Μυρίζουν Προεδρικές ή δημοψήφισμα;

Τα κόμματα «κατεβαίνουν» στην κοινωνία, για να την ενημερώσουν για τα τεκταινόμενα στο Κυπριακό
Με πρωταγωνιστές τους πολιτικούς αρχηγούς, συμπολίτευση και αντιπολίτευση στο Κυπριακό θα εμφανίζουν εικόνα που θυμίζει… εκλογές

Τους δρόμους παίρνουν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, περιοδεύοντας στις μεγάλες πόλεις της Κύπρου, κάτι το οποίο δείχνει ότι οι κομματικές μηχανές παίρνουν μπροστά για παν ενδεχόμενο.

Το κύριο θέμα που απασχολεί τα πολιτικά κόμματα είναι η εικόνα που έχουν οι πολίτες για το εθνικό

θέμα ειδικά μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στη Γενεύη και στο Μον Πελεράν. Για τον λόγο αυτό, προγραμματίζονται ενημερωτικές συζητήσεις και εξορμήσεις στις επαρχίες μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο στόχος τόσο της συμπολίτευσης στο Κυπριακό όσο και της αντιπολίτευσης είναι η ανταπόκριση και η συμμετοχή των πολιτών, αλλά και η ευνοϊκή αντιμετώπιση των εξαγγελιών και της ενημέρωσης που θα γίνει, ώστε να επιτύχουν την απαραίτητη αλλαγή κλίματος.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ενημέρωσε χθες την Επιχειρηματική κοινότητα για το Κυπριακό, ενώ και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ήταν ο κύριος ομιλητής ανοικτής πολιτικής συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε στον Αγ. Αθανάσιο Λεμεσού.

Και μαζί και μόνοι ο ενδιάμεσος χώρος
Τέλος του μήνα θα καθοριστούν οι ημερομηνίες, ώστε να πραγματοποιηθούν ημερίδες για το Κυπριακό στο ίδιο μοτίβο που διοργανώθηκε στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία. Σε εκείνη συμμετείχαν οι αρχηγοί των πέντε κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ - Συμμαχία Πολιτών - Αλληλεγγύη και Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών.

Ωστόσο, ερωτηματικό αποτελεί τώρα η συμμετοχή της Συμμαχίας Πολιτών μετά και τα όσα έγιναν στη Γενεύη. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είχε στείλει το μήνυμα ότι αυτές οι εκδηλώσεις δεν είναι μια αντιπολιτευτική συνεύρεση. «Δεν είναι μια ευκαιριακή σύμπραξη, αλλά στηρίζεται σε καθαρές διαχρονικές θέσεις». Ωστόσο τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου προγραμματίζουν εκστρατείες και μόνα τους.

Στο ΔΗΚΟ με την επιστροφή του Νικόλα Παπαδόπουλου από το Ισραήλ και τις Βρυξέλλες, όπου θα μεταβεί με την επιστροφή του από το Τελ Αβίβ, θα ξεκινήσουν σειρά επαφών με στελέχη και απλούς πολίτες με κύριο θέμα το Κυπριακό.

Μπροστά ο Λιλλήκας
Η Συμμαχία Πολιτών ανακοίνωσε ότι εγκαινιάζει σειρά εκδηλώσεων ανά την Κύπρο με σκοπό, όπως αναφέρει, την ολοκληρωμένη και σφαιρική ενημέρωση των πολιτών γύρω από τα τεκταινόμενα στο Κυπριακό. Το κόμμα υποστηρίζει ότι «οι εξελίξεις στο Κυπριακό τρέχουν και η επόμενη ημέρα πρέπει να μας βρει όλους προετοιμασμένους, για να αντιμετωπίσουμε όσα θα προκύψουν». Στις εκδηλώσεις θα συμμετέχουν ομιλητές από Κύπρο και Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας, Γιώργος Λιλλήκας, θα είναι το κεντρικό πρόσωπο, αφού θα είναι ο βασικός ομιλητής σε όλες εκδηλώσεις. Η αρχή θα γίνει σήμερα στις 6 το απόγευμα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, όπου θα γίνει παρουσίαση έρευνας για την Αρχιτεκτονική Ασφάλειας για την Κύπρο στα μέλη της Πολιτικής Συγκλήτου.

Πρόκειται για μια έρευνα, η οποία διεξήχθη στη βάση ευρημάτων σε δείγμα 3000 ατόμων (1500 Ελληνοκυπρίων και 1500 Τουρκοκυπρίων) και παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης της Γενεύης στην πολιτική ηγεσία, τη διαπραγματευτική ομάδα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, στα Ηνωμένα Έθνη καθώς και σε πλειάδα ξένων μόνιμων αντιπροσωπειών στη Γενεύη. Ομιλητής θα είναι επίσης και ο Δρ Γιώργος Κέντας, επίκουρος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Αύριο στη Λάρνακα, στα επαρχιακά γραφεία του κόμματος θα υπάρχει πολιτική ενημέρωση για το Κυπριακό. Την Τετάρτη, 1η Φεβρουαρίου, στην Πάφο αυτή τη φορά στο Πανεπιστήμιο Νεάπολης, όπου ομιλητής θα είναι εκτός του κ. Λιλλήκα και ο Δρ Ανδρέας Θεοφάνους, Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων και Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και επικεφαλής του Τμήματος Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διεθνών Σχέσεων.

Σειρά παίρνει η Λευκωσία και η Λεμεσός το διήμερο 7 και 8 Φεβρουαρίου, στη Δημοσιογραφική Εστία και στο Ξενοδοχείο Κούριο αντίστοιχα. Ομιλητής μαζί με τον κ. Λιλλήκα θα είναι ο Δρ Βαγγέλης Κουφουδάκης, ομότιμος πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και ομότιμος καθηγητής και πρύτανης του Indiana University-Perdue University, στο Φορτ Γουέιν των ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα