Κρύο ντουζ για Τσίπρα

Η ανάπτυξη στην Ελλάδα δεν έρχεται, η οικονομία κολλημένη στην ύφεση
H Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία κάνει λόγο για μείωση του ΑΕΠ κατά 1,2% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2016. Οριακά σε ύφεση ολόκληρο το 2016 η χώρα

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017, ώρα 11:40. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθύνεται στα μέλη της Κυβέρνησής του, στο υπουργικό συμβούλιο

και ξεκινά την ομιλία του λέγοντας: «Μετά από επτά χρόνια σχεδόν καταστροφικής ύφεσης, η χώρα έχει επιστρέψει ήδη σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και έχει επιστρέψει ήδη από την προηγούμενη χρονιά, από το 2016 υπερβαίνοντας, μάλιστα, θετικά όλες τις προβλέψεις για το προηγούμενο έτος».

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017, ώρα 12:14. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει τα προσωρινά στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ελλάδας το 4ο τρίμηνο του 2016. Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 4ο τρίμηνο του 2016, παρουσίασε μείωση κατά 1,2%, σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2016, έναντι της μείωσης 0,4% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου στις 14/02/17. Σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο 2015 παρουσίασε μείωση κατά 1,1% έναντι της αύξησης 0,3% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία το 2016 θα κλείσει με ύφεση που αναμένεται να κυμανθεί από 0,05% μέχρι 0,1%. Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που επίσης θεωρούσε ότι η ελληνική οικονομία το 2016 είχε επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αποδεικνύονται υπεραισιόδοξες.

Κάτω 30,7% στις επενδύσεις
Τα στοιχεία του ΑΕΠ που ανακοινώθηκαν σήμερα δείχνουν και την «πηγή» των πιέσεων. Και εντοπίζεται σε δύο πεδία: στους φόρους αλλά και στις επενδύσεις.

Το τέταρτο τρίμηνο τα φορολογικά έσοδα δείχνουν κόπωση στα 6,075 δισ. ευρώ από 6,115 δισ. ευρώ (ποσά εποχικά προσαρμοσμένα σε τρέχουσες τιμές).

Οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 30,7%. Ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου διαμορφώθηκε σε τρέχουσες τιμές στα 4,210 δισ. ευρώ από 4,891 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο και από 4,970 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015 αμέσως μετά τα capital controls...

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χειμερινές της προβλέψεις έκανε λόγο για αύξηση ΑΕΠ κατά 0,3% (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ύφεση 0,3% στην οποία βασίζεται και ο κρατικός προϋπολογισμός).

Στόχος μας να επιστρέψει η Ελλάδα στην κανονικότητα το 2021
Το 2021 έθεσε ως χρονικό ορίζοντα για την ολοκλήρωση της στρατηγικής της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου όταν και, όπως είπε, η Ελλάδα θα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα, έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στην εισαγωγική του τοποθέτηση πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν στις διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων και τις συνήθεις δυσκολίες και τα εμπόδια που στήνουν γνωστοί μας φίλοι, όσο, όμως, και να θέλουν να κωλυσιεργήσουν τις διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω», ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός σε μια έμμεση επίθεση προς το ΔΝΤ, το οποίο ωστόσο δεν κατονόμασε, τηρώντας πολύ προσεκτική στάση σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος υποστήριξε ότι «το πραγματικό διακύβευμα για το αύριο του τόπου δεν παίζεται στον χώρο της συζήτησης των τεχνικών κλιμακίων αλλά στο πεδίο της οικονομίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει τα όσα υποστηρίζουν τα τεχνικά κλιμάκια και «όσοι έχουν βαριές ευθύνες για τη λιτότητα», λέγοντας ότι «η πραγματικότητα έχει κάνει τον σκοπό τους παράφωνο, έναν παράφωνο που δεν μπορεί να τον ακούει κάποιος για πολύ».

«Τώρα είμαστε σε θέση να συνθέσουμε εμείς τη μουσική και την άνοιξη της οικονομίας, ώστε τους καρπούς να μην τους απολαύσουν λίγοι», συμπλήρωσε.

Υποστήριξε, δε, ότι «μετά από επτά χρόνια σχεδόν καταστροφικής ύφεσης, η χώρα έχει επιστρέψει ήδη σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», προσθέτοντας ότι «έχει επιστρέψει ήδη από την προηγούμενη χρονιά, από το 2016 υπερβαίνοντας, μάλιστα, θετικά όλες τις προβλέψεις για το προηγούμενο έτος».

Προσπάθεια αλλαγής ατζέντας
Σε μια φανερή προσπάθεια του πρωθυπουργού να βάλει στη δημόσια συζήτηση μια άλλη ατζέντα πέραν των διαπραγματεύσεων ο κ. Τσίπρας είπε ότι «το ζητούμενο δεν είναι να αλλάξουν φορά τα διαγράμματα, αλλά η αναπτυξιακή πολιτική να αρχίσει να γίνεται αισθητή στην κοινωνία και να μεταφραστεί σε όρους αξιοπρεπώς αμοιβόμενης εργασίας και σταθερής ασφάλισης».

Μιλώντας για το μοντέλο παραγωγής για την επόμενη μέρα τόνισε ότι δεν μπορεί να αποτελεί επιθυμία η επιστροφή στο 2009 και το μοντέλο της κρίσης που βασίστηκε στον εσωτερικό δανεισμό με κύριο χαρακτηριστικό την αδιαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις.

Ως βασικούς στόχους ο κ. Τσίπρας έθεσε τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την ταχύτερη ανάκτηση του κατεστραμμένου από τη λιτότητα ΑΕΠ, τη μείωση της ανεργίας με δημιουργία συνθηκών πλήρους απασχόλησης, την ανακοπή του brain drain και τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων.

Έστειλε, επίσης, μήνυμα συστράτευσης τονίζοντας ότι «η επίτευξη των στόχων δεν είναι ενός μονάχα τομέα της κυβερνητικής πολιτικής και τα παραγωγικά υπουργεία», προαναγγέλλοντας διαβουλεύσεις με παραγωγικούς φορείς αλλά και σε τοπικό επίπεδο προκειμένου «να έχουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση για τους άξονες δράσεις που θα προσδιοριστούν».

«Οφείλουμε να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της κρίσης και να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα με όραμα. Πιστεύω ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό και το πιο κρίσιμο έργο που καλείται η Κυβέρνηση να υλοποιήσει. Να κάνει πράξη το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης, χωρίς να υποτιμώ το έργο της διαπραγμάτευσης, αλλά αυτό είναι που θα μας οδηγήσει έξω από την κρίση. Είμαι βέβαιος ότι το πιο δύσκολο έργο που θα αποδώσει καρπούς την επόμενη διετία και με βάση το οποίο θα κριθούμε θα το φέρουμε εις πέρας», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τα σχόλια του οικονομικού επιτελείου
Τα στοιχεία προκάλεσαν μούδιασμα στην ελληνική Κυβέρνηση. Κι αυτό διότι στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν πως η διατήρηση της οικονομίας σε ύφεση και η συρρίκνωση του ΑΕΠ, αναμένεται να έχει επιπτώσεις και στην εξελισσόμενη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τα μέτρα που ζητούν να ληφθούν μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος το 2018. Κι αυτό διότι όλοι οι υπολογισμοί για τα απαιτούμενα μέτρα θα ξεκινήσουν από χαμηλότερη βάση και θα υπάρξει επιπλέον πίεση για αποδοχή των θέσεων του ΔΝΤ που επέμενε ότι οι προβλέψεις είναι υπεραισιόδοξες.

«Θα επηρεάσει ένα τρίμηνο τη διαπραγμάτευση;», διερωτήθηκε στενός συνεργάτης του Υπουργού των Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν αν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα επηρεάσουν τη διαπραγμάτευση.

Κομισιόν: Συνεχίζουμε να αναμένουμε ανάπτυξη στην Ελλάδα
«Συνεχίζουμε να αναμένουμε οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2017», ανέφερε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για ζητήματα οικονομικών, Ανίκα Μπράιτχαρτ, κληθείσα να σχολιάσει τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποία σημειώθηκε ύφεση 1,1% κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2016.

Η Αν. Μπράιτχαρτ ανέφερε πως η Επιτροπή «σημειώνει» τα εν λόγω νούμερα, υπογραμμίζοντας πως αυτά είναι τριμηνιαία και επομένως όχι τελικά. «Συνεχίζουμε να αναμένουμε ανάπτυξη γι' αυτό το έτος και, όπως κάναμε ξεκάθαρο στις προβλέψεις μας, η διατήρηση του μομέντουμ των μεταρρυθμίσεων και η συνέχιση της εφαρμογής τους είναι αναγκαία προκειμένου να στηριχθεί η ανάπτυξη και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη», υπογράμμισε η ίδια, προσθέτοντας πως η εργασία με τις ελληνικές Αρχές και τους υπόλοιπους εταίρους συνεχίζεται με στόχο να συνεχιστεί η πρόοδος και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Ερωτηθείσα εάν η αποστολή στην Αθήνα αναμένεται να τερματιστεί χωρίς συμφωνία, ανέφερε ότι η εργασία συνεχίζεται και ότι η ολοκλήρωση της αποστολής εξαρτάται από την πρόοδο που σημειώνεται. «Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων για την ημερομηνία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης», συμπλήρωσε η ίδια.

Keywords
Τυχαία Θέματα