Λακκοτρύπης: Τεράστιας σημασίας η ανακάλυψη στο "Καλυψώ"

Τεράστιας σημασίας είναι η ανακάλυψη στον στόχο «Καλυψώ» του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, ο οποίος τόνισε ότι παρά τα θετικά ευρήματα, υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα να γίνει.

Μιλώντας στις «Τομές στα γεγονότα» το ΣΙΓΜΑ ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι θα πρέπει να διευκρινιστεί πόση είναι η ποσότητα του κοιτάσματος. Σημείωσε δε ότι όλο αυτό το διάστημα που η Κυβέρνηση διαχειρίζεται αυτό το δύσκολο θέμα,

έχουν προκύψει πολλά, όπως και αποτυχημένες γεωτρήσεις.

Διαβάστε επίσης: Ανακοίνωση ΕΝΙ: Υποσχόμενη ανακάλυψη - επέκταση του Ζορ

Επιπλέον, επισήμανε ότι υπάρχουν επιλογές για την αξιοποίηση, αλλά προέχει να ολοκληρωθεί ο κύκλος της ερευνητικής δραστηριότητας.

Όπως είπε, οι ανακοινώσεις έκαναν λόγο για ανακάλυψη φυσικού αερίου και ενός εξαιρετικής ποιότητας ταμιευτήρα, εκτεταμένης στήλης, κάτι που αφορά στην κάθετη τομή που γίνεται από την γεώτρηση και πόσο βαθιά έχει προχωρήσει η ανακάλυψη φυσικού αερίου.

Πρόσθεσε δε ότι, όσον αφορά στην γεωλογία, οι ενδείξεις είναι πανομοιότυπες με το κοίτασμα «Ζορ», ωστόσο υπάρχουν κάποιες ιδιομορφίες οι οποίες δεν επιτρέπουν να εξαχθούν προς το παρόν ασφαλή συμπεράσματα.

Ερωτηθείς σχετικά με το τι ακολουθεί, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι αφενός προστίθενται ποσότητες φυσικού αερίου, τόσο για την Κύπρο, όσο και για την εταιρία και περιφερειακά, καθώς και ότι αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά πως υπάρχει πετρελαϊκό σύστημα.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι «πετρελαϊκό σύστημα» δεν σημαίνει μόνο «πετρέλαιο», αλλά η δημιουργία και η διατήρηση υδρογονανθράκων στο σημείο.

«Ψάχναμε φυσικό αέριο, βρήκαμε φυσικό αέριο. Αυτό σημαίνει ότι και οι άλλοι στόχοι στα υπόλοιπα τεμάχια που ήταν παρόμοιας μορφολογίας, παίρνουν πλέον μια ιδιαίτερη σημασία», τόνισε.

Ερωτηθείς αν η παράλληλη δραστηριοποίηση της ΕΝΙ στην Αίγυπτο δημιουργεί μια κατεύθυνση σχετικά με το πώς θα αξιοποιηθεί το φυσικό αέριο, ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε ότι όλα θα εξαρτηθούν από την τελική του ποσότητα, κάτι που κάνει τις μελέτες των επόμενων εβδομάδων ως «σημαντικές».

«Ας μην ξεχνάμε ότι πριν από μερικές εβδομάδες είχαμε πει πως το 2018 θα ξεκινήσει ένα εντατικό ερευνητικό πρόγραμμα, αυτό που ονομάσαμε Δεύτερο Κύκλο. Θα ακολουθήσει η γεώτρηση αμέσως τώρα στο τεμάχιο 3, καθώς και άλλες δύο στο τεμάχιο 10. Μιλάμε για τέσσερις συνολικά γεωτρήσεις και στο τέλος του χρόνου θα έχουμε μια πληρέστερη εικόνα», είπε.

Επισήμανε πάντως ότι οι μέχρι τώρα ανακαλύψεις δεν επιτρέπουν την κατασκευή τερματικού φυσικού αερίου, παρά μόνο η εικόνα που υπάρχει με το κοίτασμα «Αφροδίτη» μας επιτρέπει να βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο, οι οποίες βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στην ερώτηση αν σημαίνει κάτι για την εταιρία η τουρκική προκλητικότητα με δεσμεύσεις θαλάσσιων περιοχών, αποστολής πλοίων και την διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων, ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε ότι ήδη σήμερα από το Μιλάνο στην οποία γινόταν λόγος για την κυπριακή ΑΟΖ, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο «τα λέει όλα», λέγοντας ότι οι εταιρίες προχωρούν με τον σχεδιασμό τους.

«Παράλληλα, αποφεύγουμε να παίζουμε το παιχνίδι της αμφισβήτησης, το οποίο προσπαθεί να μας κάνει να παίξουμε», είπε.

Πάντως, σύμφωνα με τον Υπουργό, τόσο οι εταιρίες όσο και οι χώρες τους είναι ενήμερες για την κατάσταση, ενώ από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας υπάρχουν έτοιμα κλιμακωτά μέτρα για όλα τα ενδεχόμενα, κάτι που προϋποθέτει σενάρια διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων σε περίπτωση που κάτι συμβεί.

Ερωτηθείς σχετικά με το πότε το πλοίο-γεωτρύπανο αναχωρεί για το τεμάχιο 3, ο Υπουργός Ενέργειας απάντησε ότι αυτό θα γίνει «είτε απόψε, είτε αύριο».

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι εκεί θα γίνει για πρώτη φορά τέτοιου είδους γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο.

«Πρόκειται για ένα υψηλού ρίσκου τεμάχιο που θέλει να δοκιμάσει η εταιρία, είναι παρόμοιας μορφολογίας με το Ζορ, αλλά πιο νεαρής ηλικίας, δηλαδή πιο “ξέβαθα”. Δεν έχει ξαναγίνει, αλλά αν πετύχει ανοίγει ένα εντελώς νέο γεωλογικό μοντέλο στην περιοχή το οποίο μέχρι στιγμής μας είναι άγνωστο», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα