Μαυρίδης: Να συμπεριληφθεί η ρωσική εταιρεία ατομικής ενέργειας στις κυρώσεις

Την ανάγκη συμπερίληψης της ρωσικής κρατικής εταιρείας ατομικής ενέργειας «Rosatom» και των θυγατρικών της στην λίστα των κυρώσεων της ΕΕ, έθεσε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ - S&D) προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας/Αντιπρόεδρο Ζ. Μπορέλ, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 24-25 Μαρτίου όπου θα συζητηθεί ενδεχόμενο νέο πακέτο κυρώσεων ως απάντηση στην ρωσική επίθεση.


Συγκεκριμένα, ο κ. Μαυρίδης, σε επιστολή που απέστειλε, σημειώνει ότι

η «Rosatom», η οποία ειδικεύεται στην πυρηνική ενέργεια και στην προμήθεια ουρανίου, ιδρύθηκε και ελέγχεται από το Κρεμλίνο και αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για την χώρα. Επιπλέον, μετά και την ρωσική εισβολή, τα ουκρανικά πυρηνικά εργοστάσια στο Τσέρνομπιλ και στη Ζαπορίζια βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχο του Κρεμλίνου. Ο κ. Μαυρίδης ζητεί εξηγήσεις γιατί η «Rosatom» και οι θυγατρικές της δεν συμπεριλαμβάνονται ήδη στην λίστα των κυρώσεων της ΕΕ, αφού στόχος της ΕΕ είναι να σταματήσει ο απάνθρωπος πόλεμος και οι κυρώσεις αποσκοπούν στο να πλήξουν σημαντικά την οικονομική και υλικοτεχνική βάση στην οποία στηρίζεται η εισβολή στην Ουκρανία. Ο κ. Μαυρίδης υπενθύμισε την έκκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς τα κράτη-μέλη στο πρόσφατο ψήφισμά του για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «να σταματήσουν κάθε συνεργασία με τη Ρωσία στον πυρηνικό τομέα, ιδίως τη συνεργασία με τη Rosatom και τις θυγατρικές της, συμπεριλαμβανομένων της συνεργασίας με τη Ρωσία στο πλαίσιο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας και της κατάργησης ή αφαίρεσης των αδειών λειτουργίας όλων των θυγατρικών της Rosatom». Σημειώνεται ότι η «Rosatom» είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο στη βιομηχανία της πυρηνικής ενέργειας και ανάμεσα στα έργα που κατασκευάζει είναι ο πυρηνικός σταθμός στο  Άκουγιου της Τουρκίας (€20 δις.).

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ είναι αρμόδιος για την ετοιμασία της λίστας των κυρώσεων βάσει πολιτικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία ακολούθως χρειάζεται να υιοθετηθεί από τα κράτη-μέλη με ομοφωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα