Τουρκία: Εθνικιστικές κορώνες και στημένες δημοσκοπήσεις

Είκοσι ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία και οι δημοσκοπήσεις μοιάζουν με παιχνίδι στα χέρια των υποψηφίων, παρά με εργαλείο για να διαβαστούν οι τάσεις των ψηφοφόρων.

Δύο είναι οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν το τελευταίο 24ωρο.

Στην πρώτη, της εταιρείας Remres τα νέα

για τον Ερντογάν είναι άσχημα, η συμμαχία του ΑΚΡ-ΜΗΡ παίρνει ποσοστό 43,9% και η συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης 43,5%, δηλαδή δείχνει θρίλερ και σε καμιά περίπτωση δεν επιβεβαιώνει όσους λένε ότι ο Ερντογάν θα πετύχει απόλυτη επικράτηση.

Ωστόσο άλλη δημοσκόπηση της εταιρείας ORC, δίνει στη συμμαχία ΑΚΡ-Εθνικιστές, ποσοστό 52,8% και στη συμμαχία της αντιπολίτευσης 35,6%.

Οι ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι δημοσκοπήσεις της υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης Τουρκίας, δεν είναι τίποτα περισσότερο από παιχνίδια στα χέρια των κομμάτων, ενώ δεν θα πρέπει να παραβλέπεται ότι η καταμέτρηση θα είναι σε άγνωστο χώρο και ως έγκυρα θα καταμετρώνται και τα χωρίς σφραγίδα ψηφοδέλτια.

Κι όλα αυτά ενώ ο Ερντογάν εντείνει την προεκλογική εκστρατεία του εθνικιστικές κορώνες, θέλοντας να συσπειρώσει τους εθνικιστές και κυρίως τους ψηφοφόρους της «βαθιάς» Τουρκίας, με τον εθνικισμό να έχει αποδειχτεί ότι είναι το μεγαλύτερο επικοινωνιακό όπλο του Ερντογάν.

Την ίδια ώρα που καλεί τους Κούρδους, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, ενώ η Αυστρία μπήκε χθες βράδυ στο στόχαστρο Ερντογάν. Αποκάλεσε τον Καγκελάριο ανήθικο, ενώ τόνισε πως η Τουρκία είναι μέλος στην G-20, την ώρα που οι Αυστριακοί μόλις που συγυρίζουν πίσω της.

Χαλαρή ήταν η αυστριακή αντίδραση, καθώς το μόνο που σχολίασε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας ήταν πως ενόσω ο κύριος Ερντογάν διεξάγει τον προεκλογικό αγώνα στην Τουρκία και όχι στην Αυστρία, δεν υπάρχει πρόβλημα. Στην αποψινή προεκλογική εκδήλωση αναμένονται πυρά κατά της Ελλάδος, αφού πλέον ελεύθεροι αφέθηκαν και οι υπόλοιποι 4 από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που είχαν διαφύγει στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Το νέο απόκτημα του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, ο Πορθητής, είναι επίσης ανάμεσα στα προεκλογικά εργαλεία. Τα αμυντικά επιτεύγματα γενικά με κορωνίδα βέβαια τον Πορθητή, ενώ δεν υπάρχει μέρα που να περνά ασχολίαστο το ζήτημα.

Τη σκυτάλη πήρε τώρα ο Γιλντιρίμ, αναφέρθηκε με έκδηλη υπερηφάνεια στον Πορθητή, που ετοιμάζεται για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο.

Keywords
Τυχαία Θέματα