Κατεχόμενα: Νέες αποφάσεις για γάμους, τουρισμό, πτήσεις και αγωγό νερού

Η Vatan (10.06.20), σύμφωνα με τη μετάφραση του Γραφείου Τύπου &Πληροφοριών, γράφει ότι ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» και «αναπληρωτής πρωθυπουργός» Κουντρέτ Όζερσαϊ, σε δηλώσεις του χθες μετά τη συνεδρία του λεγόμενου «υπουργικού συμβουλίου» του αποσχιστικού καθεστώτος, ανακοίνωσε σειρά αποφάσεων που λήφθηκαν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Όζερσαϊ, ανακοίνωσε ότι αύριο θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρία του «υπουργικού» το θέμα του ανοίγματος στον τουρισμό. Στην ειδική συνεδρία, θα καθοριστούν, όπως είπε,

οι χώρες με τις οποίες θα επιτρέπεται η διενέργεια πτήσεων από την 1η Ιουλίου και υπό ποιες προϋποθέσεις, στη βάση των οδηγιών του «υπουργείου υγείας». Όπως εξήγησε, θα εξεταστεί επίσης το κατά πόσον θα ζητείται η διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου PCR ή η συνέχιση της περιόδου καραντίνας.

Επιπλέον, ο Όζερσαϊ ανακοίνωσε ότι το «υπουργικό» συζήτησε το θέμα της ταφής της Σουχεϊλά Κιουτσούκ, συζύγου του Δρ. Φαζίλ Κουτσιούκ, η οποία απεβίωσε χθες.

Είπε ακόμη ότι αποφασίστηκε η συνέχιση των διαδικτυακών μαθημάτων στα «πανεπιστήμια» και την καλοκαιρινή περίοδο (15 Ιουνίου-30 Σεπτεμβρίου). Πρόσθεσε επίσης ότι αποφασίστηκε η ανανέωση της τουριστικής βίζας για όσους «εισήλθαν» στα κατεχόμενα πριν την εμφάνιση της πανδημίας, χωρίς πρόστιμο. Ο Όζερσαϊ δήλωσε ακόμη ότι αποφασίστηκε η παράταση ανανέωσης των αδειών οδήγησης μέχρι τις 15 Ιουλίου και πάλι χωρίς χρηματική επιβάρυνση.

Σχετικά με τα τουριστικά πακέτα από ταξιδιωτικούς πράκτορες και τις τουριστικές κρατήσεις που έγιναν πριν τις 13 Μαρτίου, ο Όζερσαϊ ανέφερε ότι θα εξεταστούν οι υπάρχουσες επιλογές προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα να μπορούν οι πολίτες να χρησιμοποιήσουν τα πακέτα σε κατοπινό στάδιο.

Αναφορικά με την διενέργεια γάμων και παρόμοιων άλλων εκδηλώσεων, ο Όζερσαϊ ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε ότι όσοι γάμοι είχαν προγραμματιστεί τον Ιούνιο μπορούν να γίνουν και πρόσθεσε ότι επιτρέπεται η διενέργεια παραδοσιακών φεστιβάλ από «συνδέσμους» και «δημαρχεία».

Αναφερόμενος στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έγιναν χθες από την οργάνωση Kar-İş  («Τουρκοκυπριακή οργάνωση δημοσίων μεταφορών»), ο Όζερσαϊ ανακοίνωσε ότι έχουν συμφωνηθεί κάποια ζητήματα που αφορούν στην στήριξή τους, προσθέτοντας ότι λεπτομέρειες θα ξεκαθαρίσουν τις επόμενες μέρες και αφότου πραγματοποιήσουν συνάντηση με τον «υπουργό μεταφορών».

Αναφορικά με το πρόβλημα στον αγωγό μεταφοράς νερού από την Τουρκία, είπε ότι  στη χθεσινή «συνεδρία του υπουργικού» έγινε ενδελεχής ενημέρωση για τις εργασίες επιδιορθώσεις καθώς επίσης και για τις ανάγκες ύδρευσης στα  κατεχόμενα και υποστήριξε ότι τις επόμενες μέρες θα έχουν διαβουλεύσεις με Τούρκους αρμοδίους για το θέμα αυτό.

Ατακάν: «Δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία για την επανέναρξη των προγραμματισμένων πτήσεων»

H Haberatör (10.06.20) γράφει ότι ο λεγόμενος «υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών» Τολγκά Ατακάν σε δηλώσεις του στο παράνομο τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων (ΤΑΚ) ανακοίνωσε ότι δεν έχει καθοριστεί επίσημα ημερομηνία για την επανέναρξη των προγραμματισμένων πτήσεων στα κατεχόμενα. Υποστήριξε ότι αναμένεται εντός της εβδομάδας να ξεκαθαρίσει η ημερομηνία που θα επαναρχίσουν οι πτήσεις και κάλεσε τους «πολίτες» να μην προχωρούν σε αγορά εισιτηρίων χωρίς να έχουν πρώτα επίσημη ενημέρωση από τις «αρχές».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κατεχόμενα, Νέες,katechomena, nees