Στόχος η εισαγωγή στο ΧΑΚ

Χάρης: Από φέτος η προσπάθεια να επιστραφεί στους πολίτες ο Συνεργατισμός
Πρόταση νόμου στη Βουλή για κατάργηση της διαιτησίας προκαλεί αντιδράσεις

Πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησης είναι να αποδώσει τον Συνεργατισμό στους πολίτες και όχι να αποζημιώσει οποιονδήποτε, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, εξηγώντας ότι η απόδοση θα γίνει μέσω της παραχώρησης μετοχών.

Ο Υπουργός μίλησε και για τις προτεραιότητες των σχεδιασμών που επεξεργάζεται το Υπουργείο του και είπε πως εξετάζεται

και το ενδεχόμενο να περιληφθούν κουρεμένοι καταθέτες, νομικά πρόσωπα και ξένα επενδυτικά ταμεία ή εταιρείες. Εξήγησε, ωστόσο, ότι προτεραιότητα για απόκτηση μετοχών θα έχουν οι πελάτες και οι εργαζόμενοι στον Συνεργατισμό και είπε πως στόχος είναι όπως οι σχεδιασμοί τεθούν σε τροχιά φέτος.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι τα πλάνα της κυβέρνησης πραγματοποιούνται σε συνάρτηση με τη διαδικασία ένταξης του Συνεργατισμού στο χρηματιστήριο.

Πάει για κατάργηση η διαιτησία στα ΣΠΙ
Χθες, εξάλλου, σε συζήτηση στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής έμεινε ανοικτό το ενδεχόμενο κατάργησης της διαδικασίας ειδικής διαιτησίας που ισχύει στον Συνεργατισμό. Στη συνεδρία συζητήθηκε πρόταση νόμου για τροποποίηση της διαδικασίας που ακολουθείται για τη ρύθμιση των προβληματικών δανείων.

Η επιτροπή αναμένεται να επανεξετάσει το θέμα στη βάση ενός νέου κειμένου, εφόσον διαπιστωθεί συναίνεση ως προς την κατάργηση της εν λόγω διαδικασίας.

Η πρόταση νόμου της Συμμαχίας Πολιτών και του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, προβλέπει τη διαγραφή διατάξεων που δίνουν τη δυνατότητα στον Έφορο Συνεργατισμού να εκδίδει προσωρινή διαταγή απαγόρευσης αποξένωσης περιουσίας και παράλληλα, εισάγει ρυθμίσεις που αφορούν στη διαδικασία της διαιτησίας, όπως το δικαίωμα επιλογής διαιτητή, με στόχο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των δανειοληπτών.

Στρέβλωση
Σε υπόμνημά του, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου ανέφερε ότι η διαδικασία της διαιτησίας συνιστά πιθανόν συνταγματική στρέβλωση και δεν εξυπηρετεί κανένα συνεργατικό σκοπό, κατά την έκφρασή του. Ο κ. Ιωάννου αναφέρει επίσης ότι όχι μόνο συμφωνεί με την πρόταση τροποποίησης του νόμου, αλλά εισηγείται να εξεταστεί το ενδεχόμενο πλήρους κατάργησης της διαδικασίας διαιτησίας όπως εφαρμόζεται σήμερα στον Συνεργατισμό.

Διαπιστώνει, επίσης, ότι πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα πρωτοφειλέτες και εγγυητές σχετίζονται με τη διαδικασία διαιτησίας του Συνεργατισμού και τον τρόπο εφαρμογής της και εισηγείται όπως πραγματοποιηθεί σχετική εμπεριστατωμένη μελέτη και να κατατεθεί στη Βουλή.

Ο Επίτροπος ανέφερε ακόμα ότι θα πρέπει να γίνει καταγραφή των αποφάσεων διαιτησίας που κατέληξαν στην εγγραφή memo, για να διαφανεί αν δείχνουν την πραγματική υποχρέωση σε σχέση με την υποθήκη καθώς, όπως είπε, υπάρχουν περιπτώσεις που για δάνειο €10 χιλ. - €30 χιλ. εγγράφεται memo σε περιουσία αξίας ενός εκατομμυρίου.

Πρόταση νόμου για το ύψος της αξίας της περιουσίας, στην οποία εγγράφεται memo έναντι δανειακών οφειλών, έχει καταθέσει ο ΔΗΣΥ και η εξέτασή της εκκρεμεί ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών.

Ο Κώστας Μελάς εκ μέρους του συνδέσμου δανειοληπτών και ο Χρίστος Πουτζιουρής του κινήματος ενάντια στις εκποιήσεις ζήτησαν να καταργηθεί η διαδικασία της διαιτησίας και έκαναν λόγο για παράβαση των κανονισμών παροχής κρατικής βοήθειας, αναφέροντας επίσης ότι η ειδική διαδικασία διαιτησίας που ισχύει για το συνεργατισμό είναι ετεροβαρής.

Τι λέει ο Συνεργατισμός
Ο προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης του Συνεργατισμού στο Υπουργείο Οικονομικών Διονύσης Διονυσίου, ανέφερε ότι ο θεσμός της διαιτησίας είναι κατ' εξοχήν μηχανισμός επίλυσης διαφορών μεταξύ συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων και πελατών και διευκρίνισε ότι μπορεί και ο πελάτης να ζητήσει τη διαδικασία.

Μάλιστα, προειδοποίησε ότι με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση νόμου, ουσιαστικά θα μπει σε αχρησία ο θεσμός της διαιτησίας και εξέφρασε την άποψη ότι η πρόταση νόμου θα έπρεπε να στοχεύει στην περαιτέρω βελτίωση του υφιστάμενου θεσμού.

Ο Αναπληρωτής Εφορος της Υπηρεσίας Συνεργατικών Εταιρειών Κύπρος Πρωτοπαπάς ανέφερε ότι έχει γίνει «πραγματική δουλειά τα τελευταία χρόνια» με την έκδοση και εγχειριδίου για τη διαδικασία, καθώς και με την εφαρμογή νέου τρόπου καθορισμού των διαιτητών, που πλέον πρέπει να είναι μέλη του δικηγορικού συλλόγου, και τόνισε ότι διαφωνεί με την πρόταση νόμου.

Τέλος, η διευθύντρια της Νομικής Υπηρεσίας του Συνεργατισμού Γεωργία Δανού ανέφερε ότι ο Συνεργατισμός με βάση οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας είναι υποχρεωμένος να προχωρεί σε αναδιαρθρώσεις, όπως όλες οι εμπορικές τράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα