Για βάναυσο ρατσισμό καταγγέλλουν Τ/κ & ψευδοκράτος οι Αφρικανοί (ΒΙΝΤΕΟ)

Για «θεσμικό ρατσισμό» από πλευράς ψευδοκράτους καταγγέλλουν δημόσια φοιτητές αφρικανικής καταγωγής που διαμένουν στα κατεχόμενα. Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έγιναν από την οργάνωση VOIS με αφορμή την δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ από αστυνομικό.

 

Αφρικανοί, και άλλοι, μαζεύτηκαν έξω από κτίριο της ψευδοκυβέρνησης κρατώντας συνθήματα «Black Lives Matter» και «Say no to racism».

 

«Μαζευτήκαμε ως εκπρόσωποι των ξένων φοιτητών εδώ στην "Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου",» όπως αποκάλεσε το

αποσχιστικό καθεστώς ο ομιλητής, «ζητώντας συμπαράσταση για όλους τους μαύρους σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα όσους διαμένουν εδώ».

 

Ήρθαμε, όπως είπε, εδώ να εξηγήσουμε τις διακρίσεις και τον ρατσισμό που βιώνουμε κάθε μέρα και να καταδείξουμε ότι ο ρατσισμός στην κοινωνία είναι συστημικός. «Δεν λέμε ότι όλοι οι Κύπριοι είναι ρατσιστές αλλά λέμε ας μιλήσουμε για ρατισμό και ας προσπαθήσουμε να διώξουμε αυτό το πρόβλημα από την κοινωνία»

 

Ακολούθως οι παρευρισκόμενοι έδωσαν κάποια παραδείγματα βάναυσης ρατσιστικής συμπεριφοράς στα κατεχόμενα.

 

Όπως είπε,πάνε στα σούπερ μάρκετ και ξαφνικά οι υπεύθυνοι στέλνουν ανθρώπους να τους παρακολουθούν επειδή είναι μαύροι. Είναι κοινή πρακτική είπε αυτοί που νοικιάζουν σπίτια στις διαφημίσεις να γράφουν ότι δεν πωλούν σε μαύρους ανθρώπους.

 

Σε κάποια διαμερίσματα υπάρχουν ενοικιαστές που λένε πως οι μαύροι μπορούν να μένουν μόνο στο ισόγειο και όχι σε άλλους ορόφους. «Δεν τους ενδιαφέρει από που είσαι, απλά επειδή έχεις μαύρο χρώμα, ειδικά αν είσαι Νιγηριανός τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα».

 

Υπάρχουν περιπτώσεις, είπε, να χρεώνουν τα έπιπλα πιο ακριβά επειδή κάποιος είναι μαύρος ή άλλου χρώματος.

 

«Ένας "κρατικός αξιωματούχος" μας είπε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε παράπονα για διακρίσεις επειδή είμαστε φτωχοί Αφρικανοί και πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που σπουδάζουμε εδώ. Ο ίδιος μας είπε μάλιστα ότι τα μαύρα παιδιά ενοχλούν τις λευκές Κύπριες (Τ/κ) και οι Αφρικανές κοιμούνται με ηλικιωμένους Κύπριους (Τ/κ) συζύγους αλλά δεν κάνουν παράπονο επειδή αντιλαμβάνονται ότι χρειάζονται χρήματα για να επιβιώσουν.»

 

Μεταξύ άλλων κατηγόρησε τον Ερσίν Τατάρ για μη παροχή βοήθειας σε ξένους φοιτητές αλλά και την εφημερίδα Αfrika του Σενέρ Λεβέντ επειδή έχει στο σήμα της ένα πίθηκο. Κατηγόρησε επίσης τα ΜΜΕ και τα Πανεπιστήμια του ψευδοκράτους για σιωπή ενάντια στις διακρίσεις και τον ρατσισμό.

 

Επίσης οι διαμαρτυρόμενοι ζήτησαν όπως ικανοποιηθεί μια σειρά από αιτήματα από τα πανεπιστήμια και από τις κατοχικές αρχές.
 

 

To βίντεο ανέβασε το «Queer Cyprus Association Kuir Kıbrıs Derneği»



Η οργάνωση VOIS που έκανε την εκδήλωση είναι η πλατφόρμα VOIS που σήμερα αναμένεται να πραγματοποιήσει πορεία διαμαρτυρίας στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Keywords
Τυχαία Θέματα