Συστάσεις Ιατρικού Συλλόγου για τη σκόνη στην ατμόσφαιρα

Σε συστάσεις, με αφορμή τα υψηλά επίπεδα σκόνης που παρατηρούνται στην ατμόσφαιρα, προέβη ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), εφιστώντας την προσοχή ιδιαίτερα στα άτομα υψηλού κινδύνου.

Συγκεκριμένα, ο ΠΙΣ συστήνει σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς, άτομα με ανοσοανεπάρκειες, παιδιά και άτομα άνω των 65 ετών να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Άτομα με χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, βρογχικό άσθμα, βρογχεκτασίες, εμφύσημα, διάμεσα πνευμονικά νοσήματα και άλλες χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις πιθανόν να χρειαστούν αύξηση της δόσης των φαρμάκων

τους, γι’ αυτό θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των ιατρών τους, ενώ άτομα που αντιμετωπίζουν έντονο αναπνευστικό πρόβλημα προτρέπονται να χρησιμοποιούν κατά τις μετακινήσεις τους ειδική προστατευτική μάσκα.

Επίσης, ο ΠΙΣ συστήνει στο κοινό να παραμένει σε καλά αεριζόμενους και κλιματιζόμενους χώρους και, σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων δύσπνοιας, να απευθύνεται στο θεράποντα ιατρό του ή στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών.

Γενικότερα, ο ΠΙΣ συστήνει στο κοινό να αποφεύγει τη σωματική άσκηση και να περιορίζει τον χρόνο παραμονής του σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές στις οποίες υπάρχει επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο.

Keywords
Τυχαία Θέματα