Καλίν: «Η Μπούκα επισκιάζει τις διαπραγματεύσεις»

Αναφερόμενος στις δολοφονίες αμάχων στην πόλη Μπούκα της Ουκρανίας, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, δήλωσε στους Financial Times ότι οι εικόνες θηριωδίας επηρέασαν την προθυμία της Ουκρανίας να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.

Ο Καλίν ανέφερε ότι δεν αναμένει "σημαντική πρόοδο" στις συνομιλίες τις προσεχείς ημέρες. "Ωστόσο, ίσως σε μια ή δυο εβδομάδες να δούμε κάποια κίνηση ξανά", ανέφερε.

Για το θέμα της «εγγυήτριας» Τουρκίας, ο Ιμπραχίμ

Καλίν είπε πως «είναι ακόμη νωρίς για συζητήσεις σχετικά με τις εγγυήσεις ασφάλειας», προσθέτοντας ωστόσο ότι «κατ' αρχήν το βλέπουμε θετικά, γιατί θέλουμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία και να τερματίσουμε τον πόλεμο».

Ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε πάντως ότι οι προσδοκίες της Ρωσίας σχετικά με την Κριμαία και το Ντονμπάς είναι ‘μη ρεαλιστικές’ που δεν θα γίνουν αποδεκτές από την Τουρκία, την Ουκρανία ή τη διεθνή κοινότητα.

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί αμφισβητεί τη σφαγή στη Μπούκα

Ο εταίρος της κυβέρνησης Ερντογάν και ηγέτης του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, χαρακτήρισε τις δολοφονιών αμάχων στην Μπούκα της Ουκρανίας ως ένα «κατασκευασμένο φρικιαστικό σενάριο» της Δύσης, κάνοντας λόγο για «σκευωρία» κατά της Ρωσίας.

Υπενθυμίζοντας τη δήλωση της Ρωσίας ότι οι εικόνες ήταν "προϊόν φαντασίας", ο Μπαχτσελί ανέφερε ότι η Δύση κατηγόρησε αμέσως τη Ρωσία.

"Είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να εκφράσεις άποψη για το αν οι τραγικές και σπαρακτικές σκηνές ήταν φάρσα ή πραγματική σφαγή. Βεβαίως, εάν συνέβη αυτό το περιστατικό, το δίκαιο είναι να ζητήσουμε λογαριασμό. Δεν μπορούμε να αναπαράγουμε την άθλια προπαγάνδα κανενός και δεν μπορούμε να είμαστε εργαλείο σε μαύρες εκστρατείες. Είναι προκατάληψη να καταλήξουμε σε κρίση βάσει των φωτογραφιών και των ειδήσεων που μας επιβάλλονται. Χώρες με γνωστές προθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που δεν μπορούν να ανεχθούν το τέλος του πολέμου βασίστηκαν σε ένα φρικιαστικό σενάριο", ισχυρίστηκε.

Ο Μπαχτσελί ανέφερε ότι το γεγονός ότι οι εικόνες αυτές βγήκαν στο προσκήνιο μετά τις διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη είναι "είτε σύμπτωση είτε σκευωρία".

«Υπάρχουν κάποιοι που στοχεύουν να διακόψουν τις διαπραγματεύσεις και να αυξήσουν τη δόση βίας του πολέμου. Υπάρχουν σπόιλερ που ενοχλούνται από τις διπλωματικές κινήσεις της Τουρκίας. Το γεγονός ότι συναντήθηκαν στο Ντολμαμπαχτσέ τρόμαξε και ανησύχησε πολλές χώρες. Κατά τη γνώμη μας, είναι είτε σύμπτωση είτε σκευωρία το ότι οι καταγγελίες για τη σφαγή εμφανίστηκαν μετά τις διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη».

Αναφερόμενος στην 6κομματική αντιπολιτευόμενη συμμαχία στην Τουρκία, ο Μπαχτσελί ανέφερε ότι η "διαβολική συμμαχία" πρέπει να διδαχθεί από τις εκλογές στην Ουγγαρία. [Πρόσφατα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν κέρδισε τις εκλογές εναντίον μία αντίστοιχης 6κομματικής αντιπολιτευόμενης συμμαχίας].

Keywords
Τυχαία Θέματα
Καλίν, Η Μπούκα,kalin, i bouka