«Με το μάτι» o τεχνικός έλεγχος οχημάτων από τα κατεχόμενα

«Με το μάτι» γίνεται ο τεχνικός έλεγχος των οχημάτων με τουρκοκυπριακές πινακίδες που εισέρχονται από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές από τα ανοιχτά οδοφράγματα, με τους τεχνικούς του Τμήματος Οδικών Μεταφορών να κρίνουν την καταλληλότητα «βάσει εμπειρίας» και μάλιστα με σύμμαχο τη νομοθεσία.

Η εν λόγω πρακτική ακολουθείται σε οχήματα με τουρκοκυπριακές πινακίδες, προκειμένου αυτά να μπορούν να κινούνται νόμιμα στις ελεύθερες περιοχές, με την άδεια να εκδίδεται επί τόπου την ώρα της διέλευσης.

Μιλώντας

στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του ΣΙΓΜΑ, ο Ανώτερος Λειτουργός του Τμήματος Οδικών Μεταφορών Πέτρος Ξενοφώντος ανέφερε ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, ο Έφορος μπορεί να εκδώσει πιστοποιητικό καταλληλόλητας σε ιδιοκτήτες οι οποίοι, «λόγω της έκρυθμης κατάστασης», ζουν στις μη ελεγχόμενες από το κράτος περιοχές.

«Ο έλεγχος γίνεται οπτικά, επί τόπου, στα οδοφράγματα. Μιλάμε για πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που ζουν στις μη ελεγχόμενες περιοχές. Για αυτή την κατηγορία πολιτών, η υποχρέωση του Εφόρου είναι, με βάση τον οπτικό έλεγχο που γίνεται από τεχνικούς του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, να εκδώσει άδεια κυκλοφορίας. Αν υπάρχει εμφανές πρόβλημα, δεν του επιτρέπεται να κυκλοφορήσει», είπε.

Στις παρατηρήσεις ότι η εν λόγω πρακτική ενδεχομένως να μην είναι η ενδεδειγμένη, ο κ. Ξενοφώντος απάντησε ότι οι τεχνικοί του Τμήματος «είναι αρκετά έμπειροι για να ελέγξουν ένα αυτοκίνητο. Εμπιστευτείτε με».

Πρόσθεσε δε ότι η εν λόγω διαδικασία γίνεται προκειμένου τα οχήματα που έρχονται από τα κατεχόμενα να μπορούν να κυκλοφορούν νόμιμα στις ελεύθερες περιοχές, υπογραμμίζοντας ότι οι πρόνοιες σε αυτή την περίπτωση είναι διαφορετικές.

Keywords
Τυχαία Θέματα