ΣΕΑ Τουρκίας: Πρέπει να εφαρμοστεί η εκεχειρία στη Λιβύη

Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την εφαρμογή της εκεχειρίας στη Λιβύη, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, που συνεδρίασε επί 4,5 ώρες σήμερα υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του «Σίγμα» στην Κωνσταντινούπολη. 

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται παράλληλα η ευαισθησία της Τουρκίας ως προς την προστασία και την ασφάλεια των φιλικών και αδελφών κοινωνιών στα νότια σύνορά της (σ.σ. Κατεχόμενα Κύπρου).

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι θα συνεχιστεί

η στήριξη προς την κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης, η οποία αναγνωρίζεται από τα ΗΕ, προκειμένου να προστατευτεί η πολιτική ενότητα και εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης και να εξασφαλιστεί η ειρήνη και η ηρεμία στη χώρα, ενώ καλεί όλες τις χώρες να υποστηρίξουν τις προσπάθειες για μία μόνιμη εκεχειρία.

«Η Τουρκία δηλώνει ότι θα φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις που της αναλογούν σε κάθε επίπεδο για να εξασφαλίσει, εκτός από τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην ανατ. Μεσόγειο, την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε αυτή τη χώρα, με το λαό της οποίας η φιλία κρατάει πάνω από 500 χρόνια». 

Όσον αφορά το σχέδιο ειρήνης των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, η ανακοίνωση τονίζει ότι «το σχέδιο που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση αποτελεί ένα σχέδιο προσάρτησης που αποσκοπεί στη νομιμοποίηση της κατοχής, της κατεδάφισης και της καταπίεσης της  Παλαιστίνης και της Ιερουσαλήμ. Η λύση είναι δυνατή μόνο με την ίδρυση ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ, βάσει των συνόρων που ορίστηκαν το 1967».

Νωρίτερα σήμερα, το γαλλικό αεροπλανοφόρο "Σαρλ ντε Γκωλ" έπιασε τουρκική φρεγάτα να συνοδεύει φορτηγό που μετέφερε θωρακισμένα άρματα στη Λιβύη

Keywords
Τυχαία Θέματα