Μέχρι το 2018 οι γεωτρήσεις της ENI/KOGAS στην ΑΟΖ Κύπρου

Το Υπουργικό ενέκρινε την πρόταση του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακοτρύπη, για διετή παράταση της συμφωνίας ανάθεσης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης των τεμαχίων «2»,»3» και «9» στην ΕΝΙ, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα της ιταλικής εταιρείας.

Σε δηλώσεις ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι η απόφαση προνοεί την επέκταση αυτού του χρόνου που λήγει το Φεβρουάριου του 2016, έως το Φεβρουάριου του 2018, χρόνος που, σύμφωνα με την κοινοπραξία, είναι απαραίτητος "ούτως ώστε να γίνει επαναξιολόγηση του ενεργειακού δυναμικού και που είναι

επιπλέον απαραίτητος τώρα και ειδικά μετά τις εξελίξεις στην αιγυπτιακή ΑΟΖ με την ανακάλυψη του κοιτάσματος Zohr".


Το αίτημα αφορά τα τεμάχια 2, 3 και 9.

Σε ερώτηση αν η κοινοπραξία θα προχωρήσει με νέου τύπου γεώτρηση, ο Υπουργός είπε ότι υπάρχει ένα προκαταρκτικό πλάνο και ότι πριν περίπου από ένα μήνα μετέβη κλιμάκιο του Υπουργείου στο Μιλάνο όπου τους έγινε παρουσίαση της δουλειάς που έχει γίνει μέχρι σήμερα.

"Εργάζεται μια πάρα πολύ μεγάλη ομάδα της ΕΝΙ πάνω στο γεωλογικό μοντέλο των τεμαχίων 2,3 και 9 και αναμένω και ευελπιστώ εντός Ιανουαρίου να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα από αυτή την επαναξιολόγηση", ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης.

Πρόσθεσε ότι με βάση το προκαταρκτικό πλάνο που λήφθηκε πριν από μερικούς μήνες, η γεώτρηση τοποθετείται περί τα μέσα του 2017. "Το λέω αυτό με κάθε επιφύλαξη, να δούμε το αποτέλεσμα της επαναξιολόγησης και ευελπιστώ πολύ σύντομα».είπε.

Σε ερώτηση αν μπορεί να μας οδηγήσει αυτό σε επίσπευση είπε «ας αφήσουμε να δούμε τι θα καταδείξει το νέο μοντέλο που θα δημιουργήσουν μετά την ανακάλυψη στην Αίγυπτο».

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Ενέργειας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Αλήθεια" επεσήμανε ότι στις αρχές του νέου χρόνου η κυβέρνηση θα καταλήξει στο θέμα της ενδιάμεσης λύσης φυσικού αερίου.

Με βάση τα δεδομένα, αναφέρει, είτε θα υπάρξει συμφωνία με τη VITOL, είτε θα χρησιμοποιήσουμε φυσικό αέριο από το κοίτασμα «Αφροδίτη» το 2020. Ανέκαθεν, σημειώνει ο κ. Λακκοτρύπης, το θέμα ενδιάμεσης λύσης ήταν μία δύσκολη περίπτωση, λόγω των μικρών ποσοτήτων, που χρειάζεται η κυπριακή αγορά. Συνεχίζεται, αναφέρει, η προσπάθεια για να καταλήξουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε μία απόφαση αρχές του 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα