Μούδιασμα στα χέρια: Απλή ενόχληση ή κάτι παραπάνω;

Αυτές τις κρύες μέρες του χειμώνα όλο και περισσότεροι άνθρωποι παραπονιούνται για μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια και ειδικότερα στα ακροδάχτυλα με ή χωρίς παρουσία πόνου. Είναι μια ανωμαλία στα σήματα αίσθησης των νεύρων κατά τη λειτουργία τους.

Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές για την παρουσία των συμπτωμάτων αυτών και οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν θέματα κακής αιμάτωσης της περιοχής που επηρεάζεται.

Από την άλλη όμως μπορεί να είναι και κάτι αρκετά σοβαρό όπως για παράδειγμα το σπάνιο σύνδρομο Raynaud ή κάποια νευρολογική πάθηση. Αυτά μπορούν να εξεταστούν

από νευρολόγους με μια σειρά δοκιμών που αφορά τις αισθητικές και κινητικές ίνες των νεύρων της περιοχής και να εξακριβωθεί αν υπάρχει κάποια μορφή νευρολογικής πάθησης ή πρόβλημα στον εγκέφαλο που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε εγκεφαλικό.

Ακόμα μπορεί να το προκαλέσει μη διαγνωσμένος διαβήτης ή Κατά Πλάκα Σκλήρυνση που αρχίζει να εξελίσσεται. Μπορεί να είναι έλλειψη βιταμινών, ασβεστίου και βιταμίνης Δ. Όλα αυτά πρέπει να ερευνηθούν για να διαγνωστεί η αιτία του προβλήματος.

Όσο αφορά τα φυσιοθεραπευτικά θέματα το μούδιασμα μπορεί να προκαλείται από πίεση σε νεύρο είτε στη περιοχή του αυχένα ή και πιο τοπικά, κοντά στο σημείο του μουδιάσματος. Αν είναι στο σημείο του αυχένα και γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις για επιβεβαίωση βλέπουμε συχνά το φαινόμενο να προκαλείται από πίεση του νεύρου λόγο δισκοπάθειας που ο δίσκος(που παρουσιάζει κήλη) θα πιέσει τη ρίζα νεύρου και να προκαλέσει τη βλάβη ή αν είναι πιο απόμακρο σημείο, να προκαλείται από πίεση σε νεύρο της περιφέρειας.

Όταν αυτή είναι η διάγνωση ξεκινά μια διαδικασία για να απεγκλωβιστεί το νεύρο το οποίο δέχεται πίεση γιατί αν παραμείνει σε αυτή τη προβληματική θέση τότε μπορεί να εξελιχθεί σε ένα αρκετά μεγάλο πρόβλημα που θα θεραπεύεται μόνο με εγχείρηση. Χρησιμοποιούνται τεχνικές διάτασης, ενδυνάμωσης και χειρισμών έτσι ώστε να αποκαταστήσουμε τη λειτουργικότητα της περιοχής. Μπορούν να εφαρμοστούν και τεχνικές ηλεκτροθεραπείας όπως TENS και υπέρηχος σε συνδυασμό με κινητικές θεραπείες όπως Κινητοποίηση νευρικού ιστού (για καλύτερη ολίσθηση του νεύρου) και χαλαρωτική μάλαξη για απεγκλωβισμό από τους ιστούς.

Όταν ελευθερώσουμε το νεύρο ξεκινάμε τη διαδικασία ενδυνάμωσης και διάτασης για να μπορέσει το ίδιο το νεύρο να επιστρέψει στο φυσιολογικό του μήκος και οι ιστοί που το περικλείουν να δυναμώσουν ξανά. Μαθαίνουμε στον ασθενή μας τα απαραίτητα εργονομικά στο σπίτι και δουλειά για να ξέρει τι πρέπει να αποφεύγει. Επίσης μπορούμε κατά τη διάρκεια της θεραπείας αλλά και μετά να δώσουμε και συμβουλές για χρήση βοηθημάτων όπως είναι τα άλατα Έψομ που βελτιώνουν τη κυκλοφορία και είναι πλούσια σε θειικό μαγνήσιο για επιπλέον χαλάρωση των νεύρων.

Γίνονται ασκήσεις με αντιστάσεις για αύξηση της κυκλοφορίας και της δύναμης καθώς επίσης και ασκήσεις για άλλα σημεία του σώματος που μπορεί να επηρεαστήκαν από το πρόβλημα ή να συνέβαλαν σε αυτό, όπως για παράδειγμα ο αυχένας.

Σε περιπτώσεις με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα που η μακροχρόνια χρήση σε μη εργονομικές θέσεις επηρεάζει τους μύες και τους τένοντες προκαλώντας φθορές και αργότερα φλεγμονή και φούσκωμα που θα πιέσει τους ιστούς και νεύρα προκαλώντας μούδιασμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και παγοθεραπεία σε συνδυασμό με ασκήσεις και διατάσεις μεταξύ των διαστημάτων που θα γίνεται η συγκεκριμένη θεραπεία.

Υπάρχουν πολλές θεραπείες και προγράμματα αντιμετώπισης και επίλυσης του προβλήματος στον κύκλο των φυσιοθεραπευτών/τριών και με τη σωστή διάγνωση μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα και άμεσα για γρήγορο αποτέλεσμα και αποκατάσταση του ασθενή νοουμένου ότι αποζητά την θεραπεία πριν φτάσει σε σημεία χρονιότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα