Κορυφώνεται το πολιτικό θρίλερ για την Ελλάδα

Κορυφώνεται το πολιτικό θρίλερ για την Ελλάδα.

Αλέξης Τσίπρας, Άγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ συμφώνησαν χθες βράδυ στις Βρυξέλλες να εντατικοποιηθεί η διαδικασία γεφύρωσης των διαφόρων, που απομένουν, με στόχο την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας, η οποία θα επιτρέπει στην

Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος.

Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ – Λατινικής Αμερικής, διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες και ολοκληρώθηκε μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα.

Την ανάγκη να επιτευχθεί μία βιώσιμη λύση τόνισε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας μετά το τέλος της συνάντησης.

Το κλίμα στη συνάντηση, είπε, ήταν πολύ καλό και φιλικό και αποφασίσαμε να εντατικοποιηθούν οι συζητήσεις για να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται πως πρέπει να δοθεί μία βιώσιμη λύση, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει τη δυνατότητα να επιστρέψει με κοινωνική συνοχή και με ασφάλεια στην ανάπτυξη, έχοντας βιώσιμο χρέος.

Παράλληλα, έκανε λόγο για μια προοπτική, η οποία θα δώσει ασφάλεια και σταθερότητα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.

Χθες το απόγευμα, εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η οποία θα επαναληφθεί σήμερα.

Προηγήθηκαν δηλώσεις από ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι άφησαν να διαφανεί στον ορίζοντα συμφωνία με την Ελλάδα.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι απομένουν μόνο λίγα ζητήματα προς επίλυση, αλλά χρειάζεται χρόνος για τεχνική εργασία από τους Θεσμούς πριν από το Eurogroup της 18ης Ιουνίου.

Μια συμφωνία με την Ελλάδα, είπε, εξακολουθεί να είναι δυνατή πριν από το Eurogroup.

Την εκτίμηση ότι η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της είναι «πιο πιθανή από ποτέ» εξέφρασε και ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί.

Επέκταση του προγράμματος κατά εννέα μήνες, δηλαδή έως τον Μάρτιο του 2016, οπότε ολοκληρώνεται και το πρόγραμμα του ΔΝΤ, φέρεται να ζητά η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Στόχος είναι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η άρση της αβεβαιότητας.

Βασικοί άξονες

Οι βασικοί άξονες είναι να αγοράσει o Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης τα ελληνικά ομόλογα, που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και λήγουν το καλοκαίρι.

Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει να χρησιμοποιηθούν τα περίπου 11 δισ. που βρίσκονταν μέχρι πρόσφατα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τώρα έχουν περάσει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ESM και να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Με αυτά τα δεδομένα, η ελληνική πλευρά δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα τίποτα.

Οι διαβουλεύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα.

Ανησυχία ΗΠΑ για την πιθανότητα Grexit

Τη μεγάλη ανησυχία του για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζο Ερνστ, απαντώντας σε ερώτηση για τους κινδύνους ενός Grexit για την αμερικανική οικονομία.

«Ανησυχούμε», είπε, «για τις επιπτώσεις, που θα είχε μία ελληνική χρεοκοπία στην ευρύτερη διεθνή οικονομία, και για όσα πράγματα συμβάλλουν σε κάποια μεταβλητότητα στη διεθνή οικονομία και έχουν συχνά αντίκτυπο στην οικονομία των ΗΠΑ».

Αυτός, είπε, είναι ο λόγος που έχετε δει τόση πολλή εμπλοκή από το Υπουργείο Οικονομικών.

Προσπαθούμε, ανέφερε, να φέρουμε τους Έλληνες και τους εταίρους τους μαζί, ώστε να επιλύσουν τις διαφορές τους, με τρόπο που δεν θα συμβάλλουν στην αστάθεια είτε στην ευρωπαϊκή οικονομία είτε στην παγκόσμια οικονομία.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα είχε την ευκαιρία να συζητήσει αυτό το θέμα στην G7.

Συνεχίζουμε να είμαστε ενθαρρυμένοι από το γεγονός ότι όλοι φαίνεται να αναγνωρίζουν ότι η επίλυση της κατάστασης πριν από τη λήξη της προθεσμίας είναι προς το συμφέρον όλων των μερών που συμμετέχουν στις συνομιλίες. Οπότε ελπίζουμε ότι θα πετύχουν δήλωσε ο Τζο Ερνστ.

Keywords
Τυχαία Θέματα