Λευκορωσία: Νέα «ομολογία» Προτάσεβιτς με συνέντευξη στη δημόσια τηλεόραση

Συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση της χώρας του, οι κρατικές υπηρεσίες της οποίες τον συνέλαβαν την περασμένη εβδομάδα με τον εντυπωσιακό τρόπο που παρακολούθησε έκπληκτη όλη η Ευρώπη, έδωσε ο Λευκορώσος δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς.

Στην ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένη συνέντευξη κατά τη διάρκεια μιας ωριαίας τηλεοπτικής εκπομπής στο κρατικό κανάλι ONT, ομολόγησε για ακόμη μια φορά ότι διοργάνωσε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

ενώ επαίνεσε τον Πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Η οικογένεια του δημοσιογράφου λέει ότι η συνέντευξη διεξήχθη υπό πίεση. Ο ίδιος στη συνέντευξή του λέει ότι μίλησε αυτοβούλως. Κατά τη διάρκειά της, ανέφερε ότι αν και στο παρελθόν έχει επικρίνει τον Λευκορώσο πρόεδρο πολύ, έχει «αρχίσει να καταλαβαίνει ότι κάνει το σωστό και σίγουρα τον σέβεται».

Στο τέλος της συνέντευξης, ο κρατούμενος αντιφρονών ξέσπασε σε κλάματα και δήλωσε ότι ελπίζει κάποια μέρα να παντρευτεί και να αποκτήσει παιδιά.

Ο πατέρας του δημοσιογράφου χαρακτήρισε οδυνηρό να βλέπει τη συνέντευξη του παιδιού του: «Γνωρίζω πολύ καλά τον γιο μου και πιστεύω ότι ποτέ δεν θα δήλωνε αυτά τα πράγματα. Τον ‘έσπασαν’ και τον ανάγκασαν να πει ό,τι χρειάζονταν».

Ήταν η τρίτη συνέντευξη του δημοσιογράφου από τη μέρα της σύλληψής του. Σε μια από αυτές είπε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος η αντιπολίτευση να καλεί σε νέες κινητοποιήσεις.

Ο 26χρονος δημοσιογράφος ήταν συντάκτης του αντιπολιτευόμενου καναλιού Nexta στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram μέχρι πέρυσι.

Υπενθυμίζεται πως ο Προτασέβιτς τέθηκε υπό κράτηση στις 23 Μαΐου αφού το αεροπλάνο που ταξίδευε από την Αθήνα, προς το Βίλνιους της Λιθουανίας, προσγειώθηκε υποχρεωτικά στο Μινσκ από ελεγκτές πτήσεων της Λευκορωσίας, οι οποίοι προειδοποιούσαν για πιθανή παρουσία βόμβας στο αεροσκάφος. Βόμβα, τελικά, δεν βρέθηκε μετά την προσγείωση, ωστόσο τόσο ο δημοσιογράφος όσο και η Ρωσίδα φίλη του, Σοφία Σαπέγκα, συνελήφθησαν.

Στην εκπομπή που μεταδόθηκε, εκφράστηκε ξανά η θέση πως οι αρχές της Λευκορωσίας δεν γνώριζαν ότι ο Προτασέβιτς βρισκόταν στο αεροπλάνο, όταν διέταξαν την προσγείωσή του στο Μινσκ.

Ο Προτάσεβιτς ισχυρίστηκε πως είχε κοινοποιήσει τα ταξιδιωτικά του σχέδια κατά τη διάρκεια συνομιλίας με συνεργάτες του, 40 λεπτά πριν την αναχώρησή του από την Αθήνα. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι η απειλή της βόμβας θα μπορούσε να είχε «δημιουργηθεί» από κάποιον με τον οποίο είχε προσωπικές συγκρούσεις.

Ακολούθως, κατηγόρησε τον - άγνωστο - συνεργάτη ότι είχε συνδέσμους με χάκερ που αντιτίθενται στην αντιπολίτευση και οι οποίοι έχουν εκδώσει απειλές για βόμβες στο παρελθόν.

«Το πρώτο πράγμα που νόμιζα ήταν ότι μου την έχουν στήσει» είπε. «Όταν το αεροπλάνο βρισκόταν σε διάδρομο προσγείωσης, συνειδητοποίησα ότι είναι άχρηστο να πανικοβληθώ».

Διαβάστε ακόμη: ΕΕ-Λευκορωσία: To κλείσιμο του εναέριου χώρου της ΕΕ για αεροπορικές εταιρείες

Πηγή: CNN Greece 

Keywords
Τυχαία Θέματα