«Δικτάτορας» ο Καποδίστριας για την «Ελλάδα 2021» - Σφοδρές αντιδράσεις

Πολλές αντιδράσεις προκάλεσε στα social media η ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του "Ελλάδα 2021" με αναφορά του γνωστού καθηγητή Αριστείδη Χατζή που παρουσιάζει τον Ιωάννη Καποδίστρια σαν δικτάτορα.

"Για τον Ιωάννη Καποδίστρια, τα πρώτα δημοκρατικά και φιλελεύθερα συντάγματα αποτελούν "ξυράφι στα χέρια μικρού παιδιού". Ο Καποδίστριας φτάνει τον Ιανουάριο του 1828 στην Αίγινα ενώ έχει αποδεχτεί ήδη από τον Αύγουστο του 1827 τη θέση του Κυβερνήτη.Καθώς λοιπόν θεωρεί ιδιαίτερα επικίνδυνο ξυράφι

το Σύνταγμα της Τροιζήνας, το αναστέλλει &κηρύσσει ουσιαστικά δικτατορία. Αυτό είναι το τέλος της Πρώτης Ελληνικής Δημοκρατίας. Όμως οι δημοκρατικοί και φιλελεύθεροι Έλληνες δεν το έβαλαν κάτω.Συνέχισαν να αγωνίζονται για δημοκρατία και δικαιώματα. Ούτε η εκσυγχρονιστική δικτατορία Καποδίστρια, ούτε οι Βαυαροί, ούτε οι ξένες δυνάμεις μπόρεσαν να τους αναγκάσουν να ανεχθούν ένα αυταρχικό καθεστώς. Με αγώνες &αίμα κατόρθωσαν το 1844 να κάνουν την Ελλάδα το πρώτο κράτος στον κόσμο που καθιερώνει την καθολική ψηφοφορία των ανδρών &το 1864 μία από τις πρώτες φιλελεύθερες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες της Ευρώπης", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάρτηση με αποτέλεσμα να προκληθούν αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα.

(3/4) Συνέχισαν να αγωνίζονται για δημοκρατία και δικαιώματα. Ούτε η εκσυγχρονιστική δικτατορία Καποδίστρια, ούτε οι Βαυαροί, ούτε οι ξένες δυνάμεις μπόρεσαν να τους αναγκάσουν να ανεχθούν ένα αυταρχικό καθεστώς.

— Greece 2021 (@Greece_2021) May 4, 2020

Το θέμα πήρε διαστάσεις με αποτέλεσμα να τοποθετηθεί η πρόεδρος της Επιτροπής, “Ελλάδα 2021” Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

«Το Σύνταγμα μας διασφαλίζει ότι τα μέτρα για την αποκατάσταση της καθημερινότητας, μετά τον αποκλεισμό λόγω της Covid-19, θα είναι προσωρινά και θα έχουν μόνο την ένταση που απαιτείται», τονίζει σε σειρά αναρτήσεών της η κα. Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

Στην πρώτη της ανάρτηση, η κα. Αγγελοπούλου μνημονεύει την “οργισμένη απάντηση του Καποδίστρια, το 1830, στην πρόταση του πλοιάρχου Λάιονς, για παραχώρηση Συντάγματος”, την οποία και παραθέτει: “Το σύνταγμα ομοιάζει πρός ξυράφιον, εις ού την χρήσιν δεν εγυμνάσθησαν έτι αι χείρες των Ελλήνων. Μη λησμονήτε δε ότι η ανατροφή αυτών υπήρξε δουλική”. Με αφορμή την απάντηση αυτή, η κα Αγγελοπούλου μας καλεί να σκεφτούμε “πού είμαστε σήμερα! Πλέον το Σύνταγμα αποτελεί την ασπίδα όλων μας. Μας διασφαλίζει ότι τα μέτρα για την αποκατάσταση της καθημερινότητας, μετά τον αποκλεισμό λόγω της Covid-19, θα είναι προσωρινά και θα έχουν μόνο την ένταση που απαιτείται” σημειώνει η κα Αγγελοπούλου.

Επίσης, εκφράζει την αισιοδοξία της “για γρήγορη επαναφορά στην κανονικότητα, έχοντας τη θεσμική εγγύηση ότι τα δικαιώματά μας είναι απολύτως διασφαλισμένα”, και καταλήγει με την ευχή για “Υπομονή και αισιοδοξία!”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1817, ο Ιωάννης Καποδίστριας έλαβε  την ελβετική υπηκοότητα σε αναγνώριση της συμβολής του στη δημιουργία του ομοσπονδιακού συστήματος της Ελβετίας.Συγκεκριμένα  από το 1813  είχε διοριστεί ως εκπόρσωπος της Ρωσίας στην Ελβετία. Ο Καποδίστριας συνέβαλε στην ενότητα και ανεξαρτησία του κράτους της Ελβετίας υπό την νέα της δομή, καθώς ήταν από τους εμπνευστές του διαχωρισμού της, σε 19 αυτόνομα κρατίδια, τα καντόνια. Συνεισέφερε επίσης στην διαμόρφωση του ελβετικού συντάγματος, αλλά και την μετέπειτα ουδέτερη στάση της χώρας.

Ως ένδειξη μάλιστα ευγνωμοσύνης, τον  Σεπτέμβριο του 2009, έγιναν στην Λωζάνη τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ιωάννη Καποδίστρια, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών της Ελβετίας Mισελίν Κάλμυ-Ρέυ και της Ρωσίας, Σεργκέυ Λαβρώφ, του Δημάρχου της Λωζάννης και του ελληνικής καταγωγής προέδρου της τοπικής βουλής του καντονίου Vaud , Πασκάλ Μπρουλής.

Keywords
Τυχαία Θέματα