Καμία ένσταση για τις υποψηφιότητες της Εκλογικής Περιφέρειας Πάφου

Δεν υποβλήθηκε ένσταση κατά των υποψηφιοτήτων που υποβλήθηκαν χθες στην Πάφο για τις βουλευτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 30 Μαΐου του 2021, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Έφορος της Εκλογικής Περιφέρειας Πάφου, Έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η κ. Λάμπρου ανέφερε πως «έληξε η προθεσμία

των 24 ωρών για τυχόν υποβολή ενστάσεων»,  σημειώνοντας πως “τυχόν ένσταση θα έπρεπε να εστιάζεται σε συγκεκριμένους λόγους που προνοεί η Νομοθεσία το άρθρο 21 του Περί Εκλογής μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμου”. Δεν έχει υποβληθεί, συνέχισε, “οποιαδήποτε ένσταση”, σημειώνοντας πως “θεωρείται τελεσίδικη η γνωστοποίηση και προχωρούμε με την κεντρική υπηρεσία εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών με τη διαδικασία των ψηφοδελτίων“.

Ανέφερε πως στην Εκλογική Περιφέρεια Πάφου υποβλήθηκαν 45 υποψηφιότητες από δεκατέσσερις συνδυασμούς κομμάτων”.

Όπως εξήγησε από τέσσερις υποψήφιους, όσες και οι έδρες, υπέβαλαν το ΑΚΕΛ (Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού ), ο Δημοκρατικός Συναγερμός,  το Δημοκρατικό Κόμμα, το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, η Δημοκρατική Παράταξη, η Αλληλεγγύη, το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.), το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Από τρεις υποψήφιους υπέβαλαν, η Πνοή Λαού, οι Ενεργοί Πολίτες- Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών και η Αφύπνιση -2020-.

Δύο υποψηφιότητες υπέβαλε η Αλλαγή Γενιάς. Τέλος, από μία υποψηφιότητα υπέβαλαν το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου και ο Πατριωτικός Συνασπισμός.

Η κ. Λάμπρου ανέφερε πως ολοκληρώθηκαν οι εργασίες, που αφορούν τη στελέχωση των εκλογικών κέντρων σε συνεννόηση με την Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών.

Σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας των κινητών καλπών, ανέφερε πως προληπτικά έγινε η στελέχωση, παίρνοντας το πιο κακό σενάριο των 500 κρουσμάτων, που υπήρχε πριν τις εορτές του Πάσχα, και υπολόγισαν ότι θα χρειαστούν το μάξιμουμ 18 κάλπες των 25 περίπου ψηφοφόρων.

Πρόσθεσε πως σε περίπτωση που είναι πιο βελτιωμένη η κατάσταση αφού ήδη, όπως είπε, στην Πάφο παρουσιάζεται μικρό ποσοστό νέων κρουσμάτων και συνεχιστεί η καλή επιδημιολογική εικόνα της επαρχίας, τότε συνέχισε, ο αριθμός των καλπών θα είναι πιο μικρός. Αυτό, είπε θα διαφανεί όταν κλείσει η ειδική πλατφόρμα για τον ειδικό κατάλογο και για να δηλώσουν όσοι νοσούν και όσοι είναι πραγματικά ασθενείς με COVID- 19 και βρίσκονται σπίτι ή νοσηλεύονται σε ιδρύματα νοσηλευτικά. 

Όσον αφορά τους εκτοπισθέντες η Έφορος της Εκλογικής Περιφέρειας Πάφου Μαίρη Λάμπρου ανέφερε πως έχουν κατανεμηθεί οι κάτοικοι Πάφου που είναι εκτοπισμένοι Λευκωσίας, Αμμοχώστου και Κερύνειας στα κέντρα αναλόγως του τόπου διαμονής τους.

Ερωτηθείσα για τα νέα εκλογικά βιβλιάρια, η κ. Λάμπρου είπε πως αυτά θα βρίσκονται στους κοινοτάρχες μέχρι τις 27.5.21 ωστόσο από την επόμενη μέρα θα βρίσκονται στο Αρχείο Πληθυσμού της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου, στο ισόγειο του δεύτερου κτιρίου, για παραλαβή μέχρι και την Κυριακή. Ωστόσο η κ. Λάμπρου προέτρεψε το κοινό να τα παραλάβουν το Σάββατο. Πρόσθεσε πως η ψηφοφορία γίνεται είτε με βιβλιάριο είτε με την ταυτότητα. 

Εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στην επαρχία Πάφου είναι 52.074 εκλογείς, σύμφωνα με την Έπαρχο Πάφου και Έφορο Εκλογικής Περιφέρειας Πάφου Μαίρη Λάμπρου. Οι αυτόχθονες είναι 44. 600 και οι εκτοπισμένοι 7.474 εκ των οποίων οι εκτοπισμένοι Λευκωσίας 3.287, οι εκτοπισμένοι Κερύνειας είναι 1.142 και οι εκτοπισμένοι Αμμόχωστου, που κατοικούν στην Πάφο, είναι 3.045.

Είπε ακόμη πως στην Πάφο θα λειτουργήσουν συνολικά 134 εκλογικά κέντρα αντί 129 που είχαν λειτουργήσει στις βουλευτικές εκλογές του 2016. Η αύξηση αυτή γίνεται, όπως ανέφερε, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των ψηφοφόρων σε μεγάλα εκλογικά κέντρα λόγω της πανδημίας. Πρόσθεσε πως τα κέντρα θα στελεχώσουν 630 άτομα συνολικά, δημόσια υπάλληλοι και άνεργοι. Είπε ακόμη πως κατόπιν συνεννόησης του Υπουργείου Εσωτερικών με το Υπουργείο Υγείας, όσοι θα εργαστούν είχαν ενημερωθεί τηλεφωνικώς ότι μπορούσαν να εμβολιαστούν αν το επιθυμούσαν. Δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά προτρέπονται να εμβολιαστούν, συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης 

Καμία ένσταση για τις υποψηφιότητες στην επαρχία Αμμοχώστου για βουλευτικές

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα