Τι σημαίνει πολιτιστική κληρονομιά

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, 11 Μαΐου 2021, η 13η διάλεξη του Ζηνώνειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου με θέμα «Τι σημαίνει Πολιτιστική Πληρονομιά» με ομιλήτρια την αρχαιολόγο και ιστορικό τέχνης, κα Άννα Μαραγκού.

Η κα Μαραγκού αφού ευχαρίστησε το Ζηνώνειο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο για την πρόσκληση, το Πανεπιστήμιο Κύπρου που φιλοξένησε την εν λόγω

διάλεξη, το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου για την απευθείας μετάδοση και τη συντονίστρια Δρα Νικολέττα Δημητρίου, ανέλυσε το θέμα της σημασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αναφέρθηκε στους τρεις πυλώνες που καθορίζουν τη σημασία της, την Αναγνώριση, τη Διατήρηση και την Αξιοποίηση και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα της παράνομης μετατόπισης, αλλά και της καταστροφής της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε περιπτώσεις πολεμικών συγκρούσεων.

Μίλησε για τη σημασία της απτής, της άυλης αλλά και της φυσικής κληρονομιάς και ταύτισε την πολιτιστική κληρονομιά με την ταυτότητα του κάθε λαού. Αναφέρθηκε στους διεθνείς οργανισμούς που έχουν την ευθύνη της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και μίλησε για τη σημασία του καταλόγου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO στην οποία είναι παρούσα η Κύπρος με τρεις ενότητες: την Πάφο, τις Βυζαντινές και Μεταβυζαντινές εκκλησίες του Τροόδους και τη Χοιροκοιτία. Ιδιαίτερη μνεία δόθηκε στο ρόλο της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά που  έχει την ευθύνη της συντήρησης και διατήρησης των μνημείων στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

Μετά το πέρας της διάλεξης, η κα Μαραγκού απάντησε σε ερωτήσεις ακροατών σχετικά με θέματα παιδείας, το ρόλο της Εκκλησίας και της κοινωνίας, σε σχέση με την Κυπριακή Πολιτιστική Κληρονομιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα