Λίφτινγκ στο διάταγμα για μετανάστες επιχειρεί ο Τραμπ

Επιστρέφει σήμερα στο προσκήνιο το ζήτημα του μεταναστευτικού στις ΗΠΑ, με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επιχειρεί βελτίωση του σχετικού διατάγματος.

Η νέα εκδοχή του εκτελεστικού του διατάγματος για τη μετανάστευση, το οποίο και κρίθηκε αντισυνταγματικό από την ίδια την αμερικανική δικαιοσύνη, αναμένεται να εξαιρέσει το Ιράκ.

O Kellyanne Conway, ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, αναφέρει πως το νέο εκτελεστικό διάταγμα, που θα υπογράψει

εντός της ημέρας στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας, θα περιλαμβάνει απαγόρευση ταξιδιών στις ΗΠΑ διάρκειας 90 ημερών εις βάρος πολιτών του Ιράν, της Λιβύης, της Συρίας, της Σομαλίας, του Σουδάν και της Υεμένης.

Γιατί το Ιράκ

Όσοι αναρωτιούνται γιατί η κυβέρνηση Τραμπ έχει αφαιρέσει από τη λίστα το Ιράκ, τότε θα πρέπει να δουν το θέμα πολιτικά.

Κατ' αρχήν, το Ιράκ πλέον ακολουθεί νέες διαδικασίες ελέγχου σε ό,τι αφορά τη βίζα και την ανταλλαγή πληροφορίων. Ο κυριότερος λόγος, όμως, δεν είναι άλλος από την ISIS: Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, του οποίου τις δηλώσεις μεταδίδει το Reuters, ΗΠΑ και Ιράκ έχουν ως κοινό παρονομαστή την αντιμετώπιση του Ισλαμικού κράτους, γεγονός που (αυτή τη φορά) λήφθηκε σοβαρά υπόψη. Χιλιάδες Ιρακινοί πολέμησαν μαζί με τα αμερικανικά στρατεύματα για χρόνια. Μάλιστα, πολλοί Ιρακινοί αναγκάστηκαν να μετακομίσουν στις ΗΠΑ μετά από απειλές που δέχτηκαν επειδή είχαν συνεργαστεί με τα αμερικανικά στρατεύματα.

Δεύτερη σημαντική αλλαγή που αναμένεται μέσα από το νέο διάταγμα, είναι η προστασία κατόχων πράσινης κάρτας.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενώ το πρώτο διάταγμα είχε άμεση ισχύ, αυτή τη φορά θα υπάρξει περιθώριο εφαρμογής του κι αυτό για να αποφευχθεί το χάος που δημιουργήθηκε την πρώτη φορά στα αεροδρόμια.

Με άλλα λόγια, πρόσφυγες που θα βρίσκονται σε σημείο "transit" και έχουν ήδη εγκριθεί για είσοδο στις ΗΠΑ, θα μπορούν να κάνουν το ταξίδι τους προς την αμερικανική ήπειρο.

Επιβεβαιώνει η κυβέρνηση Τραμπ

Σε δηλώσεις της στο Fox News, η σύμβουλος του Τραμπ, Κελιάν Κόνγουεϊ, επιβεβαίωσε την πληροφορία για την εξαίρεση του Ιράκ, ξεκαθαρίζοντας ότι το νέο διάταγμα θα εφαρμοστεί στις 16 Μαρτίου.

Πάνω από 25 προσφυγές έχουν ήδη αποταθεί στα αμερικανικά δικαστήρια εναντίον του αρχικού διατάγματος, γεγονός το οποίο ανάγκασε τον Τραμπ να ξανασκεφτεί τη σκληρή, κατά πολλούς, απόφασή του.

Tweet to @donnakaparti

Keywords
Τυχαία Θέματα