Λακκοτρύπης: Eλπιδοφόρα εμπορική ανακάλυψη η «Καλυψώ» (ΒΙΝΤΕΟ)

Στις ενεργειακές προοπτικές της Κύπρου και τον ρόλο που μπορεί το νησί μας να διαδραματίσει ως εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας φυσικού αερίου για την Ε.Ε αναφέρθηκεο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης σε συνέντευξή του στο South Eu Summit.

O Υπουργός επεσήμανε μάλιστα πως η πιο πρόσφατη ανακάλυψη στην ΑΟΖ της Κ.Δ ήταν η Καλυψώ στο οικόπεδο 6 από την κοινοπραξία

Eni και Total. «Είναι μια πολύ ελπιδοφόρα εμπορική ανακάλυψη και αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία αξιολόγησης και μάλιστα αναμένουμε περαιτέρω διερεύνηση γεωτρήσεων που θα συμβεί τους επόμενους μήνες ξεκινώντας από το Οικόπεδο 10 – σε δυο στόχους - και ακολούθως κινηθούμε και στα άλλα θαλασσοτεμάχια».

Σύμφωνα με την Eni τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Καλυψώ θα μπορούσαν να είναι από 6 έως 8 τρις κυβικά πόδια.

«Με την υπόσχεση μεγάλων ανακαλύψεων σε αυτά τα δύο τμήματα, «η ΑΟΖ της Κύπρου δείχνει την δυνατότητα όχι μόνο για την χώρα αλλά και για να γίνει εναλλακτική πηγή εφοδιασμού και εναλλακτική διαδρομή για την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο κ. Λακκοτρύπης, που εξήγησε ότι η μεταφορά μπορεί να γίνει με αγωγούς, σε υγροποιημένη μορφή, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο EuroAsia Interconnector.

«Τελικά, μέσω της επανεξαγωγής αερίου της Αφροδίτης με υγροποιημένη μορφη (LNG), ο αγωγός θα επιτρέψει την μεταφορά των πρώτων ποσοτήτων του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσόγείο στην ΕΕ, συμβάλλοντας έτσι στην αναγκαία διαφοροποίηση και ασφάλεια των πηγών τροδοφοδοσίας της Ένωσης», πρόσθεσε.

«Στόχος που έχουμε για το 2020 είναι να επιτύχουμε 13% διείσδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο μείγμα ενέργειας και περίπου 10% στις μεταφορές. Είμαστε σχεδόν στο 10% όσον αφορά τη διείσδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οπότε είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να συναντήσουμε αυτόν τον αριθμό ", δήλωσε ο Υπουρός Ενέργειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λακκοτρύπης, Eλπιδοφόρα, Καλυψώ ΒΙΝΤΕΟ,lakkotrypis, Elpidofora, kalypso vinteo