ΚΣΣΕ: Το Αζερμπαϊτζάν έχει πρόβλημα πολιτικών κρατουμένων

"Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει πρόβλημα πολιτικών κρατουμένων και αυτό το πρόβλημα οφείλεται σε διαρθρωτικά και συστημικά αίτια", αναφέρεται σε Ψήφισμα της Ολομέλειας της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που εγκρίθηκε σήμερα.

Στο Ψήφισμα υπογραμμίζεται ότι όλες οι σχετικές περιπτώσεις,  θα πρέπει να εξεταστούν από ένα αμερόληπτο σώμα, το οποίο και θα αναλάβει "θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις", προκειμένου να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις της χώρας, που απορρέουν

από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Η Συνέλευση, εγκρίνοντας το ψήφισμα, με βάση την έκθεση, της Ισλανδής βουλευτή των Σοσιαλιστών Thorhildur Sunna Aevarsdottir, δήλωσε ότι - βάσει πραγματικών διαπιστώσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - ορισμένα άτομα ήταν "πολιτικοί κρατούμενοι", σύμφωνα με τον ορισμό της Συνέλευσης.

Διαπίστωσε, επίσης, ένα "ενοχλητικό μοτίβο" πολιτικής κακομεταχείρισης και κατάχρησης του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης.

Η Συνέλευση προέτρεψε την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν, να εξασφαλίσει την αναθεώρηση των καταλόγων των υποτιθέμενων πολιτικών κρατουμένων "από έναν ανεξάρτητο και αμερόληπτο οργανισμό" και την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, σύμφωνα με τον ορισμό τους από το 2012.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα