ΚΕΒΕ: Ανεπαρκής για επίλυση προβλημάτων η παρούσα ανάκαμψη

Τη θέση ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης που καταγράφονται από την αρχή του χρόνου είναι μεν θετικοί, αλλά δεν είναι αρκετοί για να λύσουν τα προβλήματα που παρατηρούνται στην πραγματική οικονομία θα μεταφέρει το ΚΕΒΕ στη συνάντησή του με την Τρόικα νωρίς το απόγευμα.

Στη συνάντηση που αρχίζει στις 15:00 θα τεθούν μακροοικονομικά και εργασιακά θέματα.

«Φαίνεται ότι τα πράγματα έχουμε σταθεροποιηθεί, είμαστε σε καλό δρόμο, όμως οι ρυθμοί ανάπτυξης,

παρόλο που είναι καλύτεροι από τις προβλέψεις, δεν είναι αρκετοί για να μας λύσουν τα προβλήματα που έχουμε στην πραγματική οικονομία», ανέφερε ο Λεωνίδας Πασχαλίδης, Ανώτερος Διευθυντής του ΚΕΒΕ.

Όπως είπε, για να μπορέσουμε να έχουμε θετικές επιπτώσεις στην ανεργία και σημαντική μείωση θα πρέπει να έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης, γύρω στο 3% του ΑΕΠ.

«Δεν προβλέπεται να υπάρξουν τέτοιοι ρυθμοί ανάπτυξης, υπάρχει στην αγορά έλλειψη ρευστότητας, είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ενόσω το πρόβλημα αυτό παραμένει στο βαθμό που υφίσταται σήμερα, είναι πολύ δύσκολο οι τράπεζες να μπορούν να δανείζουν και μέσω δανεισμού επιτυγχάνεται η οικονομική δραστηριότητα», συμπλήρωσε.

Χαιρέτισε τις προτάσεις που παρουσίασε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης, για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, προσθέτοντας ότι αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου θα συναντηθεί μαζί του την ερχόμενη βδομάδα για να δοθούν οι αναγκαίες διευκρινίσεις.

«Χαιρετίζουμε τις προτάσεις για μεταρρύθμιση του κρατικού μισθολογίου, όμως θα πρέπει να δούμε αν οι προτάσεις είναι κατάλληλες και ότι δεν θα επανέλθουμε στην προτεραία κατάσταση», είπε.

Αναφορικά με το αν το αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης συνδέεται με τις διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε ότι ο ίδιος δεν το συνδέει, αν και, όπως είπε, ενδεχομένως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να το πράξουν.

Όπως είπε, θέση του ΚΕΒΕ είναι ότι ο κάθε τομέας σε διαπραγμάτευση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις θα πρέπει να καθορίσει από κοινού του τι πρέπει να δοθεί και τι δεν θα πρέπει να δοθεί.

Επεσήμανε ότι υπάρχουν τομείς που ακόμη αντιμετωπίσουν πρόβλημα, παρά τα μικρά σημάδια ανάκαμψης και κατέληξε λέγοντας ότι «υπάρχουν κάποιοι τομείς που μπορούν να δώσουν αυξήσεις».

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Αναζητήσεις
κωνσταντινος πετριδης υφυπουργος κυπρος
Τυχαία Θέματα