Σεισμός στην ΕΕ απο τα αποτελέσματα των εκλογών στη Βαυαρία

Σεισμό στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή προκαλούν τα αποτελέσματα των εκλογών στη Βαυαρία.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Άνγκελα Μέρκελ υπέστη πανωλεθρία, ενώ θριαμβευτική νίκη κατέγραψαν οι ακροδεξιοί και οι πράσινοι.

Το δεδομένο είναι ότι από αυτή την εκλογική αναμέτρηση, τα παραδοσιακά κόμματα βγήκαν χαμένα.

Οι Χριστιανο-κοινωνιστές του Ζεεχόφερ, του Βαυαρού εταίρου της Μέρκελ δηλαδή, ναι μεν παρέμειναν πρώτο κόμμα, αλλά

με πτώση 10 μονάδων, τερματίζοντας με 37,4%.

Ουσιαστικά έχασαν την αυτοδυναμία τους και αναζητούν συμμάχους.

Καταστροφικό ήταν το αποτέλεσμα και για τους Σοσιαλδημοκράτες οι οποίοι αναδείχθηκαν πέμπτο κόμμα.

Δεύτερη δύναμη αναδείχθηκαν οι Πράσινοι, οι οποίοι φαίνεται ότι πήραν 200,000 ψήφους από το χριστιανικό κόμμα της κυβέρνησης και άλλες τόσες από νέους ψηφοφόρους.

Στην τρίτη θέση είναι οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι, ευρω-σκεπτικιστές, με 11,8%, ενώ η ακροδεξιά, Εναλλακτική για την Γερμανία, το AfD, εξασφάλισε άνετα την είσοδο στο τοπικό Κοινοβούλιο, ως τέταρτη δύναμη. Πήρε επίσης 200,000 νέες ψήφους και άλλες 200,000 από τον εταίρο της Μέρκελ.

Το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών, που είχε συνηθίσει να κυβερνά μόνο του, θα πρέπει να αναζητήσει συμμάχους για μια κυβέρνηση συνασπισμού. Το αποτέλεσμα αυτό και το νέο σχήμα της Βουλής της Βαυαρίας θα έχει επιπτώσεις για τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού και στο Βερολίνο.

Το Βερολίνο, το οποίο πλέον θα δυσκολεύεται να υιοθετεί τις προτάσεις της Μέρκελ στη Budenstag, δεν μπορεί να κάνει σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει τη δυσαρέσκεια των Γερμανών στις πολιτικές Μέρκελ, κυρίως σε ότι αφορά στο προσφυγικό ζήτημα.

Όπως δείχνει το αποτέλεσμα τα κόμματα που θριάμβευσαν είναι εκείνα που αντιτίθενται ανοιχτά στην προσφυγική πολιτική του Βερολίνου και της ΕΕ.

Βέβαια δεν αναμένονται διορθωτικές ενέργειες άμεσα, αφού ακολουθούν οι εκλογές της μεθεπόμενης Κυριακής στο κρατίδιο της Έσσης, ώστε να υπάρξει πλήρης ανάγνωση των δεδομένων.

Η κυβέρνηση Μέρκελ δεν κινδυνεύει με πτώση, ακόμη κι αν αποχωρήσουν οι Σοσιαλιστές, καθίσταται ωστόσο ευάλωτη.

Το αποτέλεσμα σήμανε συναγερμό στις Βρυξέλλες, την ώρα που τα ευρω-σπεπτικιστικά, ακροδεξιά και εθνικιστικά κόμματα της ΕΕ πανηγυρίζουν.

Οι τοπικές εκλογές στη Βαυαρία δείχνουν, για μια ακόμα φορά, την τάση των ψηφοφόρων προς τα μεγάλα, παραδοσιακά κόμματα.

Τάση που υπάρχει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις σε όλη την ΕΕ.

Οικονομική κρίση, αντι-λαϊκά μέτρα εξυγίανσης και προσφυγικό είναι τα ζητήματα αγκάθια, που πυροδοτούν αλλαγές και στον διαμοιρασμό των θέσεων εξουσίας της Ένωσης και πριν από όλα στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την επιλογή του κορυφαίου υποψηφίου του για τη διαδοχή του Γιούνκερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα