Κάρογιαν: Η ΔΗΠΑ καταδικάζει κάθε μορφή βίας και απειλής κατά της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης τοποθετήθηκε στο προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook για τα γεγονότα που σημειώθηκαν το πρωί της Παρασκευής 18/8 στην περιοχή της Πύλας αναφέροντας ότι αποτελεί μια κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του ΣΑ.

Συγκεκριμένα στην ανάρτηση του αναφέρει, «Η οργανωμένη προβοκατόρικη ενέργεια των κατοχικών αρχών στη Πύλα, κατά μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί άλλη μια κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου

Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του πιο πρόσφατου Ψηφίσματος 2674 του Ιανουαρίου 2023.

Η ΔΗΠΑ καταδικάζει κάθε μορφή βίας και απειλής κατά της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τονίζει ότι δεν μπορεί εκ νέου να παραμείνει η Τουρκία ανενόχλητη και ατιμώρητη για πράξεις που επιχειρούν να αλλοιώσουν το στάτους κβο, να επεκτείνουν την κατοχή και να δυναμιτήσουν περαιτέρω το κλίμα στην γραμμή αντιπαράταξης. Η πρόθεση του κατοχικού καθεστώτος να κατασκευάσει οδική αρτηρία εντός της ουδέτερης ζώνης με κατάληξη στην Πύλα είναι άλλο ένα δείγμα της εξοργιστικά προκλητικής συμπεριφοράς των Τουρκών, καθώς χρονικά οδεύουμε προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Χαιρετίζουμε την άμεση και έντονη αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης, όπως και την ξεκάθαρη θέση, για το θέμα, των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ευρωπαικής Ένωσης, όπως εκφράστηκε με τοποθετήσεις ανώτατων αξιωματούχων.

Καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη και τον ίδιο το Γενικό Γραμματέα να επισπεύσουν τον διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου και να πιέσουν την Τουρκία να επανέλθει σε διαπραγματεύσεις, αξιοποιώντας την στήριξη και ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαικής Ένωσης, καθώς και τις πρόσφατες διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος προς τον οριστικό τερματισμό της τουρκικής απειλής και της διασφάλισης της ειρήνης στην περιοχή, μέσα από την βιώσιμη και λειτουργική επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Διαβάστε επίσης: ΔΗΣΥ για επεισόδια στην Πύλα: Ξεκάθαρη παραβίαση του στάτους κβο

Keywords
Τυχαία Θέματα