Κλιμάκωση έντασης ΗΠΑ-Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα εν μέσω πανδημίας

Ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο «εκδιώχθηκε» από τα «αμφισβητούμενα θαλάσσια ύδατα» στη Νότια Σινική Θάλασσα, αφού το ναυτικό του Πεκίνου ανακάλεσε μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία  για να το συνοδεύσει, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον για «προκλητικές» ενέργειες στη θάλασσα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) της Κίνας σήμερα Τρίτη,  το «Barry», μια αμερικανική  πυραυλάξκατος, «καταπάτησε» τα χωρικά ύδατα του Πεκίνου κοντά στα αμφισβητούμενα νησιά Xisha - επίσης γνωστά ως Νησιά Paracel . Το περιστατικό σηματοδοτεί την πρώτη

φορά που το ναυτικό "ανακοίνωσε ενεργά" παράνομη παράβαση στην περιοχή, σύμφωνα με τους Global Times.
 

A US warship trespassing into Chinese territorial waters off the Xisha Islands in the #SouthChinaSea on Tue could have potentially caused an accident, and the US should focus on controlling #COVID19 at home rather than destabilizing security and peace. https://t.co/QkmFVgfjo4 pic.twitter.com/S4EhhVgYxi

Global Times (@globaltimesnews) April 28, 2020

«Οι προκλητικές ενέργειες των ΗΠΑ παραβίασαν σοβαρά το διεθνές δίκαιο και τους συναφείς κανόνες, παραβίασαν σοβαρά τα συμφέροντα της κινεζικής κυριαρχίας και ασφάλειας, και σκόπιμα αύξησαν τους κινδύνους περιφερειακής ασφάλειας», δήλωσε ο κινέζος ανώτερος συνταγματάρχης Li Huamin, εκπρόσωπος της Διοίκησης του Νότιου Θεάτρου του PLA, προσθέτοντας ότι η δράση θα μπορούσε έχουν οδηγήσει σε «ατύχημα».

«Προτρέπουμε την πλευρά των ΗΠΑ να επικεντρωθεί στην πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας στην πατρίδα της ... και να σταματήσει αμέσως στρατιωτικές ενέργειες κατά της περιφερειακής ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας», προσθέτει ανακοίνωσει.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το «Βarry» διέσχισε το κοντινό Στενό της Ταϊβάν στη δεύτερη «ρουτίνα διαμετακόμιση» αυτό το μήνα, δήλωσε το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, ακολουθούμενο στενά από κινεζικό αεροπλανοφόρο και στις δύο περιπτώσεις. Τα αμερικανικά πολεμικά πλοία «περιπολούν» τακτικά τα στενά, καθώς και τις θάλασσες της Νότιας και Ανατολικής Κίνας, αναφέροντας την ανάγκη προστασίας της «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας», αλλά το Πεκίνο έχει επανειλημμένα καταδικάσει τις επιχειρήσεις ως παραβίαση της κυριαρχίας του.

Οι εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου  κλιμακώθηκαν έντονα τις τελευταίες εβδομάδες, με αμφότερες τις πλευρές να ανταλλάσσουν κατηγορίες σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού και την προέλευσή της. Αμερικανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ισχυρίζονται ότι η Κίνα έκρυψε ζωτικές πληροφορίες στα αρχικά στάδια της κρίσης υγείας,  προχωρώντας  μάλιστα και σε πάγωμα της χρηματοδότησης προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τον υποτιθέμενο ρόλο του στην «συγκάλυψη». Το Πεκίνο αντέδρασε υπονοώντας ότι ο αμερικανικός στρατός μπορεί να είχε συμβάλει στην αρχική επιδημία Covid-19 στην Γουχάν, ενώ ορισμένοι Κινέζοι αξιωματούχοι απέρριψαν τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ, επιμένοντας ότι μοιράστηκαν  πληροφορίες για τον ιό μόλις ήταν διαθέσιμες.

Keywords
Τυχαία Θέματα