Πλάτρες: Παρουσιάστηκε η Στρατηγική για την ανάπτυξη των Ορεινών Κοινοτήτων

Η Εθνική Στρατηγική για την Ανάπτυξη των Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους παρουσιάστηκε κατά τις εργασίες του ευρωπαϊκού συνεδρίου με τίτλο «Ορεινές περιοχές μεγάλων μεσογειακών νήσων: ευρωπαϊκές προκλήσεις, εθνικές και περιφερειακές πολιτικές και τοπικοί μηχανισμοί».

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Αγροτικού Χώρου Δημήτρης Γούσιος, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αναγνωρίστηκε από όλους το γεγονός ότι η  Κύπρος

ανήκει πλέον ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ που διαθέτουν δική τους στρατηγική και πολιτική για τα βουνά.

Σημείωσε ότι η Κύπρος αποκτά φωνή και λόγο στη συζήτηση και διαμόρφωση πολιτικών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο θέμα της διαχείρισης και ανάπτυξης των ορεινών περιοχών, ένα θέμα που ενδιαφέρει ιδιαιτέρως την ΕΕ ενόψει και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, όπως είπε.

Ο κ. Γούσιος ανέφερε ότι ανοίγεται ο δρόμος για επίτευξη συνεργασιών με ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, όπως είναι ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και ο Ευρωπαϊκός σύνδεσμος ορεινών περιοχών Euro-Montana, με στόχο την υλοποίηση της στρατηγικής για ανάπτυξη των ορεινών περιοχών.

Τόνισε, επίσης, την ανάγκη συντονισμού όλων των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων για την υλοποίηση των δράσεων που προβλέπονται στην Εθνική Στρατηγική ως επίσης και την ανάγκη αξιοποίησης της «προίκας» του συνεδρίου.  

Είπε, ακόμη, ότι εκπρόσωποι των χωρών που συμμετέχουν στο Συνέδριο εξέφρασαν την ανάγκη δημιουργίας δικτύου συνεργασίας για την προώθηση και υποστήριξη κοινών πολιτικών ανάπτυξης των ορεινών περιοχών και άντληση και αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Επεσήμανε ακόμη ότι είναι μεν σημαντικό η Κύπρος να ακολουθήσει τα παραδείγματα και τις καλές πρακτικές άλλων χωρών στα θέματα ανάπτυξης των ορεινών περιοχών, τονίζοντας ωστόσο ότι «η καλή πρακτική δεν είναι συνταγή που εφαρμόζεται παντού».

«Το σημαντικό είναι να μάθουμε να ψαρεύουμε και όχι να βρίσκουμε έτοιμα τα ψάρια», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Προτού περάσουμε στην εφαρμογή θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο», είπε, σημειώνοντας, τέλος, ότι  «το Τρόοδος θα πρέπει να γίνει ένα ανοικτό Πανεπιστήμιο».

Ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Τροόδους, Πέτρος Χατζηκώστας, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, αναφέρθηκε στη σημαντικότητα και χρησιμότητα του Συνεδρίου, το οποίο, προσφέρει, όπως είπε, τη δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών ως επίσης και αξιοποίησης καλών πρακτικών άλλων χωρών στο θέμα της ανάπτυξης των ορεινών περιοχών.

Ο κ. Χατζηκώστας είπε ότι μετά την εκπόνηση και υιοθέτηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη των Ορεινών Κοινοτήτων «ήδη βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης συγκεκριμένες δράσεις της Στρατηγικής». 

Είπε, επίσης, ότι από το συνέδριο πιθανόν να προκύψει η ανάγκη για αναθεώρηση κάποιων νομοθεσιών ή θεσμοθέτηση κάποιων εννοιολογικών ορισμών, όπως για παράδειγμα η ορεινότητα, τα επισκέψιμα αγροκτήματα και οι μονάδες οικοτεχνίας.

Ανέφερε ακόμη ότι το συνέδριο προσφέρει τη δυνατότητα προώθησης συνεργασιών με διεθνείς οργανισμούς, σημειώνοντας ότι οι συνεργασίες  αποτελούν το απαραίτητο εφόδιο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με την υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη των Ορεινών περιοχών.

Ο κ. Χατζηκώστας είπε ότι η Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους έχει  μια πολύ καλή και στενή συνεργασία με τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, εκφράζοντας, τέλος, την ανάγκη όπως οι κοινότητες του Τρόοδους αποκτήσουν μια κοινή φωνή στο πλαίσιο μιας θεσμοθετημένης αρχής,  κάτι που είναι απαραίτητο για την υλοποίηση της Στρατηγικής.   

Ο κοινοτάρχης των Πλατρών Παναγιώτης Παπαδόπουλος, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ότι αποτελεί μεγάλη τιμή για τις Πλάτρες η διοργάνωση ενός τόσο σημαντικού συνεδρίου στην τουριστική πρωτεύουσα της περιοχής του Τροόδους.

«Είναι μεγάλη τιμή να φιλοξενήσουμε καθηγητές από διάφορά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα εγνωσμένου κύρους  στον ευρωπαϊκό χώρο για να μοιραστούν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους μαζί μας με στόχο την ανάπτυξη των δικών μας ορεινών κοινοτήτων», είπε. 

Το συνέδριο, είπε, έβαλε την Κύπρο στον ευρωπαϊκό χάρτη των βουνών και αναγνωρίστηκε η αρχή της ορεινότητας.

ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα