Διεθνείς αντιδράσεις για γεγονότα στην Πύλα - «Καταδικαστέα πράξη»

Διεθνείς αντιδράσεις έχει προκαλέσει το περιστατικό που εξελίχθηκε το πρωί της Παρασκευής 18/8, όταν η τ/κ πλευρά επιτέθηκε σε μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΗΕ. 

Να σεβαστεί την εντολή της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στη νεκρή ζώνη κάλεσε την Τουρκοκυπριακή πλευρά ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για εξωτερικές υποθέσεις και πολιτική ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ, καταδικάζοντας την επίθεση προσωπικού που εργαζόταν για την επέκταση δρόμου στη νεκρή ζώνη κατά κυανοκράνων που εμπόδισαν τις μη εξουσιοδοτημένες εργασίες.

«Καλούμε την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εξουσιοδοτημένη

μέσω της εντολής της αρμοδιότητα της αποστολής στη νεκρή ζώνη του ΟΗΕ, και την επανάληψη της εργασίας για μια συμφωνημένη λύση στην περιοχή Πύλας/Pile» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως είχε τηλεφωνική επαφή με τον Υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο.

The EU condemns the assault on UNFICYP @UN_CYPRUS by personnel from the Turkish Cypriot side. We call on Turkish Cypriot side to respect the mission’s mandated authority in the UN buffer zone &resumption of work on agreeable way forward in the Pyla/Pile area. I called FM @ckombos

— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) August 18, 2023

Επιπρόσθετα, Καταδικάζουμε σθεναρά την επίθεση στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ από τουρκοκυπριακό προσωπικό στη Πύλα. Η διασφάλιση της ασφάλειας των ειρηνευτικών δυνάμεων και η αποκλιμάκωση της κατάστασης πρέπει να παραμείνουν προτεραιότητα.

Σε επαφή βρίσκεται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, παρακολουθώντας στενά την κατάσταση &καλώντας για ειρήνη στην περιοχή

Strongly condemn the assault on @UN_CYPRUS #peacekeepers by Turkish Cypriot personnel in #Pyla today. Ensuring peacekeepers' safety &deescalating the situation must remain a priority.

In contact w/ @Christodulides, following closely the situation &calling for peace in the area https://t.co/3WpYltTOMi

— Charles Michel (@CharlesMichel) August 18, 2023

Από την πλευρά της η Αθήνα, δήλωσε ότι «Καταδικάζουμε απερίφραστα τις απαράδεκτες, σημερινές επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίoν των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), τα οποία επιχείρησαν να παρεμποδίσουν μη εξουσιοδοτημένες εργασίες κατασκευής δρόμου εντός της νεκρής ζώνης, πλησίον της Πύλας.»

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την επίθεση κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ #UNFICYP στην #Κύπρο και την απόπειρα των κατοχικών δυνάμεων να δημιουργήσουν τετελεσμένα επί του πεδίου

Keywords
Τυχαία Θέματα