Λύσεις στα προβλήματα της δημόσιας υγείας ζητά η ΠΟΦΕΝ

Η ΠΟΦΕΝ καλεί την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας «να εγκαταλείψουν τις πολιτικές λιτότητας και περικοπών» και να αναλάβουν τις ευθύνες τους αναφορικά με την κατάσταση στη Δημόσια Υγεία, ενώ ζητεί να δοθούν λύσεις στα σοβαρά προβλήματα μέσα σε κλίμα συνεργασίας.

Η βασικότερη αιτία για την σημερινή κατάσταση στη Δημόσια Υγεία και τα δημόσια νοσηλευτήρια βρίσκεται «στην εμμονή της Κυβέρνησης εδώ και έξι χρόνια στις πολιτικές λιτότητας», αλλά και στη μη πολιτική βούληση της για να βρει άμεσες λύσεις στα πιο καυτά ζητήματα της Υγείας των

τελευταίων χρόνων, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι τα προβλήματα τα πληρώνει ακριβά ο ίδιος ο κυπριακός λαός, ειδικότερα οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που δυσκολεύονται ή αδυνατούν να αναζητήσουν περίθαλψη στο ιδιωτικό τομέα.

«Για την ΠΟΦΕΝ είναι ξεκάθαρο ότι το κράτος έχει υποχρέωση να διασφαλίσει ότι ο κάθε πολίτης, έχει το δικαίωμα πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας» συμπληρώνεται.

Προσθέτει ότι «φτάσαμε στο σημείο πλέον η κατάσταση να έχει οδηγήσει ακόμη και στο να θρηνήσουμε απροσδόκητα και το θάνατο ενός 10χρονου αγοριού, από ένα φαινομενικά απλό χτύπημα στο κεφάλι», ενώ ζητά από τους αρμόδιους να προχωρήσουν άμεσα σε πλήρη διερεύνηση του περιστατικού και στην απονομή ευθυνών, εκεί και όπου υπάρχουν.

«Θεωρούμε απαράδεκτο σήμερα η Κύπρος να κατέχει τη χαμηλότερη θέση στις δημόσιες δαπάνες υγείας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία» κάτι που σύμφωνα με την ΠΟΦΕΝ μεταφράζεται σε μεγάλες λίστες αναμονής, υποστελέχωση και έλλειψη εξοπλισμού και αναλώσιμων.

Χαρακτηρίζει επίσης απαράδεκτο το γεγονός ότι ενώ έχει περάσει ένας χρόνος από τη ψήφιση του νομοσχέδιο για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ακόμη τα πλείστα προβλήματα μένουν άλυτα, ενώ δημιουργούνται συνεχώς άλλα.

Ζητά τέλος την αναβάθμιση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, μέχρι να αρχίσει η εφαρμογή του ΓΕΣΥ, μέσω της ενίσχυση των Τμημάτων Αντιμετώπισης Επειγόντων Περιστατικών με ειδικευμένο προσωπικό και αναλώσιμα υλικά και πλήρη στελέχωση των κλινικών και των τμημάτων, ενώ κάνει λόγο ακόμη και για κατασκευή νέων νοσοκομείων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα