Κρίσιμη η περίοδος για το Κυπριακό ως τον Σεπτέμβριο

Κρίσιμη περίοδος αναμένεται να είναι για το Κυπριακό το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, με τα δεδομένα και τα ζητούμενα να διαμορφώνουν το σκηνικό σε μια περίοδο που παρατηρείται «παγωμάρα» στις εξελίξεις, εν αναμονή του αποτελέσματος των τουρκικών εκλογών, ενόσω η διπλωματία εργάζεται στο παρασκήνιο.

Σε σχετική συζήτηση στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο πολιτικός συντάκτης του SIGMA Χρίστος Χαραλάμπους υπενθύμισε ότι αύριο, Παρασκευή, αναμένεται να κατατεθεί η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ

Αντόνιο Γκουτέρες για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία θα αποτελέσει και την πρώτη επίσημη τοποθέτησή του μετά τον περασμένο Σεπτέμβριο, με πολλούς να θεωρούν ότι σε αυτήν θα ξεδιπλώσει κάποιες σκέψεις σε σχέση με το πώς ο διεθνής παράγοντας βλέπει το επόμενο διάστημα.

Τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, πάντως, είναι συγκεκριμένα.

Πρώτον, εντός λίγων ημερών αναμένονται οι πρόωρες εκλογές στην Τουρκία, οι οποίες αποτέλεσαν εμπόδιο για κινητοποίηση στο Κυπριακό, ενώ θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο πως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα θα διοριστεί και θα αποσταλεί στην Κύπρο η Τζέιν Χολ Λουτ, η προσωρινή απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Η εν λόγω διπλωμάτις θα κληθεί, όχι μόνο να καταγράψει τις θέσεις των εμπλεκομένων, αλλά και να επιχειρήσει να δημιουργήσει συνθήκες επανέναρξης του διαλόγου.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία, η οποία κατά το παρελθόν είχε απορρίψει πρόταση του ΟΗΕ για Γάλλο απεσταλμένο, δεν έχει ταχθεί κατά του διορισμού της κας Λουτ, αλλά τον έχει αποδεχτεί υπό την προϋπόθεση ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν μετά τις εκλογές.

Δεύτερον, τον Νοέμβριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η γεώτρηση της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ, κάτι που περιπλέκει τα πράγματα, αν και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά τη συνάντησή που είχε με την πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία Κάθλιν Αν Ντόχερτι, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η γεώτρηση δεν πρόκειται να παρεμποδιστεί από την Τουρκία.

Ωστόσο, η εν λόγω δήλωση θα πρέπει να συνδυαστεί με την αναφορά του για την ύπαρξη πιθανού σεναρίου, σύμφωνα με το οποίο θα γίνει προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου κατά τη διάρκεια των μηνών που έπονται των τουρκικών εκλογών, αλλά προηγούνται της γεώτρησης.

Ως εκ τούτου και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Τουρκία στις αρχές Ιουλίου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, τα δεδομένα θα κινούνται στον αστερισμό της Ειδικής Απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ, η οποία δεν αποκλείεται να κινείται μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου, προκειμένου να δημιουργήσει εκείνο το σκηνικό το οποίο θα επιτρέπει στον Αντόνιο Γκουτέρες να αναλάβει πρωτοβουλία τον Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται ότι περί τα μέσα Σεπτεμβρίου αρχίζει η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, στην οποία θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με τον Μουσταφά Ακιντζί να πραγματοποιεί συναντήσεις στο περιθώριο των εργασιών.

Τέλος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αν η αποστολή της κας Λουτ πάει καλά, δεν αποκλείεται ο Γ.Γ. του ΟΗΕ να συγκαλέσει τριμερή σύνοδο στις ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα