Καραγιάννης:To «πράσινο διαβατήριο» και η ανησυχία για τους φορείς του ιού-vid

Για τι κλινικές δοκιμές του ισραηλινού φαρμάκου μίλησε στο Μεσημέρι και Κάτι το μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας-Μοριακής Ιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Πέτρος Καραγιάννης.

Αρχικά ανέφερε ότι τα φάρμακα πολλές φορές δείχνουν ότι υπόσχονται πολλά στην αρχή μιας μελέτης και μετά όταν γίνουν μεγαλύτερες μελέτες πέφτουν στο πρώτο εμπόδιο. Ας κρατούμε μικρό καλάθι και ελπίζω να μεγαλώσει όσο έρχονται τα αποτελέσματα. Από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνει να περιορίζει τα συμπτώματα, είναι εισπνεόμενο και πιο εύκολο να χρησιμοποιηθεί,

επομένως τα αποτελέσματα θα δείξουν τον δρόμο εάν θα πάει άδεια ή όχι.

Για το «πράσινο διαβατήριο» ανέφερε ότι «μετά τους εμβολιασμούς και μετά την έγκριση των εμβολίων οι μελέτες φάσης Γ και είχαν περιορισμένα περιστατικά έκθεσης στον ιό. Υπήρχε πάντοτε η ανησυχία ότι κάποιος ναι μεν μπορούσε να εμβολιαστεί αλλά όταν εκτεθεί στον ιό να μην νοσήσει αλλά να ενεργεί ως φορέας. Όμως φαίνεται ότι οι εμβολιασμοί περιορίζουν την εξάπλωση του ιού.  Άρα ίσως δεν μολύνονται ή τα επίπεδα του ιικού φορτίου να είναι χαμηλά και να μην ενεργούν ως δυνητικοί φορείς του ιού».

Σε ερώτηση για το ρωσικό εμβόλιο, απάντησε ότι ίσως ακολουθήσουμε τον δρόμο της Ουγγαρίας «εφόσον δεν παραβαίνουμε κάποιο νομικό θέμα της ΕΕ. Ως επί το πλείστον περιμένουμε να δοθεί άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων».

Εξέφρασε την άποψη ότι είναι αποτελεσματικότατο, επομένως όσο πιο γρήγορα μπει στη μάχη κατά του κορωνοϊού, ακόμα καλύτερα. Οι εταιρείες όπως η Pfizer μιλούν με την εταιρεία που κατασκευάζει το Sputnik V για να γίνουν κάποιες μελέτες συνδυασμού των εμβολίων για να διαφανεί εάν η αποτελεσματικότητα ανεβαίνει ακόμα περισσότερο.

Διαβάστε επίσης: Αντίδραση Φαρμακευτικών Υπηρεσιών για προώθηση του Sputnik V στην Κύπρο

Keywords
Τυχαία Θέματα