Κυβέρνηση: Ικανοποίηση για αναφορές στην Έκθεση Τουρκίας

Ικανοποιημένη είναι η Κυβέρνηση για τις αναφορές στην έκθεση προόδου της Τουρκίας για το Κυπριακό, η οποία εγκρίθηκε χθες το απόγευμα από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, αν και θεωρεί ότι θα μπορούσε να ήταν καλύτερη.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, στην έκθεση περιλαμβάνονται αρκετά θετικά στοιχεία για την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως οι εκτενείς αναφορές για τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας και τα ζητήματα των αγνοουμένων και του εποικισμού.

Ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι αρκετές τροπολογίες,

που επιχειρήθηκαν να υιοθετηθούν από Ευρωβουλευτές, όπως για δήθεν απομόνωση των Τουρκοκυπρίων και για την ανάγκη ανοίγματος του κεφαλαίου της ενέργειας, έχουν απορριφθεί από το Ευρωκοινοβούλιο.

Για το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου, υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπενθύμισε την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για το θέμα, η οποία συνδέεται με την επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Η πρόταση, τόνισε, είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και είμαστε έτοιμοι να τη συζητήσουμε.

Σχολιάζοντας την αντίδραση της Τουρκίας και την πρόθεσή της να επιστρέψει την έκθεση, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Βρυξέλλες θα κριτικάρουν αυστηρά την ενέργεια αυτή.

Η Άγκυρα, δια του Υπουργού Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βολκάν Μποζκίρ, διεμήνυσε ότι δεν αποδέχεται την έκθεση προόδου του Ευρωκοινοβουλίου για το 2014, επειδή περιλαμβάνει τρία απαράδεκτα, για την ίδια, στοιχεία, τα οποία αφορούν το χαρακτηρισμό των γεγονότων του 1915 ως γενοκτονία, την αφαίρεση του PKK από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων και διατυπώσεις αναφορικά με την διακοπή των διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα ο Τούρκος Υπουργός επέκρινε και τις αναφορές, που γίνονται στην έκθεση για το Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι σ’ ένα κλίμα, που προσεγγίζει τη λύση, θα ήταν ορθότερο να υπήρχαν παροτρυντικές διατυπώσεις για τις διαπραγματεύσεις.

Για το λόγο αυτό, είπε ο Βολκάν Μποζκίρ, η έκθεση θα καταγραφεί στην ιστορία του Ευρωκοινοβουλίου, για πρώτη φορά, ως μια έκθεση προόδου, η οποία απορρίφθηκε από πλευράς Τουρκίας και χαρακτηρίστηκε ως απαράδεκτη.

Ο Τούρκος Υπουργός δήλωσε ότι η έκθεση θα επιστραφεί όταν διαβιβασθεί στον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Τουρκίας.

Η εισηγήτρια της έκθεσης προόδου της Τουρκίας, Ολλανδή Ευρωβουλευτής, Κάτι Πίρι, επέκρινε την Άγκυρα για τη στάση της, λέγοντας ότι δείχνει έλλειψη σεβασμού προς το θεσμό του Ευρωκοινοβουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα