Αντιδράσεις στα κατεχόμενα για δηλώσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί

Στη γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και στις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί αναφέρονται τα σημερινά πρωτοσέλιδα των τουρκοκυπριακών εφημερίδων, ενώ αναφορές γίνονται και στις αντιδράσεις που προκάλεσαν στην τουρκοκυπριακή κοινότητα οι δηλώσεις Ακιντζί.

Προδρόμου: Το πλαίσιο Γκουτέρες είναι ένα (vid)

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» με τίτλο «Πού είναι το πλαίσιο;» κωδικοποιεί τα

σημεία διαφοροποίησης των δύο ηγετών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει στη γραπτή δήλωσή του και επισημαίνει το εξής: «Εάν γίνεται αποδεκτή η κατάργηση του μονομερούς παρεμβατικού δικαιώματος, τότε η εξέλιξη είναι θετική. Το πλαίσιο Γκουτέρες περιλαμβάνει την κατάργηση του μονομερούς παρεμβατικού δικαιώματος και της Συνθήκης Εγγυήσεων. Από την πρώτη ημέρα εφαρμογής της λύσης θα υπάρξει σημαντική μείωση του στρατού και ο αριθμός των δυνάμεων θα φτάσει εκείνον που προβλέπεται στις συμφωνίες του ‘60. Πρέπει να γίνει γνωστό με ξεκάθαρο τρόπο εάν η Τουρκία και ο Ακιντζί δέχονται τις παραμέτρους του Γκουτέρες».

Σχετικά με τις δηλώσεις Ακιντζί γράφει ότι ανέφερε πως «στο έγγραφο λέει ότι το μονομερές παρεμβατικό δικαίωμα δεν είναι κάτι που μπορεί να συνεχιστεί, δεν λέει καταργείται από την πρώτη μέρα. Στο έγγραφο δεν υπάρχει αναφορά, όπως οι Ε/κ ισχυρίζονται, για μηδέν στρατό, μηδέν εγγυήσεις. Στο έγγραφο Γκουτέρες αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η εκ περιτροπής προεδρία θα είναι 2:1. Στο έγγραφο προβλέπεται ο χάρτης που υπέβαλε η τ/κ πλευρά. Στο έγγραφο προβλέπονται δύο καθεστώτα στο περιουσιακό. Στο νότο θα προστατευθούν οι παλιοί ιδιοκτήτες (σσ: εννοεί στις περιουσίες που θα επιστραφούν υπό ε/κ διοίκηση δικαίωμα θα έχει ο νόμιμος ιδιοκτήτης) και σε αυτές στο βορρά αυτοί που μένουν μέσα (σσ: εννοεί στις ε/κ περιουσίες που θα μείνουν υπό τ/κ διοίκηση, τον πρώτο λόγο θα έχει ο χρήστης).»

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται πρωτοσέλιδα και η «Αφρίκα» με τίτλο «Θετικό βήμα» και προβάλλει ανάρτηση του Προέδρου Αναστασιάδη στο Τουίτερ σχετικά με το πλαίσιο Γκουτέρες, σημειώνοντας ότι η ανάρτηση αποτελεί την απάντηση Αναστασιάδη στις δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη σχετικά με το πλαίσιο.

Εξάλλου, σύμφωνα με τ/κ ΜΜΕ, οι δηλώσεις Ακιντζί προκάλεσαν αντιδράσεις στα κατεχόμενα, με την τέως «πρόεδρο» της «βουλής» Σιμπέλ Σιμπέρ να αναφέρει ότι «ξεπέρασε τις αρμοδιότητές του ο Ακιντζί δηλώνοντας ετοιμότητα να υπογράψει το πλαίσιο Γκουτέρες».

Σε δηλώσεις της σε τηλεοπτική εκπομπή στο Κανάλ Τ, η κ. Σιμπέρ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Κίπρις Ποστασί», διερωτήθηκε γιατί αυτή η δήλωση έγινε τώρα από τον Μουσταφά Ακιντζί, τί άλλαξε από το τελευταίο δείπνο με τον Αναστασιάδη και έκανε μια τέτοια δήλωση ο Τ/κ ηγέτης.

Σε αυτό που αναφέρεται ως πλαίσιο Γκουτέρες υπάρχουν θέματα που αφορούν απευθείας τις εγγυήτριες χώρες, ανέφερε η Σιμπέλ Σιμπέρ σημειώνοντας ότι σύμφωνα με όσα δημοσιεύθηκαν στην τελευταία αξιολόγηση που έγινε με την Τουρκία δεν υπήρξε κοινή συμφωνία με τον κ. Ακιντζί. «Σε ένα θέμα που δεν υπάρχει συμφωνία με την Τουρκία, την οποία αυτό το θέμα ενδιαφέρει άμεσα, ο κ. Ακιντζί πώς λέει ότι μπορεί να υπογράψει;».

Η κ. Σιμπέρ ανέφερε επίσης ότι ο Τ/κ ηγέτης για τα άλλα σημεία (του πλαισίου Γκουτέρες) θα πρέπει να ενημερώσει τη «βουλή» και να πάρει την έγκρισή της.

Δεν είναι σωστό, πρόσθεσε, να γίνεται ταμπού το θέμα της ομοσπονδιακής λύσης.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και σε γραπτή του δήλωση ο πρώην ηγέτης των Τ/κ, Ντερβίς Έρογλου ο οποίος αναφέρει ότι η εγκατάλειψη των ενεργών εγγυήσεων της Τουρκίας σημαίνει να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια, το μέλλον της Τουρκίας, του ψευδοκράτους, του τουρκικού έθνους. Υπό αυτή την έννοια, συνέχισε, η τελευταία πρόταση του Μουσταφά Ακιντζί προς την ε/κ πλευρά δεν μπορεί να στηριχθεί ούτε από τον τ/κ «λαό» ούτε από την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον κ. Έρογλου, ο Μουσταφά Ακιντζί βρίσκεται εν μέσω κλυδωνισμών και αυτό που έκανε θέτει σε κίνδυνο «τα εδάφη μας, την κοινωνικο-οικονομική μας δομή που έχει επιτύχει το να κρατηθούμε σε αυτά τα εδάφη, την ισότητα, την ασφάλεια, την ελευθερία μας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα