Ενισχύεται ο τουρισμός από την Αίγυπτο

Αυξητική τάση, μετά από μια μικρή κάμψη το 2014, ακολουθούν οι αφίξεις τουριστών από την Αίγυπτο στην Κύπρο από το 2013 μέχρι το 2016. Συγκεκριμένα, το έτος 2013 αφίχθησαν στην Κύπρο 6.218 Αιγύπτιοι τουρίστες, το 2014 μειώθηκαν στους 5. 651, το 2015 οι αφίξεις ανέκαμψαν και έφθασαν τους 6.450, ενώ το 2016 αφίχθηκαν 8.733 τουρίστες από την Αίγυπτο.

Στις

τουριστικές σχέσεις ΚύπρουΑιγύπτου αναφέρθηκε με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, στο Κάιρο ο Χρίστος Μούστρας Τουριστικός Λειτουργός Α’ στο Τμήμα Μάρκετινγκ του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, αρμόδιος για την ανάπτυξη τουριστικών αγορών, ανάμεσα στις οποίες και οι αραβικές χώρες.

Μιλώντας ο κ. Μούστρας στο πλαίσιο επίσκεψης στο Κάιρο, εντεκαμελούς κυπριακής αντιπροσωπείας αποτελούμενης από τον ΚΟΤ, την Hermes, το Ναυτιλιακό Ινστιτούτο της Ανατολικής Μεσογείου Marinem, το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, το Σύνδεσμο Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου και εκπροσώπων του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου και των εταιρειών κρουαζιέρων Salamis Cruise Lines και Celestyal Cruise, στα πλαίσια προώθησης του τουρισμού κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και της αύξησης της αεροπορικής σύνδεσης, μεταξύ των δύο χωρών, αναφέρθηκε με στοιχεία στις αφίξεις Αιγυπτίων τουριστών στην Κύπρο κατά τα έτη 2013 – 2016 και τις επισκέψεις κατοίκων Κύπρου από το 2011 μέχρι το 2015.

Οπως ανέφερε, το 2011 επισκέφτηκαν την Αίγυπτο 9.291 κάτοικοι Κύπρου, το 2012 έφθασαν τις 10.010, το 2013 επισκέφτηκαν την Αίγυπτο 7.691 κάτοικοι Κύπρου, το 2014 ο αριθμός παρέμεινε αμετάβλητος, το 2014 αυξήθηκαν σε 7.951, ενώ το 2015 σημείωσαν περαιτέρω μικρή αύξηση στους 7.895.

Ερωτηθείς για την αεροπορική σύνδεση μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, ο κ. Μούστρας δήλωσε πως εξυπηρετείται μόνο από την αεροπορική εταιρεία, EgyptAir, η οποία εκτελεί δρομολογημένες πτήσεις από το Κάιρο προς το αεροδρόμιο Λάρνακας ολόχρονα (6 φορές την εβδομάδα), και με καθημερινές πτήσεις κατά την καλοκαιρινή περίοδο

Οι Κυπριακές Αερογραμμές εξυπηρετούσαν το συγκεκριμένο δρομολόγιο μέχρι το 2011, όπως είπε

"Σύμφωνα με τα στοιχεία πτήσεων που εξασφαλίσαμε από την Πολιτική Αεροπορία για τις πτήσεις της εταιρείας τους 12 μήνες του 2016", σημείωσε, η EGYPT AIR πραγματοποίησε συνολικά 325 πτήσεις προς το αεροδρόμιο Λάρνακας, με το σύνολο των προσφερόμενων αεροπορικών θέσεων να ανέρχεται στις 26.946.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η μέση πληρότητα για τις πτήσεις αυτές για τη συγκεκριμένη περίοδο ανήλθε στο 60% (16.139).

Εκτίμησε μάλιστα πως με βάση το πιο πάνω, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν καλές προοπτικές περαιτέρω αύξησης του τουριστικού ρεύματος από την Αίγυπτο προς την Κύπρο.

Ερωτηθείς εξάλλου για την τουριστική συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, ο κ. Μούστρας είπε πως η τουριστική συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου υπογράφτηκε το 1984.

Επιπρόσθετα, έχουν υπογραφεί και άλλα πρωτόκολλα, συνέχισε, όπως Memorandum of Understanding in the field of tourism – 2004, Executive Program of cooperation in the field of tourism 2007 – 2009 και Executive Program of cooperation in the field of tourism 2009 – 2011.

Σε σχέση με τη χορήγηση βίζας για τους Αιγύπτιους τουρίστες, ο κ. Μούστρας είπε πως ο χρόνος και μέθοδος επεξεργασίας των αιτήσεων για χορήγησης βίζας για ταξίδια προς την Κύπρο έχει βελτιωθεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Ενδεικτικά σημείωσε πως λειτουργούν δύο σημεία συλλογής αιτήσεων θεωρήσεων εισόδου (VisaFacilitation Service - VFS) στο Κάιρο και Αλεξάνδρεια.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μούστρας ανέφερε πως η επίσκεψη του ΚΟΤ και τουριστικών φορέων στην Αίγυπτο, είναι το απότοκο της Συνόδου Κορυφής του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη μαζί με την Αίγυπτο και την Ελλάδα, όπου συζητήθηκαν και θέματα τουρισμού.

Στο παρελθόν συνέχισε, η Αίγυπτος ήταν ένας από τους δημοφιλείς προορισμούς κρουαζιέρων τόσο για τους Κυπρίου όσο και για τους ξένους τουρίστες στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νησί.

Επιπρόσθετα ανέφερε πως Κύπρος και Αίγυπτος μπορούν να συνεργαστούν για την προσέλκυση τουριστών από μακρινές χώρες, όπως η Αμερική και η Κίνα, όπου εκτελεί δρομολόγια η Egypt Air.

Τέλος, ο κ. Μούστρας αναφέρθηκε και στη διοργάνωση ενημερωτικών ταξιδίων στις δύο χώρες για δημοσιογράφους και ταξιδιωτικούς πράκτορες για την προβολή και ανάπτυξη του τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα