Κληρίδης: Οι κυρώσεις αφορούν δραστηριότητες πριν την ρωσική εισβολή

Οι κυρώσεις των Αγγλοαμερικανών αφορούν κυρίως δραστηριότητες, οι οποίες έλαβαν χώρα προτού καν γίνει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανάφερε ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρήστος Κληρίδης, στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο.

Τόνισε ότι «εάν διαβάσετε τα δημοσιεύματα στην Guardian θα προσέξετε ότι στη μία τουλάχιστον των περιπτώσεων επικεντρώνονται σε δραστηριότητες του 2014 με 2017, όταν δεν υπήρχαν τότε κυρώσεις. Το ίδιο και για τον Ρομάν Αμπράμοβιτς, όσα αναφέρονται σε άλλο δημοσίευμα της Guardian

είναι και πάλι πριν την εισβολή». Για την περίπτωση του «Αμπράμοβιτς, σημείωσε ότι έκανε επενδύσεις δισεκατομμυρίων στη Βρετανία. Οι Βρετανοί πήραν αυτά τα δισεκατομμύρια.  Το ίδιο και ο Άλισερ Ουσμάνοφ, ο οποίος διαθέτει τεράστια ακίνητη περιουσία στη Βρετανία και η διαχείριση έγινε μέσα από ένα νόμιμο σύστημα. Τώρα κατηγορούν την Κύπρο ότι είναι η Μόσχα της Μεσογείου».

Επεσήμανε ότι δεν τους έχουν δοθεί στοιχεία για παραβιάσεις από Κύπριους δικηγόρους, συμπληρώνοντας ότι οι κυρώσεις μπήκαν για να αποδομήσουν το σύστημα διαχείρισης των περιουσιών αυτών των δύο ολιγαρχών, το οποίο έγινε πριν τη ρωσική εισβολή.  

Εξήγησε ότι αν και οι κυρώσεις αφορούν μόνο σε ΗΠΑ και Βρετανία, το κυπριακό τραπεζικό σύστημα συμπλέει με το αγγλοαμερικανικό σύστημα και παγοποίησε τα περιουσιακά στοιχεία, αν και δεν έχει νομική υποχρέωση.

Αυτό που έχει σημασία είναι να γίνουν έλεγχοι ώστε να διαπιστωθεί εάν έχουν γίνει όντως παραβιάσεις, αν και μέχρι στιγμής δεν έχουμε οποιαδήποτε πληροφόρηση. Σε άλλες περιπτώσεις, είχαμε πληροφόρηση και καταγγελίες και από τις πρεσβείες και κάναμε τους ελέγχους μας. Μέσα από αυτούς τους ελέγχους διαπιστώσαμε ότι υπήρχε πλήρης συμμόρφωση των δικηγορικών γραφείων με τις κυρώσεις, εκτός από μία δύο περιπτώσεις που τελούν υπό διερεύνηση.  Εάν διαπιστωθεί ότι υπήρξε παραβίαση, θα εφαρμοστούν οι νενομισμένες κυρώσεις.

ΣΕΛΚ: Ήδη οι γνωστές οι πληροφορίες του Guardian

Για το δημοσίευμα της Guardian ο γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κυριάκος Ιορδάνους ανέφερε ότι πρόκειται για πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν και παλαιότερα.

Ο σύνδεσμος Λογιστών είπε, είχε μελετήσει το 2017 τα δημοσιεύματα και είχε καλέσει το μέλος του στη Λεμεσό να διακόψει κάθε σχέση με τον συγκεκριμένο Ρώσο ολιγάρχη όπως και έγινε.

Ο κύριος Ιορδάνους δεν ήταν σε θέση να απαντήσει εάν τότε διαπιστώθηκε παραβίαση των κυρώσεων από το συγκεκριμένο λογιστικό γραφείο στη Λεμεσό, ούτε αν ενημερώθηκε η αστυνομία για περαιτέρω διερεύνηση.

Διαβάστε επίσης: 

Guardian για σύνδεση Ρώσων με Κύπρο: Ο «ορθόδοξος ολιγάρχης» και ο «κ. Μπλε»

ΠτΔ και ΥΠΕΞ διεμήνυσαν βούληση για συνεργασία με ΗΠΑ στο θέμα των κυρώσεων

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κληρίδης,kliridis