Μαζικό παρών στην ίδρυση του κυπριακού κλάδου ACAMS

Πάνω από 130 επαγγελματίες σε τραπεζικά και χρηματοοικονομικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων πολλών από τους σημαντικότερους επαγγελματικούς συλλόγους της Κύπρου καθώς και ειδικοί Κυπριακών και Ελληνικών Τραπεζών σε θέματα καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δικηγορικά γραφεία και εταιρείες παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών παρακολούθησαν την επίσημη εναρκτήρια εκδήλωση του Κλάδου Κύπρου

του Association of Certified Anti-Money Laundering Specialists - ACAMS, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 4ης Νοεμβρίου 2015, στο ξενοδοχείο Χίλτον, στη Λευκωσία.

Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον ACAMS, τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Ειδικών σε θέματα Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες, έδωσε την ευκαιρία για δικτύωση των επαγγελματιών σε θέματα ξεπλύματος χρήματος και καταπολέμησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, και παρουσιάσεων υψηλού επιπέδου, ενώ συνέπεσε και με την όγδοη αξιολόγηση της Κυπριακής Οικονομίας από την Τρόικα, εκπρόσωποι της οποίας παρευρέθηκαν στην τελετή.

Κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων, ο κ. Στέλιος Γεωργάκης, του Τμήματος Εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, υπογράμμισε τη σημασία της κατάρτισης και της ανάπτυξης των δεξιοτήτων όσων ασχολούνται με θέματα καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος (AML) και τόνισε την ανάγκη όπως οι Κύπριοι επαγγελματίες που ασχολούνται με θέματα συμμόρφωσης επιδεικνύουν σωστή κρίση στη λήψη των αποφάσεων τους.

Ο κ. Ανδρέας Ανδρέου, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, χαιρέτισε το γεγονός της έναρξης προσφοράς της παγκόσμιας εκπαίδευσης του ACAMS στο νησί μας και είπε ότι η πρόληψη του ξεπλύματος χρήματος είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Και οι δύο εκπρόσωποι των ρυθμιστικών αρχών υπογράμμισαν τη αξία της συμπληρωματικής εκπαίδευσης που προσφέρει ο ACAMS προς την εκπαίδευση που προσφέρουν στα θέματα καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες οι Κυπριακοί φορείς. Καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς τονίστηκε επανειλημμένα η ανεκτίμητη αξία της δικτύωσης των επαγγελματιών του τομέα, της διαφάνειας και της συνεργασίας.

Γενικά διαφαίνεται ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για απόκτηση του παγκόσμια αναγνωρισμένου επαγγελματικού προσόντος CAMS® (Εγκεκριμένος Ειδικός Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες ), ενώ ο αριθμός των αιτήσεων για ένταξη στον Κλάδο Κύπρου του Σύνδεσμο ACAMS δίδει μια σαφή ένδειξη ότι οι επαγγελματίες στην Κύπρο σε θέματα καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος είναι πρόθυμοι να επενδύσουν στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων και των γνώσεών τους. Μακροπρόθεσμα, αυτή η επένδυση θα στηρίξει και τη γενική προσπάθεια της χώρας μας για τη βελτίωση της διαφάνειας στο τραπεζικό της σύστημα και για εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται σύμφωνα με τους όρους των διεθνών δανειστών της Κύπρου.

Η τοπική παρουσία του ACAMS, ενός παγκόσμιου οργανισμού, στην Κύπρο προσφέρει μια σειρά από σημαντικά οφέλη, αφού φέρνει τη διεθνή βέλτιστη πρακτική στο νησί μας, και δίνει την ευκαιρία στους επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα να εκπαιδευθούν σε βάθος σε θέματα καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος, και τους διευκολύνει να αποκτήσουν την απαραίτητη δικτύωση μέσω της οποίας οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί μπορούν να ανταλλάσσουν ανοιχτά πληροφορίες ώστε να εμποδίζουν το «κακό χρήμα» να διεισδύσει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο ACAMS συνάπτει στρατηγικό συνεταιρισμό σε θέματα κατάρτισης με το EIMF

Επιπλέον, ως μέρος της συνεχιζόμενης στρατηγικής αύξησης των μελών του σε ευρωπαϊκά κράτη, ο ACAMS έχει συνάψει στρατηγικό συνεταιρισμό σε θέματα κατάρτισης με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Διεύθυνσης και Χρηματοοικονομικών (European Institute of Management and Finance - EIMF) για την υποστήριξη των Κυπρίων επαγγελματιών (AML) ώστε να προετοιμαστούν για την απόκτηση του προσόντος CAMS® (Εγκεκριμένος Ειδικός Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες). Απόδειξη του πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει στην Κύπρο για απόκτηση των παγκοσμίως αναγνωρισμένων προσόντων που προσφέρει ο ACAMS είναι ότι πάνω από 65 σύνεδροι παρακολούθησαν στις 4 Νοεμβρίου στη Λευκωσία το εναρκτήρια εκπαιδευτικό σεμινάριο του ACAMS και του EIMF.

Σχολιάζοντας, εκ μέρους του ACAMS, η Προϊστάμενη Ευρώπης κ. Angela Salter είπε, «H καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας καθώς και ο εντοπισμός και η πρόληψη του οικονομικού εγκλήματος αποτελούν ζητήματα που απασχολούν όλο τον κόσμο. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το επίπεδο του ενθουσιασμού και της υποστήριξης που τύχαμε από όλους τους εμπλεκόμενους στον τομέα της καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος στην Κύπρο, τόσο γιατί παρακολούθησαν το χθεσινά μαθήματα κατάρτισης , όσο και από τον αριθμό των επαγγελματιών οι οποίοι έχουν συμφωνήσει να συμμετάσχουν στον Κλάδο Κύπρου του ACAMS και επίσης από τη δέσμευση που επέδειξαν οι επαγγελματίες για προ-εγγραφή στη εκπαίδευση για το CAMS ».

Το CAMS®, ​​το προσόν του Εγκεκριμένου Ειδικού στην Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες, θεωρείται ως ο παγκόσμιος χρυσός κανόνας για πιστοποιήσεις στην καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και αναγνωρίζεται διεθνώς από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κυβερνήσεις και ρυθμιστικές αρχές. Σύμφωνα με την έρευνα ACAMS AML / CFT / FCP Compensation Survey 201, όσοι κατέχουν το προσόν CAMS περιλαμβάνονται μεταξύ των ηγετικών στελεχών του τομέα και απολαμβάνουν ιδιαίτερης εκτίμησης από τους εργοδότες τους, εξασφαλίζοντας μισθούς κατά 42% υψηλότερους από εκείνους των μη πιστοποιημένα συναδέλφων τους ,

Μιλώντας εκ μέρους του EIMF, ο κ Μάριος Σιαθάς δήλωσε, «Είμαστε περήφανοι που έχουμε επιλεγεί ως συνεργάτες του ACAMS, του μεγαλύτερου και πιο αναγνωρισμένου παγκοσμίως παρόχου εκπαίδευσης σε θέματα καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Το EIMF, ως ένα Ινστιτούτο που ειδικεύεται στην παροχή κατάρτισης στον τομέα των χρηματοικονομικών και επαγγελματικών υπηρεσιών στην Κύπρο, θα διασφαλίσει την παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης όλων των προγραμμάτων του ACAMS, είτε αυτή είναι η εκπαίδευση για το CAMS , ή συνεχής επαγγελματική εκπαίδευση (CPD) για ήδη πιστοποιημένους ειδικούς. Επιπλέον, ως ο εκπαιδευτικός εταίρος του ACAMS στην Κύπρο, το EIMF θα παρέχει πάντα την υποστήριξή του προς τον τοπικό κλάδο του ACAMS. "

Ο κ. Γρηγόρης Δέλλας, Διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνων, Διεθνείς Τραπεζικές Υπηρεσίες της Τράπεζας Κύπρου, και νεοδιορισθείς πρόεδρος του Κυπριακού Κλάδου του ACAMS δήλωσε: «Είμαι ενθουσιασμένος από το επίπεδο του ενδιαφέροντος για τον Κλάδο Κύπρου του ΑCAMS και ανυπομονώ να συνεργαστώ με τους εταίρους από όλο τον τομέα της καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος για μοιραστούμε τις γνώσεις μας και να αναπτύξουμε βέλτιστες πρακτικές μέσω της εκπαίδευσης στο νησί μας. Ο Κλάδος Κύπρου του ACAMS καλωσορίζει όλους τους επαγγελματίες σε θέματα καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος και γενικά σε θέματα συμμόρφωσης, που προέρχονται από την κυβέρνηση, τις τοπικές ρυθμιστικές αρχές και όλη τη βιομηχανία, στα πλαίσια της επαγγελματικής πρακτικής".

Πλήρεις λεπτομέρειες για τον Κλάδο Κύπρου του ACAMS είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου http://www.acams.org/acams-chapters/cyprus-chapter/. Για περισσότερες πληροφορίες για ένταξη στον Κλάδο Κύπρου του ACAMS παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον κ Γρηγόρη Δέλλα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο mailto:[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα