Κόμμα των εποίκων & κόμμα Ακιντζί ζητούν «να διορθωθεί» η φίμωση της «Diyalog»

Η Diyalog (06.0.20) γράφει ότι θέμα συζήτησης κατά την χθεσινή συνεδρία της «βουλής» του κατοχικού καθεστώτος αποτέλεσε και η απόφαση του Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Τουρκίας (RTÜK) να τερματίσει το πρόγραμμα της τουρκοκυπριακής Diyalog TV που μεταδιδόταν μέσω του δορυφόρου Türksat. 

 

 

Όπως αναφέρει η ενημέρωση του Γραφείου Τύπου &Πληροφοριών, οι πρόεδροι των κομμάτων της Αναγέννησης των εποίκων (YDP) και Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) Ερχάν Αρικλί και Τζεμάλ Όζγιγιτ αντίστοιχα, καθώς και ο «βουλευτής»

του TDP Χουσεϊν Αγκολεμλί ζήτησαν «να διορθωθεί» η απόφαση.

 

Ο Αγκολεμλί ανέγνωσε μάλιστα και σχετικό απόσπασμα από το «σύνταγμα» της «ΤΔΒΚ», με το οποίο εφάρμοσαν την παράνομη απόσχιση από το κυπριακό κράτος, που αναφέρει ότι δεν μπορεί να εμποδίζεται η ελεύθερη πληροφόρηση του λαού. Χαρακτηρίζοντας απαράδεχτη την απόφαση, ο Αγκολεμλί επέκρινε την δήλωση του λεγόμενου «πρωθυπουργού» Ερσίν Τατάρ ότι δεν θεωρεί πως θίγει τις δημοκρατικές αξίες η εν λόγω απόφαση. Υπενθυμίζοντας την δήλωση του λεγόμενου συμβουλίου ραδιοτηλεόρασης στα κατεχόμενα (ΥΥΚ) ότι δεν το είχε ενημερώσει το RTÜK πριν να λάβει την απόφαση, ο Αγκολεμλί υποστήριξε ότι ο «πρωθυπουργός» πρέπει να ξεκαθαρίσει γιατί η Τουρκία, ως η μόνη «αδελφή» χώρα που τους αναγνωρίζει, δεν τους ενημέρωσε προηγουμένως για την απόφαση.

 

Διαβάστε επίσης: Παράπονα στον ΟΑΣΕ του «Γλωσσαρίου» για «κόψιμο» της «γλώσσας» της «Diyalog»

 

Ο Αγκολεμλί ανέγνωσε από το «βήμα» της «βουλής» και ερωτήματα που είχε υποβάλει προς τον Τατάρ ο γενικός διευθυντής του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Diyalog, Ρεσάτ Ακάρ και σημειώνοντας ότι πρέπει να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα είπε:

 

«Ο διευθυντής της Diyalog TV υποβάλλει ερωτήματα στον πρωθυπουργό και λέει: ‘Γιατί παρουσιάζετε αυτή την υπόθεση ότι έγινε εκτός μας; Μήπως θέλετε να πείτε ότι ο Έρντογαν είναι που έλαβε αυτή την απόφαση; Λέτε ότι δεν χρειάζεται να μπούμε σε αυτό το θέμα, όμως μήπως η Diyalog δεν είναι τηλεόραση αυτής της χώρας;Τι λένε οι νόμοι μας; Αν υπάρχει μια κατάσταση αντιδεοντολογική, υπάρχουν κάποιες τιμωρίες. Πρέπει να τεθούν επί τάπητος αυτά. Η  Diyalog TV έχει ψηλή τηλεθέαση και με τα προγράμματά της ενημέρωνε την κοινότητα για τον κορωνοϊό. Το κράτος πρέπει να διασφαλίσει την ελευθερία πληροφόρησης του λαού. Καταδικάζω έντονα μιαν τέτοια συσκότιση σε μιαν τέτοια περίοδο. Αναμένω από την κυβέρνηση να προβεί σε δηλώσεις. Έχει υποχρέωση η κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα».   

 

Στην δική του ομιλία, ο Ερχάν Αρικλί υπενθύμισε ότι το RTÜK είχε επιβάλει πέραν των 50 ποινών σε 12 κανάλια πέρσι, όμως δεν σταμάτησε κανενός την μετάδοση από τον δορυφόρο. «Η Diyalog TV είναι ένα κανάλι στο οποίο εργάζονται  άνθρωποι που αγαπούν την "ΤΔΒΚ" και την Τουρκία», είπε προσθέτοντας ότι είναι πράγματι λυπηρό το γεγονός ότι αποκλείστηκε αυτό το κανάλι από τον δορυφόρο.

 

Τέλος, ο Τζεμάλ Όζγιγιτ επεσήμανε ότι δεν μπορεί ποτέ να γίνει αποδεχτό να διακόπτεται στα κατεχόμενα το πρόγραμμα κάποιου που άσκησε την όποια κριτική, όπως συμβαίνει στην Τουρκία που δημοσιογράφοι συλλαμβάνονται επειδή τολμούν να ανοίξουν το στόμα τους. «Δεν πρέπει να καταπατείται η ελευθερία σκέψης και έκφρασης», είπε. 

 

Η Afrika (06.0.20) γράφει ότι την ανησυχία του για την απόφαση του Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Τουρκίας (RTÜK) να τερματίσει το πρόγραμμα της τουρκοκυπριακής Diyalog TV που μεταδιδόταν μέσω του δορυφόρου Türksat εξέφρασε ο Harlem Desir, Εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για την Ελευθερία του Τύπου. Αυτό αναφέρεται σε γραπτή δήλωση της Τουρκοκυπριακής Ένωσης Δημοσιογράφων, στην οποία σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ δήλωσε ότι η απόφαση του RTÜK επηρεάζει αρνητικά την ροή της πληροφόρησης και την πρόσβαση σε διαφορετικές απόψεις και πληροφορίες.

 

«Ανησυχώ ότι αυτές οι αποφάσεις θα μπορούσαν να εκφοβίσουν τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ και να προκαλέσουν αύξηση της αυτολογοκρισίας», ανέφερε ο Desir υπενθυμίζοντας ότι η απόφαση για τερματισμό της μετάδοσης των προγραμμάτων του τουρκοκυπριακού καναλιού λήφθηκε μετά από επικρίσεις φιλοξενούμενου σε μια εκπομπή κατά των οικονομικών πολιτικών που εφαρμόζει ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν. 

 

Διαβάστε επίσης: 

 

Πρότεινε σύνδεση κατεχομένων με Βρετανία, του έκοψε τη μετάδοση ο Ερντογάν

 

Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: Μειώθηκε η ελευθερία του Τύπου στα κατεχόμενα

Βομβαρδισμένο τοπίο τα γραφεία της Αφρίκα μετά την επίθεση

 

Keywords
Τυχαία Θέματα