Κρούουν τον κώδωνα για πανώλη σε χοίρους Χατζηγιάννης - Δίπλαρος

Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την νόσο της πανώλης στους χοίρους, κρούουν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης και Ευθύμιος Δίπλαρος.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι:

"Συζητήθηκε σήμερα (9/10) στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής, μετά από πρόταση των βουλευτών κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη

και Ευθύμιου Δίπλαρου, αυτεπάγγελτη εξέταση του θέματος που αφορά τη νόσο της πανώλης στους χοίρους και για τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν από τις αρμόδιες αρχές για αποφυγή της εξάπλωσής της.

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί όσον αφορά τον κίνδυνο από την πανώλη των χοίρων και δυστυχώς η επιδημία αυτή απειλεί άμεσα και την Κύπρο. Είναι μια ιδιαίτερα σοβαρή νόσος η οποία πλήττει αποκλειστικά τους χοίρους και που δύσκολα καταπολεμάται, χωρίς να συντρέχει κανένας κίνδυνος για τον άνθρωπο, αφού δεν μπορεί να μολυνθεί ούτε άμεσα, αλλά ούτε και από κατανάλωση χοιρινών προϊόντων.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν σημάνει συναγερμό λόγω των κρουσμάτων και έχουν λάβει μέτρα. Προληπτικές κινήσεις πρέπει να γίνουν και από την ΚΔ και τις αρμόδιες αρχές της, προκειμένου να αποτρέψουν την εισαγωγή της ασθενείας στην Κύπρο.

Απαραίτητη είναι η ενημέρωση των κτηνοτρόφων για τα συμπτώματα της επιδημίας, τους τρόπους μετάδοσής της και τους τρόπους αποφυγής της εξάπλωσης του ιού, καθώς και η προσωρινή αναστολή εισαγωγής χοίρων και χοιρινών προϊόντων από χώρες όπου έχει εντοπιστεί η αφρικανική πανώλη των χοίρων, ώστε να εκμηδενισθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της εν λόγω επιδημίας".

Keywords
Αναζητήσεις
πανωλη.στους χηρους
Τυχαία Θέματα