Μοντ Πελεράν: Κομβικής σημασίας η σημερινή ημέρα για εδαφικό

Στις 12.00 ώρα Κύπρου και με καθυστέρηση δυο ωρών ξεκίνησε η συνάντηση μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί, η οποία θα σηματοδοτήσει και την ουσιαστική διαπραγμάτευση επί των κριτηρίων.

Η καθυστέρηση αυτή υπήρξε μετά από αίτημα του Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος θέλησε να διαβουλευτεί με το σύνολο της τουρκοκυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας, επί του ενοποιημένου εγγράφου που έχει ετοιμαστεί και το οποίο περιλαμβάνει τις θέσεις των δυο πλευρών για τα κριτήρια του εδαφικού.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, πηγές αναφέρουν ότι η

ελληνοκυπριακή πλευρά έχει καθορίσει πώς θέλει να προχωρήσει η συζήτηση, καθιστώντας ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να συζητηθεί πρώτο το ουσιαστικό κριτήριο το οποίο αφορά στον αριθμό των προσφύγων οι οποίοι θα επιστρέψουν μετά τη λύση.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά με τη σειρά της προσπαθεί να βρει την κατάλληλη τακτική απεγκλωβισμού της, καθώς βλέπουν ότι ο βασικός τους στόχος για καθορισμό ημερομηνίας πολυμερούς διάσκεψης, δεν θα υλοποιηθεί, μετά την επίμονη άρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη.

Η συνάντηση θα γίνει στη σκιά των πρόσφατων δηλώσεων Ερντογάν, ότι δεν συζητούν έδαφος υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση λιγότερο από 30%, δεν τίθεται θέμα παραχώρησης της Μόρφου και δεν υπάρχει χάρτης χωρίς ημερομηνία πολυμερούς διάσκεψης.

Τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να βρουν τους τρόπους με τους οποίους θα επικοινωνήσουν αυτή την εξέλιξη στην αυριανή τους τοποθέτηση, σε σχέση με το πώς εξελίχθηκε η διαδικασία στο Μοντ Πελεράν.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, έχει πετύχει να γίνει ξεκάθαρο ότι από την πλευρά της έκανε ό,τι μπορούσε για να προχωρήσει η διαδικασία και αυτό το αναγνωρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη. Σε περίπτωση που δεν θα υπάρξει πρόοδος, αυτό θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι θα βαραίνει την τουρκοκυπριακή πλευρά - που είναι και η πλευρά που απαίτησε να μεταβούν για συνομιλίες στην Ελβετία.

Το ενδεχόμενο πολυμερούς διάσκεψης θα πρέπει να θεωρηθεί απομακρυσμένο, καθώς αν δεν υπάρξει έκπληξη από μέρους Ακιντζί, τα δεδομένα δεν δικαιολογούν μια τέτοια εξέλιξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα