσεις του στο Κογκρέσο για να αποτραπεί κάθε διαδικασία αποπομπής της.

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή σε πολλές πόλεις για να απαιτήσουν την αποπομπή της Ρουσέφ και να εκφράσουν την υποστήριξή τους στις έρευνες για το σκάνδαλο διαφθοράς γύρω από τη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου, την Petrobras.

Αφού ορκιστεί, ο Λούλα θα μπορεί να δικαστεί μόνο από το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο (ΟΑΔ), γεγονός που θα τον θέσει εκτός της εμβέλειας των διαφόρων ερευνών σε πολιτειακό και σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Το ΟΑΔ συνεδριάζει εξάλλου σήμερα για να λάβει αποφάσεις σχετικά με τους όρους της διαδικασίας αποπομπής της Ρουσέφ που είχε κινήσει τον Δεκέμβριο ο ορκισμένος εχθρός της, ο πρόεδρος της κάτω Βουλής Εντουάρντου Κούνια.

Το Κόμμα του Βραζιλιάνικου Δημοκρατικού Κινήματος (PMDB), στο οποίο ανήκει ο Κούνια και συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Ρουσέφ, φέρεται να πλησιάζει στη ρήξη με την πρόεδρο, στην οποία επιρρίπτει την ευθύνη για την πορεία της οικονομίας. Αλλά το PMDB παραμένει διχασμένο σε ό,τι αφορά τη διαδικασία αποπομπής της.

Ο Κούνια διεμήνυσε αυτή την εβδομάδα πως σχεδιάζει να επιταχύνει τη διαδικασία, διορίζοντας μια επιτροπή αποπομπής αμέσως μόλις το Ανώτατο Δικαστήριο ορίσει τους κανόνες.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα