Μεταναστευτική κρίση: Το Κρεμλίνο αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με τη μεταναστευτική κρίση που εκτυλίσσεται στα σύνορα Λευκορωσίας- Πολωνίας και απέρριψε ως «παράλογο» άρθρο που ανέφερε ότι ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις στη ρωσική, κρατική αεροπορική εταιρεία Aeroflot.

Η Μόσχα είναι στενός σύμμαχος του Μινσκ, το οποίο η ΕΕ κατηγορεί ότι έχει εξαπολύσει

μια «υβριδική επίθεση» εναντίον της ωθώντας τους μετανάστες να περάσουν τα σύνορα στην Πολωνία.

Το Bloomberg ανέφερε χθες ότι η ΕΕ συζητά να επιβάλει κυρώσεις και στην Aeroflot στο πλαίσιο των νέων κυρώσεων που σκοπεύουν να υιοθετήσουν οι Βρυξέλλες εναντίον της Λευκορωσίας, επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο που έχει γνώση της υπόθεσής.

Η Aeroflot διέψευσε νωρίτερα σήμερα ότι συμμετέχει στη μαζική μεταφορά μεταναστών στη Λευκορωσία.

«Οι πληροφορίες ότι η Aeroflot συμμετείχε ή βοήθησε στην οργάνωση μαζικής μεταφοράς μεταναστών στο έδαφος της Λευκορωσίας είναι αναληθείς», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αναρωτήθηκε αν όντως υπάρχουν σχέδια για την επιβολή κυρώσεων στη ρωσική κρατική αεροπορική εταιρεία και πρόσθεσε ότι ελπίζει πως αυτό δεν θα συμβεί.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Ρωσία ανησυχεί για την αυξανόμενη ένταση στα σύνορα Λευκορωσίας- Πολωνίας, όπου, όπως κατήγγειλε, υπάρχουν βαριά οπλισμένοι άνδρες και από τις δύο πλευρές.

Η Μόσχα μέρος της λύσης

Η Ρωσία δεν εμπλέκεται «στη διακίνηση» μεταναστών που οργανώνει η Λευκορωσία προς την ΕΕ, αλλά έχει «την ικανότητα να επηρεάσει» το Μινσκ να τη σταματήσει, εκτίμησε σήμερα ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον.

«Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, δεν έχουμε στοιχεία που να δείχνουν εμπλοκή σε αυτή την υπόθεση», δήλωσε ο Μπον στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV και τον ραδιοφωνικό σταθμό RMC.

«Είναι προφανές ότι, αν και η Ρωσία δεν αποτελεί μέρος του προβλήματος, είναι τουλάχιστον μέρος της λύσης καθώς η εξάρτηση της Λευκορωσίας από τη Μόσχα είναι ολοένα και μεγαλύτερη», πρόσθεσε.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Ρωσία μπορεί να επηρεάσει τη Λευκορωσία και να βοηθήσει να σταματήσει αυτή η διακίνηση και κατά συνέπεια πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτό τον δίαυλο», τόνισε ο Μπον, κατηγορώντας το Μινσκ ότι χρησιμοποιεί τους μετανάστες «σαν τροφή για κανόνια».

Το Παρίσι σκοπεύει να μεταφέρει το μήνυμα αυτό στη διάρκεια συνάντησης αύριο Παρασκευή των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Γαλλίας και της Ρωσίας.

Παράλληλα οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ θα εξετάσουν τη Δευτέρα το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον του καθεστώτος του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο.

«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να επιβάλουμε κυρώσεις σε έναν αριθμό οντοτήτων, επιχειρήσεων που οργανώνουν τη διακίνηση», αποκάλυψε ο Μπον αναφερόμενος στο αεροδρόμιο του Μινσκ και σε εταιρείες, κυρίως αεροπορικές.

Οι γειτονικές χώρες ανησυχούν ότι η κρίση ενδέχεται να κλιμακωθεί σε στρατιωτική σύρραξη

Οι χώρες που συνορεύουν με τη Λευκορωσία εξέφρασαν σήμερα την ανησυχία ότι η κρίση με τον αυξανόμενο αριθμό μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν από τη χώρα στην ΕΕ ενδέχεται να κλιμακωθεί σε στρατιωτική σύρραξη.

Η Λιθουανία, η Εσθονία και η Λετονία καταδίκασαν «τη σκόπιμη κλιμάκωση της συνεχιζόμενης υβριδικής επίθεσης του λευκορωσικού καθεστώτος, η οποία αποτελεί σοβαρή απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», αναφερόμενες στις καταγγελίες ότι το Μινσκ χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως όπλο.

«Αυξάνει την πιθανότητα προκλήσεων και σοβαρών επεισοδίων τα οποία θα μπορούσαν να επεκταθούν στον στρατιωτικό τομέα», ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση τα υπουργεία Άμυνας της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας.

Οι μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σύνορα Λευκορωσίας- Πολωνίας πέταξαν πέτρες και κλαδιά εναντίον των Πολωνών συνοριοφυλάκων στη διάρκεια της νύκτας και χρησιμοποίησαν κούτσουρα για να ρίξουν το συρματόπλεγμα που χωρίζει τις δύο χώρες προσπαθώντας να περάσουν στην Πολωνία, ανακοίνωσε η Βαρσοβία.

Η ΕΕ κατηγόρησε χθες Τετάρτη ότι το Μινσκ έχει εξαπολύσει μια «υβριδική επίθεση» εναντίον της ενθαρρύνοντας χιλιάδες μετανάστες να φύγουν από διάφορες εμπόλεμες περιοχές και να προσπαθήσουν να εισέλθουν στο ευρωπαϊκό έδαφος μέσω της Λευκορωσίας. Απείλησε μάλιστα να επιβάλει νέες κυρώσεις στη χώρα.

Σήμερα ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο απείλησε ότι θα απαντήσει σε κάθε νέα ευρωπαϊκή κύρωση, ακόμη και διακόπτοντας τη λειτουργία ενός αγωγού που μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

«Αν μας επιβάλουν νέες κυρώσεις (...), οφείλουμε να απαντήσουμε», δήλωσε ο Λουκασένκο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belta.

«Ζεσταίνουμε την Ευρώπη και εξακολουθούν να μας απειλούν ότι θα κλείσουν τα σύνορα. Και αν κλείσουμε τη ροή του φυσικού αερίου; Γι' αυτό, θα συνιστούσα η πολωνική ηγεσία, οι Λιθουανοί και άλλοι ανεγκέφαλοι άνθρωποι να σκέφτονται προτού μιλήσουν», δήλωσε ο Λουκασένκο.

Στο μεταξύ η Ρωσία έστειλε χθες Τετάρτη δύο βομβαρδιστικά αεροσκάφη που μπορούν να φέρουν πυρηνικά όπλα για να περιπολούν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. Παράλληλα λευκορωσικά και ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποιούν σήμερα για δεύτερη ημέρα στρατιωτικά γυμνάσια.

«Πρέπει να παρακολουθούμε συνεχώς την κατάσταση στα σύνορα. Αφήστε τους να τσιρίζουν, αφήστε τους να φωνάζουν. Ναι, αυτά τα βομβαρδιστικά μπορούν να φέρουν πυρηνικά όπλα. Αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή. Πρέπει να δούμε τι θα κάνουν εκεί πέρα από τα σύνορα», δήλωσε ο Λουκασένκο.

Εξάλλου ο Λευκορώσος πρόεδρος κατήγγειλε ότι γίνονται προσπάθειες να δοθούν όπλα στους μετανάστες, κάτι που χαρακτήρισε πρόκληση, αν και δεν προσέφερε αποδείξεις για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του. Δεν είναι ξεκάθαρο ποιον κατηγόρησε ότι το κάνει αυτό.

Φόβοι

Εγκλωβισμένοι μεταξύ δύο συνόρων, οι μετανάστες ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς σε συνθήκες ψύχους.

Οι αρχές στην Πολωνία έχουν ανακοινώσει τον θάνατο τουλάχιστον επτά μεταναστών, ενώ και μετανάστες έχουν εκφράσει φόβους ότι θα πεθάνουν.

Κανείς από τους περίπου 150 μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί κοντά στην πόλη Μπιαλοβίζα δεν έχει καταφέρει να περάσει τα σύνορα, επεσήμανε η Εβελίνα Τσεπάνσκα εκπρόσωπος της υπηρεσίας φύλαξης συνόρων της Πολωνίας, λέγοντας ότι χθες έγιναν 468 απόπειρες παράτυπης διέλευσης των συνόρων.

Η γειτονική Λιθουανία, η οποία όπως και η Πολωνία έχει επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορά της, επίσης ανέφερε απόπειρες διέλευσης των συνόρων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις δήλωσε ότι η χώρα του ζήτησε από τον ΟΗΕ να συζητήσει τη δημιουργία «ανθρωπιστικού διαδρόμου» από τα λευκορωσικά σύνορα για τους μετανάστες ώστε να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

«Λαμβάνουμε πληροφορίες μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ότι υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να επιστρέψουν στο Ιράκ και σε άλλες χώρες. Ο μόνος διεθνής οργανισμός που μπορεί να πιέσει τη Λευκορωσία είναι ο ΟΗΕ», τόνισε ο Λαντσμπέργκις σε δημοσιογράφους.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Πάβελ Γιαμπλόνσκι δήλωσε ότι η κρίση είναι «η χειρότερη απειλή που έχει αντιμετωπίσει η χώρα τα τελευταία τριάντα χρόνια», επισημαίνοντας στην ιταλική εφημερίδα La Stampa ότι αναμένει κλιμάκωση της κατάστασης τις επόμενες ημέρες.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι μέλη της συνοριοφρουράς, της αστυνομίας και της εθνοφρουράς θα πραγματοποιήσουν σήμερα άσκηση στη μεθόριο με τη Λευκορωσία για να προστατεύσουν τη χώρα από ενδεχόμενες απόπειρες μεταναστών να παραβιάσουν τα σύνορα.

Εδώ και μήνες οι Ευρωπαίοι κατηγορούν το Μινσκ ότι δίνει σκοπίμως βίζες σε μετανάστες, κυρίως από τη Μέση Ανατολή, ώστε να διασχίσουν τα σύνορα και στη συνέχεια να εισέλθουν στην ΕΕ προκειμένου να την εκδικηθεί για τις κυρώσεις που επέβαλε στη Λευκορωσία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά την καταστολή του κινήματος της αντιπολίτευσης που ξέσπασε έπειτα από την αμφιλεγόμενη νίκη τον Αύγουστο του 2020 του Λουκασένκο.

Διαβάστε επίσης: Το Μινσκ κατηγορεί τις Βρυξέλλες για άρνηση «διαλόγου»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP-Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα