Στα χέρια μονίμων μελών ΣΑ η έκθεση Γκουτέρες-Τι περιλαμβάνει

Στα χέρια των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας η πλέον κρίσιμη έκθεση του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό.

Έκθεση που θα περιλαμβάνει τα συμπεράσματα και τις εισηγήσεις του πρώτου γύρου διερευνητικών επαφών της κυρίας Λουτ η οποία, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες αναμένεται να επανέλθει με διευρυμένη μάλιστα εντολή.

Εν αναμονή της ενημέρωσης για την έκθεση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε απόψε την ευχή όπως δια του περιεχομένου της ανοίξει η προοπτική για συνέχιση της διπλωματίας ώστε αν είναι εφικτό να οδηγηθούμε σε επανέναρξη του διαλόγου.

Αναφορικά

με την συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί, δεν υπήρξε ακόμη οποιαδήποτε προεργασία για το ζήτημα καθώς χρονικά τοποθετείται περί τα τέλη του μήνα και σίγουρα μετά τη δεύτερη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Υπάρχει δε και μια υποψία που δεν επιβεβαιώνεται ακόμη από κάπου ότι ίσως στο μεσοδιάστημα προλάβει και κατέλθει στην Κύπρο ξανά η κυρία Λουτ, αναλόγως βεβαίως και της έκθεσης του Γ.Γ.

Τώρα υπάρχει μια πολύ σοβαρή πληροφορία ότι ο κατοχικός ηγέτης δέχθηκε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση για συζήτηση μόνο του θέματος των οδοφραγμάτων.
Κάτι βεβαίως που έρχεται σε αντίθεση με τα όσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε επιβεβαιώνοντας το πράσινο φως του Ακιντζί, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι θα συζητήσουν για το μέλλον του νησιού.

Και ενώ αναμένονται τόσες και τέτοιες εξελίξεις ήδη στα κατεχόμενα άρχισαν τον σχολιασμό της ιδέας Αναστασιάδη. Το γάντι σήκωσαν με πανομοιότυπες θέσεις τόσο ο λεγόμενος ΥΠΕΞ Κουντρέτ Οζερσάι, όσο και ψευδοπρωθυπουργός Τουφάν Ερχιουρμάν.

Και οι δύο «βάφτισαν» την πρόταση Αναστασιάδη ως παγίδα για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που διακόπηκαν.

Το κυριότερο όμως, θεωρώντας πλέον ως δεδομένο ότι πάμε σε αύξηση των αρμοδιοτήτων των συνιστωσών πολιτειών, όπως ήταν πάντα η θέση της Τουρκίας, υπογράμμισαν εν είδει προειδοποίησης ότι αυτό δεν απαντά στα θέματα αποτελεσματικής συμμετοχής, προαναγγέλλοντας στην ουσία πως για όσες αρμοδιότητες παραμείνουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση – αν υπάρξει υλοποίηση βεβαίως της αποκέντρωσης – θα επιμείνουν στη λογική της μίας θετικής Τ/κ ψήφου.

Χρωμάτισαν ξανά ως κόκκινη γραμμή την εκ περιτροπής Προεδρία ενώ ανέφεραν πως η πολιτική ισότητα είναι αδιαπραγμάτευτη, κατηγορώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι με αυτά που λέει δημοσίως δεν την σέβεται και δεν είναι έτοιμος να την αποδεχθεί.

Τις αντιδράσεις στα κατεχόμενα σχολίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφήνοντας αιχμές για κάποιους στο εσωτερικό που με τον τρόπο που τοποθετούνται, λέει, οδηγούν τους Τ/κ στο να μη δίδουν καλή πίστη στην πρόταση του.

Keywords
Τυχαία Θέματα