Διαμαρτυρία Δήμου Κερύνειας για πρόθεση κατασκευής αγάλματος

Η ανέγερση οποιονδήποτε μνημείων θα πρέπει να λαμβάνει την έγκριση της νόμιμης κυβέρνησης της Κύπρου και να σέβεται τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα του νησιού, αναφέρει ο Δήμος Κερύνειας σε ανακοίνωσή του με αφορμή δημοσιεύματα που φέρουν την κατασκευή ενός ψηλού αγάλματος ενός αγρότη με μουστάκι, σε σημείο του Πενταδάκτυλου κοντά στην κατεχόμενη πόλη και θα είναι στραμμένο προς το λιμάνι της.

Σύμφωνα με πληροφορίες στον Τύπο, τις οποίες επικαλείται ο Δήμος Κερύνειας, πρόκειται για το πρόγραμμα The Noble

Peasant (O Ευγενής Αγρότης) εμπνευστής του οποίου ήταν ο ιδρυτής του «πανεπιστημίου Arucad», Ερμπίλ Ακίν που έχει δηλώσει ότι το εν λόγω άγαλμα θα είναι ψηλότερο από το άγαλμα του Χριστού στο Ρίο ντε Τζανέιρο, θα φτάνει δηλαδή τα 40 μέτρα. "Στη σελίδα του προγράμματος μάλιστα, υπάρχουν τα σχέδια κατασκευής με εκτενές φωτογραφικό υλικό και εικονικά βίντεο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το άγαλμα θα φωτίζεται τη νύχτα και το όλο έργο υποστηρίζεται θερμά από το τουρκικό κατοχικό καθεστώς".

Ο Δήμος Κερύνειας δηλώνει ότι αυτό αποτελεί σημειολογικά μια ακόμη διχοτομική ενέργεια καθώς το άγαλμα θα βλέπει προς το λιμάνι της Κερύνειας, εκεί όπου ξεκίνησε η τουρκική εισβολή το 1974. "Αυτό και μόνο προκαλεί το θυμικό όλων των Ελλήνων της Κύπρου και ιδιαίτερα των προσφύγων". Καλεί δε την κυβέρνηση της ΚΔ να προχωρήσει στα δέοντα μέτρα για την αποφυγή αυτής της ενέργειας χρησιμοποιώντας όλα τα δυνατά διπλωματικά και άλλα μέσα. Ταυτόχρονα, προστίθεται, «θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από την πολιτική ηγεσία του τόπου ότι η νέο-οθωμανική Τουρκία εμπεδώνει μέρα με τη μέρα τα κατοχικά δεδομένα με σκοπό την τουρκοποίηση της Κύπρου». Συνεπώς οφείλεται επαναπροσδιορισμός της μέχρι σήμερα στρατηγικής μας με σκοπό την αντιμετώπιση της τουρκικής επεκτατικότητας, καταλήγει η ανακοίνωση του Δήμου Κερύνειας.

Διαβάστε επίσης 

Σχέδια για κατασκευή τεράστιου αγάλματος στην κατεχόμενη Κερύνεια (ΦΩΤΟ)

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα