Κύπριοι στο Λίβανο έχασαν σπίτια και δουλειές - Μαρτυρίες στο ΣΙΓΜΑ (VID)

Για τις δύσκολες ώρες των Κυπρίων που διαμένουν στο Λίβανο μίλησε στις «Τομές στα Γεγονότα» του «Σίγμα» η κ. Στάλω Χαπίμπι, Πρόεδρος του Συνδέσμου Κυπρίων Λιβάνου. 

Η κ. Χαπίμπι, που διαμένει μόνιμα στο Λίβανο, ανέφερε πως ώρα με την ώρα λαμβάνουν νέα, φωτογραφίες, βίντεο και πληροφορίες, σε μια κατάσταση που είναι ακόμα ρευστή.

Όπως ανέφερε στο «Σίγμα» η κ. Χαπίμπι, ζει εδώ και 35 χρόνια στο Λίβανο. Αν και η χώρα που έχει δοκιμαστεί από πολλά, σε καμία περίπτωση

δεν συγκρίνεται αυτό που έγινε χθες, ούτε με τους πολέμους, τους βομβαρδισμούς και τις εκρήξεις των προηγούμενων δεκαετιών. «Είναι βιβλική καταστροφή», αυτό που έγινε χθες, υπογράμμισε. Οι καταστροφές είναι απίστευτες και τεράστιες και σε μεγάλη έκταση είναι οι ζημιές σε οικίες και χώρους εργασίας. 

Κάποιοι Κύπριοι έχασαν τα σπίτια τους, πρόσθεσε η κ. Χαπίμπι, και δεν έχουν χρήματα αυτή τη στιγμή. Πολλοί θέλουν να φύγουν με την πτήση του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και να έρθουν Κύπρο. Ήδη, πολλά άτομα της στέλνουν μηνύματα για να τους βοηθήσει να το πράξουν αυτό. Είναι δύσκολη η κατάσταση και ο κόσμος είναι ακόμη συγχυσμένος, δήλωσε.

Σχετικά με τις 3 Κύπριες που έχουν αναφερθεί ως τραυματισμένες (ανάμεσά τους η Επιτετραμμένη της Πρεσβείας της Κύπρου), έχουν μικροπροβλήματα αλλά τίποτε για ανησυχία.

Περιγράφοντας τις σκηνές στους δρόμους της Βηρυτού, η κ. Χαπίμπι είπε πως τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να αναζητούν αγνοούμενους. Υπάρχουν άτομα που είναι καταγραμμένα ως τραυματίες αλλά δεν ξέρουν το όνομά τους. Αυτοί που βγαίνουν από νοσοκομεία δεν έχουν πού να μείνουν, καθώς το σπίτι τους έχει καταστραφεί.

Υπολογίζεται πως περίπου 300,000 άνθρωποι είναι άστεγοι και ένα από τα ζητήματα που θα έχουν να αντιμετωπίσουν είναι αυτό της σίτισης.

Πολλοί επικοινωνούν μαζί της, είπε η κ. Χαπίμπι, ακόμη και κυπριακής καταγωγής Λιβανέζοι που δεν έχουν κυπριακά διαβατήρια και άτομα που δεν είχαν παλαιότερα επαφή με τον Σύνδεσμο Κυπρίων Λιβάνου.

Επίσης, πρόσθεσε πως έχουν καταστραφεί γραφεία και δουλειές και τώρα δεν υπάρχουν εισοδήματα σε μια στιγμή που η οικονομική κατάσταση ήταν πάρα πολύ άσχημη. «Δεν ξέρω πως θα επιβιώσει αυτή την στιγμή και ο Λιβανέζος και η δική μας η παροικία εδώ», είπε η κ. Χαπίμπι. 

Εκτεταμένες ζημίες στην Πρεσβεία της Κύπρου στο Λίβανο 

Παράλληλα, μιλώντας για τις ζημιές στην Πρεσβεία της Κύπρου στον Λίβανο στις «Τομές στα Γεγονότα», ο Εμπορικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Κύπρου στο Λίβανο, Ελπιδοφόρος Ηλίας, είπε πως το εσωτερικό της Πρεσβείας όπως και της Πρεσβευτικής κατοικίας έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές.

«Έχουμε καλέσει άμεσα συνεργεία τα οποία θα προσπαθήσουν να καθαρίσουν τα γυάλινα θραύσματα και να αξιολογηθεί η περίπτωση επανεγκατάστασης. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, θα προσπαθήσουμε να βρούμε άλλο κτίριο», είπε.

LIVE: Mαζεύει συντρίμμια η Βηρυτός: Νεκροί &χιλιάδες τραυματίες (pics+vids)

Keywords
Τυχαία Θέματα