Κουγιάλης: Το διαχειριστικό σχέδιο Ακάμα προβλέπει ανάπτυξη

Στόχος του Διαχειριστικού Σχεδίου Ακάμα είναι η αειφόρος ανάπτυξη της περιοχής και η προστασία του περιβάλλοντος δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Νίκος Κουγιάλης ο οποίος παρουσίασε το Σχέδιο ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος.

“Σήμερα έγινε παρουσίαση που αφορά το Διαχειριστικό Σχέδιο της περιοχής του Ακάμα η οποία βρίσκεται εντός του δικτύου Natura

2000 και μια παρουσίαση για κάποια έργα που πρέπει να γίνουν έξω από την περιοχή του Natura εντός του Ακάμα για ανάπτυξη και αναζωογόνηση των εννέα κοινοτήτων που εντάσσονται σε αυτή την περιοχή”, είπε ο κ. Κουγιάλης.

Σημείωσε ότι “στόχος του Υπουργείου Γεωργίας είναι όπως μέσα από το Διαχειριστικό Σχέδιο του Ακάμα αναδείξουμε το φυσικό κάλλος της περιοχής εκεί, αναπτύξουμε με αειφόρο τρόπο την περιοχή εκείνη ούτως ώστε να προσελκύσουμε επισκεψιμότητα, δώσουμε πνοή στην περιοχή γιατί θέλουμε ο κόσμος να μείνει εκεί και να εργαστεί, να καταπολεμηθεί η ανεργία και η αστυφιλία και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής των πολιτών και ταυτόχρονα θα τους δικαιώνει”.

Ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι “υπάρχουν πάρα πολλοί ιδιοκτήτες ιδιώτες και υπάρχουν πάρα πολλοί πολίτες οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί γιατί οι περιουσίες τους βρίσκονται εντός του δικτύου Natura 2000 και έχω εξηγήσει ότι Natura 2000 δεν σημαίνει ότι καταργούνται οι οικονομικές ή άλλες δραστηριότητες εντός της περιοχής εκείνης και δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται ήπια ανάπτυξη”.

Ανέφερε ότι “δυστυχώς στο παρελθόν είχε καλλιεργηθεί η κουλτούρα ότι όσες περιοχές εντάσσονται εντός του δικτύου Natura 2000 είναι καταστροφή για τους ιδιοκτήτες”.

“Πρέπει αυτή η κουλτούρα να αλλάξει και θεωρώ ευτυχία το ότι η Κύπρος έχει μεγάλα ποσοστά γης εντός του δικτύου Natura 2000 κάτι το οποίο σημαίνει υψηλή βιοποικιλότητα, σημαίνει υψηλή περιβαλλοντική αξία και σε καμία περίπτωση οι περιουσίες αυτές θα χάνουν την αξία τους”, είπε ο Υπουργός Γεωργίας.

Συνέχισε λέγοντας ότι “απομένει σε εμάς στην Κυβέρνηση σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τις κοινότητες, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους ιδιοκτήτες, να εξεύρουμε μια λύση η οποία θα δικαιώνει και τους πολίτες και θα αναπτύσσει την περιοχή και κυρίως θα προστατεύει το περιβάλλον”.

Ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι στις 19 του μήνα θα έχουμε την πρώτη διυπουργική συνάντηση για το θέμα αυτό το οποίο εδώ και 25 χρόνια μας ταλαιπωρεί.

Επί του ιδίου θέματος ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Βουλευτής, Γιώργος Περδίκης, είπε ότι η ανησυχία των περισσότερων βουλευτών είναι να μην προχωρήσει η Κυβέρνηση σε χαριστικές αποφάσεις ευνοώντας συγκεκριμένα μεγάλα συμφέροντα στην περιοχή, αποφάσεις οι οποίες θα πλήττουν καίρια το περιβάλλον.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι η χερσόνησος του Ακάμα πρέπει να προστατευθεί αποτελεσματικά ως βιότοπος, δίδοντας μέσα από τα σωστά μέτρα διαχείρισης την ευκαιρία για να υπάρξει ανάπτυξη στην περιοχή μέσα στις κοινότητες και όχι στην παραλία, γιατί ανάπτυξη στην παραλία θα σημαίνει καταστροφή των κοινοτήτων.

“Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι τα μέτρα του Διαχειριστικού Σχεδίου για τον Ακάμα πρέπει να προστατεύουν αποτελεσματικά τη φύση και να κατευθύνουν τα κέρδη από την ανάπτυξη στις κοινότητες για τους κατοίκους της περιοχής και όχι στα μεγάλα συμφέροντα”, είπε ο κ. Περδίκης.

Ο Σαββάς Χατζημηνάς, Γραμματέας και Εκπρόσωπος Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής Ακάμα δήλωσε ότι δεν είμαστε εναντίον αλλά να υπάρχει ένα στρατηγικό σχέδιο αειφόρου ανάπτυξης ενώ εξέφρασε την απαρέσκεια του για το γεγονός ότι το κράτος μας λέει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα αποζημιώσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα