Νέα εταιρεία για τα κόκκινα δάνεια

Η Ελληνική Τράπεζα προχώρησε σε συμφωνία με ξένους συμβούλους
Η Ειρένα Γεωργιάδου καθησυχάζει τους 160 υπαλλήλους της τράπεζας που θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία - Συνεδριάζει σήμερα η ΕΤΥΚ για τις εξελίξεις

Νέες καινοτόμες λύσεις και εξειδικευμένη γνώση στη διαχείριση των κόκκινων

δανείων επιδιώκει να φέρει στην αγορά η Ελληνική Τράπεζα, με την απόφασή της να προχωρήσει στη σύσταση νέας εταιρείας με ξένους συμβούλους για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ).

Η συμφωνία θα υλοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2017 και αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη διαχείριση ΜΕΔ ύψους €2,4 δις, μέσω της τεχνογνωσίας που διαθέτουν οι νέοι συνέταιροι της Ελληνικής.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα StockWatch μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, η πρόεδρος της Ελληνικής Ειρένα Γεωργιάδου σταχυολόγησε τα βασικά της σημεία, καθησυχάζοντας τους 160 υπαλλήλους που θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία που θα συσταθεί με τους Τσέχους συμβούλους της τράπεζας, APS Holdings.

Δικαιώματα και δώρα για τους 160
Η πρόεδρος της Ελληνικής είπε ότι κανένας από τους 160 υπαλλήλους που θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία θα χάσει οποιοδήποτε ωφέλημα, δικαίωμα ή κεκτημένο, που απορρέει από τη συλλογική σύμβαση μεταξύ τράπεζας και ΕΤΥΚ, τονίζοντας ότι υπήρξε συνεννόηση με τη συντεχνία των τραπεζικών υπαλλήλων για το όλο θέμα.

«Λάβαμε, όπως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων, σοβαρά υπ' όψιν τις υποδείξεις της ΕΤΥΚ για το εργασιακό καθεστώς της επόμενης μέρας για τους επηρεαζόμενους υπαλλήλους, είπε. Στόχος μας δεν ήταν να επηρεαστούν με οποιονδήποτε τρόπο τα συμβατικά δικαιώματα του προσωπικού, αλλά να εξευρεθεί ένας αξιόπιστος συνέταιρος με τεχνογνωσία στη διαχείριση των ΜΕΔ. Στη νέα εταιρεία οι υπάλληλοι, οι οποίοι θα πετυχαίνουν τους στόχους που θα τίθενται, θα έχουν επιπρόσθετα κίνητρα (μπόνους)».

Εξήγησε, ακόμη, ότι δεν θα επηρεαστούν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα του προσωπικού, καθώς τα χρόνια υπηρεσίας τους στη νέα τράπεζα θα προστίθενται στην προϋπηρεσία που έχουν στην Ελληνική Τράπεζα.

Επιπρόσθετα, είπε, και οι 160 υπάλληλοι θα διατηρήσουν και τα δικαιώματα στο ταμείο υγείας, το ταμείο προνοίας, καθώς και το ωφέλημα του μειωμένου επιτοκίου για τα δάνεια που συνάπτει το προσωπικό και καλύπτονται από τη συλλογική σύμβαση.
Η ΕΤΥΚ αναμένεται ότι θα συγκαλέσει σήμερα συγκέντρωση του επηρεαζόμενου προσωπικού, για να ενημερωθεί διεξοδικά και για να διασκεδαστούν οι ανησυχίες που εκφράστηκαν χθες, μετά την ανακοίνωση της τράπεζας.

Ποια είναι η ΑPSHoldings
Αναφερόμενη στην ΑPSHoldings, η κ. Γεωργιάδου είπε ότι πρόκειται για μία αξιόπιστη εταιρεία με πλούσια εμπειρία, τεχνογνωσία και εξειδικευμένες τεχνικές επί του συγκεκριμένου αντικειμένου.

«Η Ελληνική -είπε- διέθετε μία πολύ καλή μηχανή για τη διαχείριση των ΜΕΔ. Ωστόσο, προσβλέπουμε ότι ο νέος συνέταιρος θα βελτιώσει τις τεχνικές μας για την ανάκτηση χρεών και γενικά για τις αναδιαρθρώσεις. Πιστεύω ότι αυτή η συνεργασία θα μας κάνει πιο γρήγορους και πιο αποτελεσματικούς. Θα είναι μία ευκαιρία να εκπαιδευτεί το προσωπικό μας και η πτυχή αυτή είναι πολύ σημαντική. Ο συνέταιρός μας έχει γνώση προσέγγισης, στρατηγικής, έχει ιδέες και λύσεις».

H διαδικασία επιλογής
Η κ. Γεωργιάδου αναφέρθηκε και στη διαδικασία επιλογής της ΑPSHoldings, λέγοντας ότι αυτή ξεκίνησε εδώ και αρκετό καιρό. «Ήταν ένα μεγάλο ταξίδι με τον κωδικό 'Έλλη'. Επισκεφτήκαμε πολλές χώρες του εξωτερικού και είδαμε πρακτικά τις λύσεις που εφαρμόζονται στη διαχείριση ανάκτησης χρεών.

Μιλήσαμε με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία μας υπέδειξε ποια θα ήταν η ιδανική λύση και καταλήξαμε ότι το να βρούμε ένα συνέταιρο και να δημιουργήσουμε μία πλατφόρμα από κοινού για διαχείριση των ΜΕΔ ήταν η καλύτερη λύση. Κι αυτό πράξαμε. Ακολούθησε μία μακρά διαδικασία προκήρυξης προσφορών και είχαμε τεράστιο ενδιαφέρον.

Εκδήλωσαν ενδιαφέρον γύρω στις 40 εταιρείες διεθνούς εμβέλειας για να συμβληθούν μαζί μας. Προχωρήσαμε σε διαγνωστικούς ελέγχους και η κάθε υποψήφια εταιρεία υπέβαλε οικονομικές προσφορές. Επιλέγηκε τελικά ΑPSHoldings, η οποία ταιριάζει περισσότερο στην Ελληνική».
Στη νέα εταιρεία η ΑPSHoldings θα κατέχει το 51% και η Ελληνική το 49%.

Το χαρτοφυλάκιο παραμένει στην Ελληνική
Για το καθεστώς που θα έχει η νέα εταιρεία, η πρόεδρος της Ελληνικής τόνισε ότι ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο των περιουσιακών στοιχείων θα παραμείνει στην τράπεζα.

«H στρατηγική για κάθε δάνειο, από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο, θα χαράσσεται από την τράπεζα. Καμία αναδιάρθρωση δεν θα αποφασίζεται, αν δεν εγκριθεί από την τράπεζα. Επίσης θα παρακολουθούμε όλη την επικοινωνία με τον πελάτη ο οποίος θα παραμείνει, και το τονίζω, πελάτης της τράπεζας. Απλά η διαχείριση θα γίνεται από την εταιρεία».

Επίσης, όπως ανέφερε η κ. Γεωργιάδου, η Ελληνική θα συνεχίσει να δίνει αναφορά στην Κεντρική Τράπεζα για τα ΜΕΔ.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν έχουμε πωλήσει τα δάνεια των πελατών μας», κατέληξε.

Τεχνογνωσία-πραγματογνωμοσύνη
Στην ανακοίνωση για την ΑPSHoldings, που εκδόθηκε χθες, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και πραγματογνωμοσύνη της APS, η συνεργασία αυτή αναμένεται να βοηθήσει στην εξεύρεση καλύτερων, γρηγορότερων και πιο αποδοτικών λύσεων για τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις.

Επιπλέον, θα επιτρέψει στην τράπεζα να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των εργασιών της και τη διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά, καθώς και στην τεχνολογική αναβάθμιση, την ψηφιοποίηση και την περαιτέρω βελτίωση στους τομείς της εταιρικής διακυβέρνησης και των αυξανόμενων απαιτήσεων συμμόρφωσης σε σχέση με το κανονιστικό πλαίσιο», ανέφερε η ανακοίνωση.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας υπόκειται στην τελική έγκριση των εποπτικών και άλλων Αρχών, και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα