Μαυρογιάννης: Να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε

Δεν υπάρχει ουσιαστική επιφύλαξη της ελληνοκυπριακής πλευράς στο να υπάρξει διαπραγμάτευση για στρατηγική συμφωνία στο πακέτο από 6 σημεία όπως πρότεινε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Antonio Guterres στο Crans Montana για το Κυπριακό, δήλωσε ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, προσθέτοντας πως «η μόνη μας επιφύλαξη είναι κατά πόσον η τουρκοκυπριακή και η τουρκική πλευρά είναι διατεθειμένες να συνεχίσουν από εκεί που μείναμε».

Με όσα λέει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί φαίνεται να παίρνουν επιλεκτικά ότι τους

βολεύει, είπε ο κ. Μαυρογιάννης, σημειώνοντας πως «αν είναι έτοιμοι να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε, θα ήταν εξαιρετικά θετικό και αυτό θέλουμε».

Ο διαπραγματευτικής της ε/κ πλευράς υπογράμμισε πως «μόνο μέσα στα πλαίσια ενός συνολικού και περιεκτικού πακέτου κάνουν νόημα οι θέσεις, οι υποχωρήσεις ή οι τοποθετήσεις των μερών».

«Είναι γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μέσα στα πλαίσια ενός συνολικού και περιεκτικού πακέτου που θα περιλάμβανε όλα τα σημεία όπως την άμεση κατάργηση των εγγυήσεων, τη δραστική μείωση των στρατευμάτων στους 650 και μετά ρήτρα λήξης για να φύγουν όλοι σε τακτό σύντομο χρονικό διάστημα, ικανοποίηση της πλευράς μας στο εδαφικό, και το βάλαμε και γραπτώς αυτό, θα ήταν διατεθειμένος να δεκτεί την εκ περιτροπής προεδρία με 2 προς 1 νοουμένου ότι υπάρχουν μηχανισμοί υπέρβασης αδιεξόδων, νοουμένου ότι υπάρχει ξεκάθαρη καταγραφή των αρμοδιοτήτων, εμείς επιζητούσαμε να υπάρχει και κοινό ψηφοδέλτιο - και βεβαίως να υπάρχει διασταυρούμενη σταθμισμένη ψήφος κ.ο.κ», επεσήμανε.

‘Όλα αυτά κάνουν νόημα μόνο σε ένα πακέτο, υπογράμμισε ο κ. Μαυρογιάννης, σημειώνοντας πως δεν μπορεί η άλλη πλευρά να ζητά αποδοχή της εκ περιτροπής προεδρίας και μετά να πάμε παρακάτω.

Ερωτηθείς για τη βαρύτητα μιας στρατηγικής συμφωνίας, ο κ. Μαυρογιάννης είπε πως σε μια διαπραγμάτευση σίγουρα τίποτε δεν δεσμεύει μέχρι να καταλήξεις σε όλα, αλλά το θέμα είναι να ξέρεις ποια είναι η θέση του άλλου.

"Αν έχεις μια στρατηγική συμφωνία ώστε να ξέρεις τον τρόπο που θα επιλυθούν αυτά τα ζητήματα, τότε αμέσως ξεκινάς να διαπραγματεύεσαι τα υπόλοιπα και επειδή έχεις τη συνεννόηση για τα στρατηγικά σημεία τα υπόλοιπα κανονικά δεν πρέπει να είναι σε θέση να παρεμποδίσουν το καθένα χωριστά την επίτευξη συμφωνίας", σημείωσε.

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο κ. Μαυρογιάννης επεσήμανε πως το πλαίσιο Γκουτέρες δεν είναι έγγραφο αλλά ιδέες που πρότεινε ο ΓΓ του ΟΗΕ στο Κραν Μοντάνα. Ο ΓΓ είχε πει πως από αυτά που άκουσε θεωρεί πως υπάρχουν έξι σημαντικά σημεία τα οποία ως πακέτο, αν τύχουν διαπραγμάτευσης και συμφωνηθούν, μπορούν να αποτελέσουν μια στρατηγική συμφωνία η οποία θα δώσει αποφασιστική ώθηση, εξήγησε ο κ. Μαυρογιάννης.

Ουδέποτε είπαμε, τόνισε, ότι τα Ηνωμένα Έθνη καταθέτουν επίσημα έγγραφα αφού φύγαμε από τη διαδικασία της επιδιαιτησίας (arbitration).

Είπε ακόμα πως αυτά τα σημεία είχαν συζητηθεί στο Κραν Μοντάνα και ο τότε Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε είχε κάνει μια καταγραφή, η οποία αμφισβητήθηκε και από τις δυο πλευρές. Στη συνέχεια ο κ. ‘Ειντε ξαναμίλησε με τον ΓΓ και μας υπαγόρευσε αυτά που πίστευε ο ΓΓ ότι πρέπει να είναι τα έξι σημεία και ξαναέγινε διαπραγμάτευση, ανέφερε ο κ. Μαυρογιάννης. Με βάση αυτά διαπραγματευτήκαμε, είπε.

Πρόσθεσε πως την τελευταία νύκτα ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε αναφέρει πως θα υπαγορεύσει ένα μικρό κείμενο για το πώς, κατά την αντίληψή του, επιλύονται τα έξι σημεία, που αφορούν ασφάλεια και εγγυήσεις, στρατεύματα, εδαφικό, περιουσιακό, αποτελεσματική συμμετοχή και μεταχείριση των Τούρκων υπηκόων μετά τη λύση.

Τα έξι σημεία ως θεματικές έγιναν δεκτά από όλους και αν υπάρξει συμφωνία σε αυτά από όλους, τότε δίνεται μια αποφασιστική ώθηση, ανέφερε ο κ. Μαυρογιάννης σε συνομιλία με το ΚΥΠΕ.

Πρόσθεσε πως οι προτάσεις που έκανε η ελληνοκυπριακή πλευρά στις 5 και 6 Ιουλίου σε ό,τι αφορά και τα έξι σημεία υπάρχουν κατατεθειμένες στο τραπέζι στα πλαίσια ενός πακέτου. Ο κ. Μαυρογιάννης είπε πως θεωρεί πως με τις θέσεις που κατέθεσε η πλευρά μας, και με βάση τα όσα κατέγραψε ο ΓΓ στην έκθεσή του, ικανοποιούνται αυτά που μας ζήτησε ο Γ.Γ. στα θέματα που αφορούν στο περιουσιακό, την αποτελεσματική συμμετοχή και τη μεταχείριση των Τούρκων υπηκόων.

Σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα, σημείωσε πως ο λόγος που δεν κλήθηκαν οι Πρωθυπουργοί των τριών εγγυητριών δυνάμεων είναι διότι η Τουρκία δεν δέχτηκε να ικανοποιήσει τη θέση που εξέφρασε ο ΓΓ για κατάργηση των εγγυήσεων, οπόταν δεν υπήρχε πακέτο.

Ο διαπραγματευτής ανέφερε πως από τη στιγμή που δεν υπάρχει πακέτο, νομικά οι προτάσεις μας δεν ισχύουν. Τούτο δεν σημαίνει ότι αν γίνει αποδεκτό το ότι συνεχίζουμε τη διαπραγμάτευση από εκεί που μείναμε και από αυτά που είπε ο Γ.Γ. τότε δεν επανερχόμαστε στο τί ήταν στο τραπέζι την τελευταία νύκτα στο Κραν Μοντάνα, είπε ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Σημείωσε πως «αναμένουμε τώρα να στείλει κάποιον απεσταλμένο ο ΓΓ για να μπορέσουμε να δούμε αν είναι όλοι έτοιμοι να συνεχίσουν από εκεί που μείναμε και με ποια μεθοδολογία και με ποιους τρόπους».

«Εμείς είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε τη μεθοδολογία, τη διαδικασία, τους τρόπους. Θέλουμε να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε», ανέφερε ο κ. Μαυρογιάννης.

Είπε πως η επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας δεν χρειάζεται χρόνια, αλλά μάλλον κάτι παρόμοιο με αυτό που έγινε στο Κραν Μοντάνα, μια Διάσκεψη με δυο τραπέζια όπου να συζητούνται οι εσωτερικές πτυχές μεταξύ των δυο ηγετών και οι εξωτερικές στην παρουσία και των άλλων εμπλεκομένων, σημειώνοντας πως η ε/κ πλευρά θα ήθελε η συζήτηση για τις εξωτερικές πτυχές να γίνει και στην παρουσία των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Μαυρογιάννης είπε πως θεωρεί πως υπάρχει ένα ζήτημα με το να περνά ο χρόνος έτσι. "Θα ήθελα η τουρκική πλευρά να αποδείξει ότι ενδιαφέρεται να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση", σημείωσε, επισημαίνοντας πως αν η περιοδεία ενός απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ θα πρέπει να αναβληθεί για μετά τις εκλογές στην Τουρκία χάνεται πάρα πολύς πολύτιμος χρόνος.

"Δεν είναι δυνατόν από τη μια να μας λένε οι Τούρκοι ότι βιάζονται και θέλουν χρονοδιαγράμματα και από την άλλη να αναλαβάλλουν συνέχεια τη διαδικασία", σημείωσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο διαπραγματευτής είπε πως είναι πάρα πολύ ανησυχητικά και επικίνδυνα τα όσα ακούγονται περί "λύσης δυο κρατών".

"Δεν πιστεύω ότι είναι λύση του Κυπριακού όλες αυτές οι φαινομενικά και εκ πρώτης όψεως και δήθεν ελκυστικές ιδέες" και «άδουσες σειρήνες», επεσήμανε, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση του τόπου για να υπάρξει ειρήνη και ασφάλεια και για να οικοδομήσουμε ένα ευοίωνο μέλλον για τις επερχόμενες γενιές. Δεν είναι ηθικά νοητό να δεχόμαστε ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε μαζί όλοι οι Κύπριοι, ως Ευρωπαίοι και δεν είναι η ώρα να το βάλουμε κάτω και να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια", είπε τέλος ο κ. Μαυρογιάννης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα