Κ.Τσιούτης:Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι και η αυστηροποίηση των μέτρων (ΒΙΝΤΕΟ)

Για τα νέα αυξημένα κρούσματα που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Υγείας, την αυστηροποίηση των μέτρων αλλά και την έξαρση σε εποχή με υψηλές θερμοκρασίες μίλησε στις «Τομές στα Γεγονότα» του «Σίγμα», o Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Παθολόγος με εξειδίκευση στον Έλεγχο Λοιμώξεων, Κωνσταντίνος Τσιούτης.

Διαβάστε: 15 νέα κρούσματα - Επτά από ιχνηλάτηση,

δύο μετάναστες


Ερωτηθείς αρχικά εάν με τους τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους στην κοινότητα υπήρξε μια πρώτη εικόνα για τις λοιμώξεις εντός της κοινότητας ο κος Τσιoύτης είπε πως έχει αποκτηθεί μια πρώτη εικόνα αλλά όχι μια πλήρη εικόνα.

«Αυτή η εικόνα μας δίνει εκτίμηση για το πού μπορεί να βρίσκεται η μετάδοση. Εντοπίζουμε περιστατικά αλλά το επιθυμητό είναι να συνεχιστεί η δειγματοληψία ώστε να αντιληφθούμε πόσο έχει διασπαρεί ο ιός στην κοινότητα», εξήγησε.

Διαβάστε: Δρ Κωστρίκης: Σε 3 βδομάδες θα επανέλθουμε στην κατάσταση πριν την έξαρση

Ο κος Τσιούτης πρόσθεσε πως μ' αυτά τα δεδομένα θα δικαιολογείτο η αυστηροποίηση των μέτρων. «Ναι. Με την έννοια της μείωσης του μέγιστου αριθμού ατόμων που βρίσκονται μέσα σ' ένα κλειστό χώρο, γιατί έτσι μειώνεις τις πιθανότητες μετάδοσης», εξήγησε.

Τέλος, ο κος Τσιούτης είπε πως η μετάδοση του ιού δεν έχει να κάνει με την θερμοκρασία. «Η μετάδοση του ιού γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Οι υψηλές θερμοκρασίες απλά βοηθούν στο ότι ο κόσμος βγαίνει πιο πολύ έξω».

Δείτε σχετικό βίντεο:

Keywords
Τυχαία Θέματα