Καταγγελία στον ΟΗΕ για τις παρενοχλήσεις κυπριακών αλιευτικών

Η υπόθεση της σύλληψης των Αιγυπτίων ψαράδων, αλλά και άλλες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος υπό κυπριακή σημαία αλιευτικών σκαφών, τόσο εντός των θαλάσσιων ζωνών της Κύπρου όσο και στην ανοικτή θάλασσα, καταγγέλλει με επιστολή του της 1ης Οκτωβρίου, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου. Η επιστολή κυκλοφόρησε σήμερα ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης.

Στην επιστολή Κορνηλίου καταγράφονται

περιστατικά που έλαβαν χώρα τους τελευταίους μήνες. Σε ένα εξ αυτών τουρκικά περιπολικά πλοία παρενόχλησαν και παρεμπόδισαν αλιευτικό υπό Κυπριακή Σημαία, να διεξάγει προγραμματισμένες αλιευτικές δραστηριότητες, εξουσιοδοτημένες από το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών της Κύπρου, σε ανοικτή θάλασσα. Το πλήρωμα διατάχθηκε να εγκαταλείψει την περιοχή υπό την απειλή ότι θα συλληφθεί.

Σε άλλο περιστατικό Τουρκικά περιπολικά επιχείρησαν να επιβιβαστούν σε σκάφος υπό Κυπριακή Σημαία, με σκοπό να το επιθεωρήσουν, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής αλιευτικών δραστηριοτήτων σε ανοικτή θάλασσα, σε απόσταση 21 ναυτικών μιλίων από τις Τουρκικές ακτές.

Αναφορά γίνεται και στο επεισόδιο της 21 Σεπτεμβρίου, όπου σκάφη των Τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο, παρενόχλησαν και συνέλαβαν το πλήρωμα αλιευτικού σκάφους υπό Κυπριακή Σημαία, εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το πλήρωμα του σκάφους, που είναι Αιγυπτιακής υπηκοότητας, κρατήθηκε παράνομα από της κατοχικές δυνάμεις της Τουρκίας και την παράνομη Τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Ο κ. Κορνηλίου, στην επιστολή του υπενθυμίζει πως δυνάμει των άρθρων 87 (1) (e) και 116 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, η αλιεία σε ανοικτές θάλασσες συνιστούν πτυχή της αρχής της ελευθερίας των θαλασσών. Αυτό που απορρέει από την ελευθερία των θαλασσών, όπως προβλέπεται στο άρθρο 89 της Σύμβασης, είναι ότι κανένα Κράτος δεν μπορεί νομίμως να διεκδικήσει την υπαγωγή οποιουδήποτε μέρους της ανοικτής θάλασσας υπό την κυριαρχία του. Αναφέρει επίσης πως είναι η Σημαία Κράτους που απολαμβάνει την αποκλειστική δικαιοδοσία πάνω από σκάφη που φέρουν τη Σημαία του στην ανοικτή θάλασσα σύμφωνα με το άρθρο 92 της Σύμβασης.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος υπογραμμίζει πως είναι σαφές ότι η συμπεριφορά των Τουρκικών περιπολικών πλοίων παραβιάζουν την ελευθερία αλιείας στην ανοικτή θάλασσα και έρχονται σε αντίθεση με την αποκλειστική δικαιοδοσία του Κράτους Σημαίας, δηλαδή της Κύπρου.

Επιπλέον, σημειώνει, πως η Τουρκία, η οποία δυστυχώς δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, εξακολουθεί να δεσμεύεται με τους προαναφερθέντες κανόνες, οι οποίοι αποτελούν μέρος του εθιμικού διεθνούς δικαίου και ως εκ τούτου θα πρέπει να θεωρείται υπεύθυνη για τις πράξεις της.

Ο κ. Κορνηλίου τονίζει ακόμη πως η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζητά τη βοήθεια του Γενικού Γραμματέα ώστε να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα προς την Άγκυρα, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκική Δημοκρατία θα πρέπει να τηρεί το διεθνές δίκαιο, δηλαδή να τηρεί την αρχή της ελευθερίας της ανοικτής θάλασσας, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της αλιείας. Επιπλέον, καταλήγει στην επιστολή, η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να απέχει από πράξεις που επιδεινώνουν την ένταση στην περιοχή και να σέβεται την αποκλειστική δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας επί των πλοίων που φέρουν της Σημαία της και την κυριαρχία να ρυθμίζει τις αλιευτικές δραστηριότητες εντός των χωρικών της υδάτων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα